Barça

Un ball que no ajuda gens

Problema central. El Barça no ha corregit la feblesa defensiva amb Xavi, que per culpa de les baixes no ha deixat de fer canvis a l’eix defensiu

L’arribada de Xavi a la banqueta ha resolt alguns dels problemes futbolístics que tenia el Barça a l’inici de temporada, però no tots. I és que els blaugrana continuen sent un equip massa feble defensivament i ho paguen amb una quantitat inassumible de gols encaixats. Ter Stegen només ha aconseguit deixar la porteria a zero en vuit partits, i així és impossible lluitar pels títols. En total, aquesta temporada, el Barça ha disputat 33 partits oficials i ha encaixat 44 gols. I en aquest sentit els registres amb Xavi a la banqueta són pràcticament idèntics als que tenia l’equip sota la direcció de Koeman, i és que si amb l’holandès es van encaixar 21 gols en 16 partits, amb l’egarenc els blaugrana n’han encaixat 23 en 17.

Factors en contra

Aturar la sagnia al darrere ha de ser un dels objectius principals en el que queda de temporada, però no és una lluita fàcil. Primer perquè Ter Stegen no està sent un factor diferencial com ha estat en altres cursos, i segon perquè des que va arribar Xavi Hernández està sent impossible trobar una combinació de centrals que tingui regularitat sobre el terreny de joc. I és que a la plantilla hi ha sis centrals –Piqué, Araujo, Eric Garcia, Lenglet, Mingueza i Umtiti–, però no hi ha hagut ni un sol dia que Xavi els hagi tingut tots disponibles.

En els 17 partits que s’han disputat de l’era Xavi, l’egarenc ha provat d’entrada vuit combinacions diferents a l’eix de la defensa, que es diu aviat. Gairebé sempre jugant només amb dos, però en tres ocasions ha apostat per jugar amb tres centrals –una en el partit clau de la Champions contra el Benfica (0-0)–. D’aquestes combinacions la més utilitzada és la de Piqué i Araujo, que han format junts a l’eix en sis partits, a més dels dos en què ho van fer acompanyats per Lenglet i Umtiti. Sobre el paper hauria de ser l’actual parella de l’onze de gala, però és la que pitjor rendiment ha donat, amb 11 gols encaixats. La segona parella més utilitzada, quan Araujo ha estat lesionat o bé els dies que ha jugat de lateral, és la de Piqué amb Eric Garcia, que ha donat millor rendiment sobre el paper, amb només tres gols encaixats en cinc partits. La resta de combinacions a l’eix han estat casos puntuals, condicionats gairebé sempre per les baixes.

A Mestalla, amb dubtes

Precisament les baixes tornen a condicionar el partit de demà al camp del València (16.15 h). Lenglet, Umtiti i Eric Garcia seran baixa i Araujo de moment és dubte, així que si l’uruguaià no arriba o no pot jugar d’inici qui acompanyarà Piqué serà segurament Mingueza, que suposaria la novena combinació diferent a l’eix de la defensa. El cas del de Santa Perpètua de Mogoda és curiós, i és que en el mercat d’hivern va estar a punt de sortir cedit precisament al València.

LES XIFRES

Araujo - Piqué
(6 partits)
Vila-real - Barça 1-3
Barça-Madrid (supercopa) 2-3
Athletic-Barça (copa) 3-2
Alavés-Barça 0-1
Barça-Atlético 4-2
Espanyol-Barça 2-2
Balanç: 3 victòries, 1 empat i 2 derrotes. 11 gols encaixats (1,83 per partit)
Piqué - Eric Garcia
(5)
Barça-Espanyol 1-0
Sevilla-Barça 1-1
Mallorca-Barça 0-1
Granada-Barça 1-1
Barça-Nàpols 1-1
Balanç: 2 victòries i 3 empats. 3 gols encaixats (0,6 per partit)
Araujo - Piqué - Lenglet
(1)
Barça-Benfica (Champions) 0-0
Balanç: 1 empat. 0 gols encaixats
Araujo-Lenglet
(1)
Barça-Betis 0-1
Balanç: 1 derrota. 1 gol encaixat
Piqué - Lenglet
(1)
Bayern-Barça 3-0
Balanç: 1 derrota. 3 gols encaixats
Araujo - Piqué - Umtiti
(1)
Osasuna-Barça 2-2
Balanç: 1 empat. 2 gols encaixats
Eric Garcia - Lenglet
(1)
Barça-Elx 3-2
Balanç: 1 victòria. 2 gols encaixats
Mingueza - Eric Garcia - Araujo
(1)
Linares-Barça (copa) 1-2
Balanç: 1 victòria. 1 gol encaixat
23
gols encaixats.
Amb Xavi el Barça ha encaixat 23 gols en 17 partits oficials, cosa que suposa una mitjana d’1,35 gols encaixats per partit.
8
combinacions.
L’egarenc ha provat vuit parelles –o trios– de centrals diferents, obligat sovint per les baixes, i a Mestalla podria ser la novena
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)