Barça

Més que 91.553

Una quinzena de protagonistes valoren per a L’Esportiu l’impacte i els efectes que pot tenir per a l’esport femení l’èxit del Barça en la Champions

Després d’establir un nou rècord de públic en un partit de futbol femení, el Camp Nou es prepara per a una altra cita multitudinària, el dia 22 contra el Wolfsburg

Les 91.553 persones que van assistir a la tornada dels quarts de final de la Women’s Champions League entre el Barça i el Real Madrid, el 30 de març al Camp Nou, van marcar el rècord mundial d’afluència en un partit de futbol femení. Aquell 5-2 contra les blanques ha entrat directament a la història, però està fins i tot amenaçat de ser un rècord de durada curta, perquè la pròxima cita d’Alèxia i companyia a l’estadi promet molt. La resposta de socis i aficionats a l’hora d’adquirir entrades per a l’anada de les semifinals contra el Wolfsburg, el divendres 22 (18.45 h), va ser digna dels concerts de grans estrelles. Les entrades es van exhaurir en menys de 24 hores, un senyal més de la febre que hi ha per un equip que s’ha acostumat a guanyar –ve d’un triplet i va pel camí de reproduir èxits– i que s’ha convertit en un referent.

Què representa per a l’esport femení el seguiment massiu que està tenint el Barça? Quin impacte pot tenir l’èxit blaugrana no només en el futbol, sinó també en altres esports? L’Esportiu ha convidat diverses protagonistes a reflexionar-hi. En són una quinzena –de bàsquet, handbol, hoquei sobre patins, voleibol, pàdel, ciclisme, waterpolo, hoquei sobre herba, atletisme, tennis de taula– les que valoren, d’entrada, el paper del Barça, que buscarà contra el Wolfsburg l’accés a una altra final de la Champions. Algunes de les enquestades van viure en directe al Camp Nou el partit del rècord contra el Real Madrid. N’hi ha que hi veuen un punt d’inflexió en l’interès i la passió que generarà l’esport femení. I agraeixen la visibilitat que hi donen cites com les del Camp Nou, tot i que també és compartida entre algunes protagonistes la sensació que queda molt camí per recórrer quant a la igualtat perquè l’èxit del Barça tingui efecte en altres esports. N’hi ha de més optimistes –“tindrà un impacte en l’esport femení en general, perquè els referents no seran només jugadores de futbol com Alèxia”, assenyala Ona Vegué– i de més cautes. L’esperança, això sí, és compartida. “És un punt de no retorn”, assegura la ciclista Mireia Benito. També és comuna la reflexió sobre la conveniència que els mitjans de comunicació vagin donant més pes a l’esport femení.

AINA FLORENZA HOQUEI SOBRE PATINS (PALAU)

“Les dones també som esport”

A.C.

“Veig aquest impacte d’una manera molt positiva, crec que el Barça femení i l’esport femení també han fet un pas endavant i tenen molta més visibilitat, i en aquest cas les dones també som esport i també podem fer gaudir els espectadors, que no sempre s’ha de veure l’esport masculí. Sobretot representa que no hi ha d’haver tantes diferències i que per molt que tinguem aquesta etiqueta que les noies no ho podem fer anem demostrant que sí, i potser de vegades millor que els nois. Tant de bo es pugui arribar a una igualtat i es pugui canviar en un futur. L’hoquei és un esport minoritari i a poc a poc va fent passets i tot ajuda.”

ONA VEGUÉ HANDBOL (BM GRANOLLERS)

“El que estan aconseguint és brutal”

L.S.

“Òbviament és un factor importantíssim perquè les dones puguem tenir visibilitat en l’esport. Ja fins ara era un equip que havia tingut uns èxits increïbles, en les dues últimes temporades, però gràcies a aquests partits en el Camp Nou els mitjans han començat a veure i donar a l’equip els mèrits que realment té. El que fan elles tindrà un impacte en l’esport femení en general perquè els referents no només seran jugadores de futbol com l’Alèxia. Una nena pot pensar que vol ser com ella quan sigui gran o com la Kaba Gassama, que va ser medalla en el mundial d’handbol. Ens ajudarà a tots els nivells.”

LAIA FLORES BÀSQUET (SPAR UNI GIRONA)

“En bàsquet vam fer un pas, ara el futbol”

X.B.

“Crec que el fet que el Barça femení de futbol omplís el Camp Nou com ho va fer és molt positiu per a l’esport femení i estic convençuda que quan van començar això era impensable fa alguns anys i segur que elles mateixes quan van començar a jugar a futbol no s’ho haurien pogut imaginar mai quan els camps quan hi havia un partit eren pràcticament buits. Nosaltres en bàsquet evidentment que la capacitat és molt inferior, però penso que en l’esport de la cistella ja fa anys que es va fer un pas endavant i és habitual, com passa al nostre pavelló a Fontajau, veure molt de seguiment i molta fidelitat a l’esport femení.”

ITZIAR LLOBET BÀSQUET (BARÇA CBS)

“Una nit històrica per donar un impuls més”

X.B.

El que vam viure al Camp Nou va ser més que un partit de futbol, una nit històrica que esperem que sigui un impuls per consolidar no només el futbol femení, sinó tot l’esport femení en general, que crec que també necessita un impuls a tots nivells. Veure un Camp Nou ple de gom a gom per assistir a un partit de futbol femení es il·lusionant, és senyal que l’esport femení interessa i esperem que hagi passat per quedar-se, que no hagi estat un fet puntual, que crec que no. Des d’aquí aprofito per animar tothom a continuar assistint als camps i als pavellons per tal que l’esport femení vagi consolidant el seu potencial.

BERTA BUSQUETS HOQUEI SOBRE PATINS (PALAU)

“Tant de bo sigui recurrent”

A.C.

“Veure que les dones també aconsegueixen omplir el Camp Nou, no només que l’omplin per batre el record, sinó que qui hi va gaudeix, doncs és extraordinari i tant de bo sigui recurrent. Crec que el Barça és una marca internacional global i que una institució així aposti per l’esport femení fa que tothom també s’hi animi. Penso que obre moltes portes i també que és important no centralitzar-ho tot en el Barça. L’hoquei és un esport prou conegut i és molt important que les noies també hi tinguin el seu lloc. Hi ha un camí llarg per recórrer però més aviat que tard aconseguirem almenys tenir igualtat d’oportunitats i de recursos.”

BERTA BONASTRE HOQUEI HERBA (EGARA)

“Es comencen a acabar els tabús”

J.M.

“Sembla que comencen a acabar-se les diferències, els privilegis, els tabús, a la gent, al contrari del que deien alguns, els agrada l’esport que fan les dones, que pot ser igual d’emocionant. El que va passar al Camp Nou va ser una fita molt important. Haurien de jugar més al camp o fins i tot sempre. Les haurien de tractar igual que als nois perquè treballen i fan el mateix que ells, és a dir, ser professionals. També és molt positiu que en els mitjans es comenci a donar el mateix pes a l’esport masculí i al femení i que, així, més nenes es vegin projectades en la imatge de les esportistes i no en la dels nois com a única opció.”

MIREIA VILA BÀSQUET (JOVENTUT)

“A poc a poc la feina d’anys té resultats”

X.B.

“Som moltes les que fa molts anys que dediquem moltes energies i moltes hores a fer créixer l’esport femení, i veure que tota la feina a poc a poc va veient resultats pel que fa a la visibilitat és una satisfacció immensa. L’ambient del partit va ser brutal, es desprenia il·lusió en tots els racons del camp i tothom va anar-se’n amb ganes de més. Tant de bo anem aconseguint normalitzar-ho i ser notícia pels resultats esportius. Personalment em sento una privilegiada de poder gaudir de l’esport femení en el meu dia a dia i espero que cada vegada més gent s’hi impliqui. Tenim moltes coses per oferir!”

MIREIA BENITO CICLISME (MASSI-TACTIC)

“Veure l’estadi ple és esperançador”

B.S.

“Veure l’estadi ple d’homes, nois i nens però, sobretot, veure dones, noies i nenes immerses en l’esport és esperançador. La falta d’oportunitats esportives durant molts anys ha causat una manca de somnis en les noies dins l’àmbit esportiu. Sense somnis no hi ha ambició, no hi ha progrés i no hi ha generació de noves oportunitats. Estem trencant aquest cercle amb el moment que estem vivint, tan sols s’ha d’apostar per l’esport femení i serà un espectacle. Som davant d’un punt de no retorn. En el ciclisme cada vegada hi ha més curses i més igualtat de premis i van sortint inversors privats que confien en el nostre esport.”

MABI CARO VOLEIBOL (CVB BARÇA)

“L’equip femení del Barça fa història”

J.M.

“L’equip de futbol femení del Barça està fent història. A més dels bons resultats esportius que ha tingut tant en la competició europea com en la lliga, està trencant fronteres amb els seus èxits. Per a tot l’esport femení en general, el que està fent l’equip blaugrana i l’interès que està aixecant és un pas endavant, una empenta per fer-nos una mica més visibles. De tota manera, i malgrat valorar-ho molt, crec que en encara queda molt de camí per recórrer cap a a la igualtat perquè això tingui una incidència positiva en altres esports com, per exemple, el voleibol que jo practico amb el CVB Barça.”

GÀLIA DVORAK TENNIS DE TAULA (CN MATARÓ)

“Tota visibilitat és positiva”

A.C.

“Són com dos sentiments, un és que ja tocava i l’altre és que no m’imaginava fa deu anys que això podia ser possible. Per sort l’esport femení està tenint molta repercussió i trobo natural que el comenci a tenir el futbol i que omplin camps. És superpositiu i també un senyal de cap on ens estem movent com a societat. Crec que tota la visibilitat de l’esport femení és positiva, i segur que ens portarà moltes coses bones. En el moment que una dona diu que practica algun esport, sigui tennis de taula o qualsevol altre, de seguida la gent ho valorarà més i ho posara en un punt més alt perquè es dona molt de valor al futbol femení.”

ARIANA SÁNCHEZ PÀDEL

“El Barça femení és un punt d’inflexió”

J.M.

“Estic molt contenta del que està fent el Barça femení en la Champions de futbol. A més, les jugadores de l’equip blaugrana són ara mateix un exemple per a totes les nenes que estimen l’esport en general i que els agrada el futbol en particular. Les 91.533 persones que vam ser al Camp Nou en el partit de tornada dels quarts de final de la Champions contra el Real Madrid gaudint del seu futbol demostrem que el Barça femení és i serà un punt d’inflexió pel que fa a l’interès de la gent i la passió que l’esport femení desperta en aquests moments entre els aficionats a l’esport.”

ANNA CASARRAMONA HOQUEI SOBRE PATINS (MANLLEU)

“Crec que pot ajudar altres esports”

A.C.

“Penso que el Barça femení està fent molt bona feina. Personalment tot l’equip de l’OK Lliga femenina del Manlleu vam anar a veure el partit i va ser espectacular. Estic molt contenta per l’esport en general perquè vol dir que estem creixent, que s’estan fent les coses bé, però no ens podem quedar aquí, ha de seguir endavant. Crec que pot ajudar molts altres esports a tenir més visibilitat i que la gent s’interessi més per l’esport femení, i esperem que així sigui. Estem convençudes que si els mitjans de comunicació aposten pel futbol femení i dona resultat, també s’obrin a altres esports i veuran que hi han resultats positius.”

ARIADNA PUJOL BÀSQUET (CADÍ LA SEU)

“Que el rècord no quedi en anècdota”

X.B.

“Jo crec que el partit de l’altre dia al Camp Nou és un principi per visualitzar més l’esport femení, possiblement hi havia molta gent que no havia vist mai cap partit de futbol femení i ara el seguiran més. Em sento afortunada d’haver tingut l’oportunitat de presenciar el partit de l’altre dia. Espero que aquest rècord no sigui només una anècdota i es normalitzi. Per altra banda, també vull que es doni molt més valor a l’esport femení amb més llicències, que és el bàsquet. És un bon principi començar amb el futbol, però el bàsquet també necessita molta més visualització de la que ha tingut fins ara.”

ANNI ESPAR WATERPOLO (CN MATARÓ)

“L’impacte és positiu en tot l’esport femení”

X.A.

“És increïble el que està fent el Barça femení. Vaig viure la nit màgica i històrica al Camp Nou i feia molt de temps que no gaudia així d’un partit de futbol, i em refereixo tant de l’equip masculí com del femení. És impressionant el que estan fent a tots nivells i em fa feliç pensar en l’impacte positiu que té això en l’esport femení. La quantitat de nenes que somien ara poder arribar al màxim nivell, en qualsevol esport, no tinc cap dubte que s’ha multiplicat gràcies a dies com la nit del Camp Nou. Ara només espero que això es converteixi en una normalitat i entre tots fem créixer també els equips femenins en esports més minoritaris.”

MERCÈ ROSICH FEDERACIÓ CATALANA D’ATLETISME

“No es pot focalitzar tot en el futbol”

X.A.

“La valoració de qualsevol espectacle esportiu que aglutini tanta gent forçosament ha de ser positiva. L’error nostre seria pensar que aquesta aura que ha generat l’equip del Barça, perquè actualment és dels millors del món, això es repetís en tots els esports de participació femenina perquè sinó sempre focalitzem la mirada en el futbol. Me n’alegro molt per elles. És un gran èxit, és molt positiu, però hem de veure què passa en altres esports amb valors molt destacables en l’àmbit femení. En les competicions d’atletisme no hi ha comparació perquè sempre hi ha homes i dones compartint el mateix estadi.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)