Barça

Quan érem feliços

El gol de Xavi Hernández al Bernabéu el 2004 va canviar la història del Barça

El tècnic tornarà al mateix escenari on va viure partits gloriosos, com ara el 0-3 amb Rijkaard i el 2-6 amb Guardiola

El 25 d’abril del 2004, Xavi va fer un dels gols més rellevants de la història moderna del Barça. També amb Laporta de president, l’equip, que en la jornada 18 s’havia arribat a situar a 18 punts del Madrid dels galàctics, va protagonitzar una remuntada memorable en la segona volta. L’episodi més recordat d’aquella temporada és el triomf al Bernabéu i, sobretot, el gol del terrassenc, que va donar la victòria als de Rijkaard (1-2). El globus de Ronaldinho a Xavi i el cop subtil del migcampista per sobre de Casillas ja formen part de l’imaginari culer.

La travessia pel desert havia estat tan llarga que molts aficionats van anar a rebre l’equip a l’aeroport, tot i que va ser impossible atrapar el València, que va ser el campió de lliga. Només dos anys després, l’equip va aixecar la seva segona Champions en una final amb sensacions agredolces per a Xavi. Aquella temporada va estar marcada per la lesió del lligament encreuat.

Semblances raonables

El clàssic de demà al Bernabéu té, doncs, algunes coincidències amb el de fa 18 anys. No només per Laporta i per Xavi –ara director d’orquestra a la banqueta i no a la gespa–, sinó per la sensació que aquest és un equip que, tot i que probablement no guanyarà la lliga, va cap amunt amb un estil recognoscible, jugadors amb ganes de menjar-se el món i un passat recent obscur, tant als despatxos com a la gespa.

El nou cicle

Aquella victòria va inaugurar una nova era en què guanyar al Bernabéu es va convertir precisament en això, en un clàssic. La temporada següent, Xavi va viure en directe els aplaudiments a Ronaldinho i la imatge de Florentino impotent a la llotja dient “vaya golazo” (0-3) quan el brasiler superava per segona vegada Casillas.

Però el millor encara havia d’arribar. El 2 de maig del 2009, Xavi, en el millor estat de forma de la seva carrera, va repartir quatre assistències en l’apoteòsic 2-6, la versió en colors del 0-5 de Cruyff i companyia el 1974.

Les temporades següents, Guardiola es va convertir en l’enemic públic número 1 de la central lechera. L’equip va encadenar dues victòries més en la lliga (0-2 i 1-3), una en la copa (1-2) i la de la Champions (0-2) amb Mourinho veient una conspiració internacional en l’expulsió de Pepe, jugant de mig centre l’endemà que Guardiola fes el seu discurs més memorable, en què es va referir a Mourinho com “el puto amo”.

Evidentment, Xavi també va viure grans decepcions, com el 4-1 abans de l’arribada de Guardiola. L’equip va haver de fer el passadís al Madrid, que ja havia guanyat la lliga. A més, el migcampista va acabar al carrer per haver protestat un penal que l’àrbitre de torn es va inventar. El seu debut a Madrid tampoc és per emmarcar. Van Gaal el va posar al camp en la segona part, però la golejada dels blancs va ser inapel·lable (3-0).

Els dos penals

Com a jugador, Xavi en va veure de tots colors, com ara el 3-4 del Tata el 23 de març del 2014, un partit marcat per un rècord que serà difícil d’igualar i de superar: dos penals a favor del Barça. I Ramos, per postres, expulsat.

L’últim partit de l’actual entrenador blaugrana al Bernabéu va ser el 25 d’octubre del 2014. Aquell dia, Luis Enrique va fer debutar finalment Luis Suárez, que arribava al Barça després de la polèmica sanció per la mossegada en el mundial a Chiellini. L’equip encara estava verd (3-1), però va acabar guanyant la lliga amb dos punts d’avantatge.

LA DADA

8
victòries
va aconseguir Xavi com a jugador al Bernabéu amb la samarreta del Barça.

Pedri debutarà al Bernabeu

El jugador de moda no només a Can Barça sinó al futbol europeu, Pedri, viurà el seu segon clàssic a Madrid, però el primer al Bernabeu. Koeman el va posar de titular la temporada passada a Valdebebas (2-1) amb només 18 anys. En aquell partit es van escapar bona part de les possibilitats que tenia el Barça d’aixecar el títol. El pal en el descompte d’ Ilaix Moriba podria haver canviat el destí d’aquella lliga i també del jugador quan ja estava negociant la renovació amb el club. Pedri va jugar 81 minuts i Koeman el va rellevar per Trincao just quan l’equip estava buscant a la desesperada el gol de l’empat.

Aubameyang, un argument més

El davanter és un dels jugadors del moment al Barça. Fitxat en l’últim minut del mercat d’hivern, ja suma 7 gols en 10 partits. És un argument ofensiu que el Barça no va tenir a l’anada, sobretot tenint en compte les dades del gabonès contra el Madrid. Tot i que debutarà en un clàssic, Aubameyang ha perforat la porteria blanca més que cap altre jugador de la plantilla de Xavi: en cinc ocasions. Va ser amb el Borussia de Dortmund i a la Champions. Tot i que el curs 2013/14 no va marcar, a la fase de grups de l’edició 2016/17, ’Auba’ va fer un gol en cada partit -van acabar en empat a dos- i va repartir una assistència. Un any després, també a la fase de grups, va fer l’única diana dels alemanys a casa (1-3) i un doblet al Bernabéu (3-2). Aubameyang té la mida presa al Madrid. Només falta que, a diferència d’aquelles ocasions, els gols serveixin per guanyar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)