Barça

Múscul per fitxar

El Barça negocia un acord amb CVC desmarcat del que van firmar la majoria de clubs i que ha de ser una de les claus per reduir el patrimoni net negatiu

El club vol fer valer el projecte esportiu, amb la força de Xavi i dels joves, per convèncer Haaland, però intueix que el Manchester City està més ben situat per endur-se’l

Erling Haaland és el desig indissimulat del Barça, que veu en el noruec no només un golejador de plenes garanties, sinó una icona. El club ha activat els mecanismes per mirar de convèncer l’estrella del Dortmund i confia a fer valer el seu projecte esportiu. Entenen, al Camp Nou, que l’estabilitat i el bon fer de Xavi Hernández –amb qui es va reunir el davanter– i l’energia que estan donant els joves són armes de seducció, però no n’hi ha prou. Primer, perquè hi ha molta competència, i el Barça veu ara mateix el Manchester City amb avantatge per endur-se el gran reclam del futbol europeu. Segon, perquè el fitxatge exigeix un múscul financer que ara mateix no té el Barça, que calcula que l’operació s’enfilaria fins als 250 milions d’euros entre traspàs, comissions i salari.

El club blaugrana, amb desviacions en el pressupost perquè hi ha ingressos per sota de les previsions, necessita rebaixar el patrimoni net negatiu, i té obertes diverses vies per aconseguir-ho, amb la intenció d’encarrilar-ne alguna en les pròximes setmanes. La que més ha accelerat és la de CVC, el fons d’inversió que LaLiga va connectar amb la gran majoria dels clubs de primera i segona A. El Barça s’havia negat a afegir-s’hi, però ara està avançant en un acord que tindrà uns paràmetres diferents als de l’entesa amb les altres entitats. Laporta sempre havia defensat que no estava disposat a hipotecar els drets audiovisuals del club durant 50 anys, i ara confien rebaixar-ne la durada. També puja la xifra oferta –podria superar els 270 milions d’euros– i relativitzar els percentatges a què havien de destinar els diners els clubs. El Barça, de fet, calcula que l’acord podria fer créixer en 75 milions d’euros la seva massa salarial, un dels condicionants principals a l’hora de fer fitxatges. L’acord seria, de passada, una manera de rebaixar la tensió amb Javier Tebas. Tant a LaLiga com a CVC els interessa que el Barça tanqui un acord amb el fons d’inversió, entre altres coses perquè les posicions entre Florentino Pérez i Tebas semblen irreconciliables. I no comptar ni amb el Barça ni el Madrid no és engrescador per al fons. Diversos clubs també han fet saber al Barça el seu interès que s’afegeixi a l’acord, tot i que si ho fa en condicions diferents s’haurà de veure si algun d’ells alça la veu.

Tot i que ha anat avançant en aquest acord, el Barça no tanca la porta a una alternativa a CVC i assegura que hi ha un altre fons molt important que permetria pignorar els drets per un període més reduït de temps.

El Barça entén que l’acord amb CVC no serà incompatible amb el projecte de la superlliga que continua defensant com a fórmula per combatre els clubs estat. Laporta, això sí, és partidari d’una competició oberta –a diferència del projecte inicial defensat per Florentino Pérez, que la volia tancada– i de mantenir un diàleg amb la UEFA per mirar d’entendre-s’hi.

Barça Studios

La segona via de finançament que ha reactivat el club és la venda de fins al 49% de Barça Studios, autoritzada per l’assemblea de compromissaris. Asseguren al club que hi ha dues molt bones ofertes, una de les quals de 350 milions d’euros pel 49% del projecte audiovisual. Hi ha encara una altra via, la de BLM (Barça Licensing and Merchandising), la xarxa de comercialització de roba i llicències de productes.

FET A MIDA

El club preveu que l’acord amb CVC farà créixer en 75 milions la seva massa salarial

ALTRES VIES

Té una proposta de 350 milions pel 49% de Barça Studios i ofertes també per BLM

MÉS A PROP

A Tebas i CVC els interessa integrar a l’acord el Barça o el Madrid, que no s’hi entén

COMPATIBLE

Laporta manté l’aposta per la superlliga, però la defensa en diàleg amb la UEFA

20 milions al Lluís Companys i l’Spotify Camp Nou

X.M.

Tot i que havia buscat altres alternatives, el Barça té assumit que l’estadi Olímpic Lluís Companys serà la seu dels partits com a local quan les obres al Camp Nou obliguin a marxar-ne. La previsió és instal·lar-se a Montjuïc la temporada 2023/24. N’ha anat parlant amb l’Ajuntament de Barcelona, i el condicionament de l’estadi i l’entorn immediat tindrà un cost per al club d’uns 20 milions d’euros. Com que l’aforament de l’estadi Lluís Companys (per a uns 55.000 espectadors) és molt menor que el del Camp Nou (99.354 seients), el club haurà d’activar un sistema rotatori per als abonats, que ja tenen experiència per les restriccions per covid. La intenció és continuar jugant al Camp Nou la temporada 2022/23 i anar al Lluís Companys la següent tot esperant el retorn a l’estadi, ja remodelat i amb canvi de nom, perquè si les negociacions no es torcen el recinte es dirà Spotify Camp Nou.

No hi haurà cap altre CEO i Laporta ho assumirà

X.M.

El Barça no cobrirà la dimissió de Ferran Reverter, que va deixar el càrrec de CEO fa un mes, amb la incorporació d’un altre conseller delegat. El president, Joan Laporta, considera que qui ha d’assumir les funcions d’un conseller delegat en un club regnat per una junta directiva com el Barça és el president. Ell mateix, per tant, assumirà aquesta responsabilitat, juntament amb el tresorer, Feran Olivé. Laporta entén que és necessària la figura d’un director general, que encara s’ha de cobrir, però no pas la d’un conseller delegat (CEO), per la qual cosa no preveu tornar-ne a contractar cap més durant el seu mandat. Creu que amb el nou funcionament guanyaran agilitat en la presa de decisions. Laporta, que no ha amagat mai la voluntat presidencialista, defensa que el Barça, sobretot en el context actual, s’ha de dur com una gran empresa familiar. Sergi Atienza serà el nou ‘compliance officer’.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)