Barça

L’experiència és un grau

Qüestionats i menystinguts en els últims temps, els veterans Sergio Busquets, Jordi Alba i Gerard Piqué han millorat la seva versió en paral·lel amb la de l’equip i han silenciat els crítics

Cap jugador de camp participa més que ells amb Xavi i, de la plantilla, són els que més minuts disputats acumulen en tota la temporada

No han estat temps senzills per a la vella guàrdia del Barça. Així és com l’entorn blaugrana anomena els veterans de l’equip, els capitans, que ja fa més d’una dècada que són al club, Sergio Busquets, Gerard Piqué i Jordi Alba. Tots tres, que sumen més de 100 anys i multitud de títols, han viscut moments de dificultats, ben bé al mig de la crisi galopant que ha assotat tots els estaments de l’entitat, i han estat en el punt de mira, sobretot per part de l’afició i de la crítica, disconformes amb el seu rendiment a la gespa. Han estat moltes les veus, els corrents d’opinió i, fins i tot en algun cas, com el de Busquets, les campanyes a les xarxes socials, que els han menystingut, fins al punt de qüestionar si tenien encara el nivell exigit per jugar en un club com el Barça. “És normal que quan les coses no van bé hi hagi crítiques”, ha dit més d’una vegada l’entrenador, Xavi Hernández, que sempre els ha fet costat.

Com a excompany i amic de tots tres, era aquesta una de les incògnites que amagava l’aterratge del tècnic egarenc a la banqueta culer: com gestionaria la situació d’uns futbolistes, llegendes del club, que per a molts ja estaven arribant al final de les seves carreres, i amb els quals, a més, l’unia una relació personal. “Tots parteixen des de zero, però a ells els conec”, va dir Xavi en la seva presentació. “Ells són els jugadors amb qui seré més exigent, perquè han de liderar l’equip. Sé de quin peu coixegen, amb les seves virtuts i els seus defectes. I no ho veig com un problema, sinó com un avantatge”, va concloure aquell primer dia. Cinc mesos després, ja ningú es fa aquesta pregunta. L’entrenador ha canviat la imatge de l’equip, que rutlla col·lectivament, i també de la vella guàrdia, que, beneficiada pel nou model de joc implantat, està oferint una versió millorada que ha silenciat els crítics.

“No em feien mal les crítiques. Sempre les he rebut, fins i tot abans de ser professional, perquè era fill de qui era. Soc molt autocrític i la resta no ho puc controlar”, explicava aquesta setmana Busquets en una entrevista a RAC1. “Són coses del futbol i que entenc. Estàvem en el focus perquè som els que més temps fa que juguem al club, vam ser en les eliminacions de la Champions... Quan un jugador fa molt temps que hi és i veuen que sempre és al mateix lloc, cansa una mica i, de manera justa o injusta, se’l critica. No passa res”, va manifestar el capità de l’equip. “Sempre agraden més les cares noves, però jo crec en la gent que fa anys que coneix la casa”, va expressar, en aquest sentit, Piqué, en una de les seves habituals converses amb l’streamer Ibai Llanos. “Sempre s’assenyala els veterans quan es perd; quan es guanya és diferent. Hi ha veterans a tot arreu. Sembla que només n’hi hagi al Barcelona”, va indicar, també, recentment, Alba. “Em sento assenyalat molts anys. Accepto totes les crítiques. És part del circ que es genera. Quan es fa un mal partit, sempre s’assenyala qui s’ha d’assenyalar. És normal, ho accepto i ho tinc assumit”, va asseverar el lateral.

La realitat, doncs, és que els veterans són fonamentals al Barça de Xavi, que està embalat en la lliga i és favorit en l’Europa League. Tots tres són els jugadors de camp que més minuts acumulen aquest curs i les seves prestacions recorden ara les d’aquells futbolistes que van ser fa uns anys. Només Marc-André ter Stegen (3.480 minuts) ha estat més a la gespa que Busquets, de 33 anys, i per ben poc, ja que acumula 3.430 minuts en totes les competicions. El segueixen Alba, també de 33 anys, amb 2.903 minuts disputats, i Piqué, de 35 anys, amb 2.878 minuts jugats. Frenkie de Jong (2.736) i Ronald Araujo (2.430) són els següents en la llista. En total, els jugadors de la vella guàrdia, doncs, són els que més minuts acumulen en tota la campanya, però és que també són els que més han jugat a les ordres de Xavi. No hi ha cap jugador de camp que hagi participat més que Busquets (2.059), Alba (1.929) i Piqué (1.919) des que el de Terrassa va agafar les regnes de l’equip.

ELS PROTAGONISTES

Quan un jugador fa molt temps que és al club, cansa una mica i, de manera justa o injusta, se’l critica
Sergio Busquets
migcampista del barça
Sempre agraden més les cares noves, però jo crec en la gent que fa anys que coneix la casa
Gerard Piqué
defensa del barça

ELS MINUTS DELS CAPITANS AQUESTA TEMPORADA

1. Sergio Busquets
3.430 minuts (2.059 amb Xavi)
2. Jordi Alba
2.903 minuts (1.929 amb Xavi)
3. Gerard Piqué
2.878 minuts (1.919 amb Xavi)
4. Frenkie de Jong
2.738 minuts (1.623 amb Xavi)
5. Ronald Araujo
2.430 minuts (1.759 amb Xavi) *Llista només amb jugadors de camp. Ter Stegen, amb 3.480 minuts, és el futbolista que més ha jugat.
Hi ha veterans a tot arreu. Sembla que només n’hi hagi al Barça. Accepto totes les crítiques
Jordi Alba
defensa del barça
GERARD PIQUÉ
1.896 en la LLIGA 393 en la CHAMPIONS LEAGUE 164 en la COPA 120 en la SUPERCOPA 305 en l’EUROPA LEAGUE
TOTAL: 2.878 minuts
JORDI ALBA
1.838 en la LLIGA 375 en la CHAMPIONS LEAGUE 210 en la COPA 120 en la SUPERCOPA 360 en l’EUROPA LEAGUE
TOTAL: 2.903 minuts
S. BUSQUETS
2.392 en la LLIGA 487 en la CHAMPIONS LEAGUE 210 en la COPA 120 en la SUPERCOPA 221 en l’EUROPA LEAGUE
TOTAL: 3.430 minuts
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)