La determinació de Luuk de Jong

Vital. El davanter ha aprofitat les estones que li ha donat Xavi i els seus gols han donat ja sis punts

Xavi Hernández va recórrer a recursos per buscar solucions a un partit que se li havia posat en contra al seu equip. El Barça patia al Ciutat de València i no trobava la manera de fer mal al rival fins que el de Terrassa va moure la banqueta primer fent entrar Gavi i Pedri, determinants per aixecar un 1-0 en contra, i ja en l’últim tram va donar entrada a Adama i Luuk de Jong, per buscar la victòria amb 2-2 en el marcador. Precisament el davanter holandès, que va tornar a la convocatòria després de superar la covid i perdre’s els duels contra el Sevilla i l’Eintracht de Frankfurt, va tornar a ser clau per canviar el signe final del partit. L’atacant va provar dues rematades i en la darrera, amb el cap, el seu punt fort, va superar l’estirada de Cárdenas per establir el 2-3 definitiu. De Jong s’havia tornat a convertir en l’heroi del Barça donant el sisè punt als blaugrana. El davanter nascut a Suïssa ha marcat cinc dels sis gols que suma en total amb Xavi a la banqueta. El primer ja va donar la victòria als blaugrana al camp del Mallorca (0-1); el segon, en el partit posterior, va permetre al Barça avançar-se al camp del Granada per acabar empatant a un; el tercer va servir per esgarrapar un punt de l’RCD Stadium contra l’Espanyol en el minut 96, i el darrer per sumar el setè triomf seguit en la lliga al camp del Llevant. El taronja ha demostrat que és determinant en els pocs minuts de joc que acumula –en suma 577 en setze partits de lliga– i ja fa un gol cada 96 minuts de joc (n’ha fet fins a tres en els últims 20 minuts que ha jugat). De fet, en la llista de millor dada de gol per minut, només el supera Karim Benzema, el màxim golejador del campionat amb 24 dianes, que fa un gol cada 93 minuts.

En els primers passos de Xavi a la banqueta del Barça, la figura de Luuk de Jong va ser vital per la falta d’efectius que hi havia en atac –Memphis, Ansu Fati o Braithwite es van lesionar, i Adama, Ferran Torres i Aubameyang encara havien d’arribar–, però ara el rol de l’holandès és clarament de desllorigador en els trams finals, en moltes ocasions, amb marcadors en contra.