Barça

L’estranya parella

Memphis, el golejador de la primera volta, i Aubameyang, desencadenat en la segona, han acabat convencent Xavi perquè els posi plegats

Quan només falten dos partits perquè s’acabi la temporada, els dos jugadors han fet els mateixos gols (13)

Vint-i-sis dels 86 gols han marcat Memphis i Aubameyang; 13 per barba. Entre l’un i l’altre han estat determinants per assegurar (pràcticament) el segon lloc del Barça en la lliga i evitar mals majors en una temporada de transició entre l’era de Messi i la que ha de venir. L’argentí va deixar el Barça l’estiu passat després de marcar 672 gols en el primer equip, una monstruositat que costa d’assimilar perquè encara no tenim prou perspectiva històrica. Les xifres de les últimes temporades parlen per elles mateixes: 38 gols (2020/21), 32 (2019/20), 41 (2018/19), 45 (2017/18) i 54 (2016/17). A l’estiu també va dir adeu Griezmann (20 gols la temporada passada).

Una de les grans incògnites fa uns mesos era quin o quins jugadors podrien assimilar una producció tan ingent de la matèria primera que sovint diferencia els equips mediocres dels que aspiren a tots els títols.

L’arribada de Memphis i la de Luuk de Jong, aquest a última hora, no eren esperançadores, en espera de la recuperació d’Ansu Fati. I els pitjors pronòstics es van complir, tot i que l’exjugador del Lió va evitar el naufragi de la nau blaugrana en el primer tram de la temporada amb Koeman a la banqueta. Tampoc els migcampistes de l’equip –encara amb Pedri de baixa– van col·laborar en la causa en els primers mesos de lliga, quan l’equip no només patia en la Champions sinó que circulava per la zona mitjana de la lliga, una cosa mai vista.

En la primera volta de la lliga Memphis va fer set gols. La seva lesió a l’isquiotibial després que es consumés el fracàs de la Champions (3-0) a l’Allianz Arena deixava l’equip pràcticament sense referent a dalt. Xavi, que acabava d’aterrar al Camp Nou, era el que ho tenia més clar i el club va remoure cel i terra per portar davanters internacionals després de confiar en alguns partits en jugadors del B com Ferran Jutglà o Abde.

La revolució

Al gener, encara amb Memphis i Ansu lesionats, l’equip estava en Defcon 2. El club, encara amb problemes gravíssims de tresoreria i de límit salarial, se’n va sortir per acordar amb el City el traspàs de Ferran (55 milions), però molt més important que aquesta operació va ser l’aterratge d’un veterà en l’ostracisme a l’Arsenal. Després de marejar la perdiu amb Morata en una operació en què hi havia l’Atlético pel mig, Laporta, Alemany i Xavi es van arriscar per Aubameyang i els resultats estan a la vista de tothom: 11 gols en 15 partits a la lliga. Només dos jugadors més del mercat d’hivern en la història el superen. Zigic (Racing) en va fer 13 el 2009 i Ilie (València) en va fer 12 el 1998. El davanter africà té encara dos partits per superar aquests jugadors i convertir-se en el fitxatge d’hivern més golejador de tots els temps. En la lliga marca un gol cada 89 minuts i al costat de Dembélé ha format una societat inesperadament eficaç.

Al final del partit el golejador va reconèixer que Dembélé és com “un germà” des de l’etapa que van compartir plegats al Borussia Dortmund. Xavi també va avisar, un cop més, de la rellevància del francès: “Ara marca diferències amb les assitències.”

La davantera 2022/23

Els 26 gols de Memphis i Aubameyang estan “garantits” per al curs que ve. Tots dos tenen contracte, però amb matisos. El neerlandès només va signar per dues temporades i la temptació que el Barça vulgui fer un traspàs està sobre la taula. Aubameyang serà el suplent de la nova estrella que Laporta aconsegueixi convèncer. El número 1 de la llista és Lewandowski, que continua sense renovar pel Bayern. La baixa gairebé segura de Dembélé també deixa els davanters que es quedin o els que vingui orfes del millor assistent de l’equip.

La recuperació d’Ansu Fati, l’arribada d’un nou extrem (segurament Raphinha) i la contractació d’un 9 diferencial canviaran completament la fisonomia de l’equip. El Barça necessita algun jugador que faci uns 30 gols en la lliga. Lewandowski (33 anys) n’ha fet 34 en la Bundeslliga i d’aquí ve la urgència de portar un jugador d’aquestes característiques, encara que això suposi sacrificar a través d’un traspàs jugadors amb contracte que tenen mercat a Europa, començant pel mateix Memphis i seguint sobretot per Frenkie de Jong, Lenglet o Dest, per citar-ne només alguns.

El fitxatge de Haaland pel City també provocarà un efecte dòmino que pot alliberar més fàcilment algun altre davanter d’aquest estil.

LES DADES

1,3
ocasions
ha tingut Aubameyang per partit en la lliga des de la seva arribada al Camp Nou

PROTAGONISTA

20
gols
ha fet Aubameyang aquesta temporada comptant els de l’Arsenal
No només es marquen diferències amb gols, Dembélé ho fa amb les assistències
Xavi Hernández
entrenador del barça

Araujo rep l’alta hospitalària

El central del Barça Ronald Araujo va rebre l’alta hospitalària després d’ingressar dimarts a la nit a l’hospital per una commoció. Les proves complementàries efectuades al jugador uruguaià han resultat satisfactòries i la seva evolució marcarà la seva disponibilitat per als pròxims partits, tal com ha comunicat el club blaugrana.

Araujo va haver d’abandonar el terreny de joc en ambulància i immobilitzat de la zona cervical en la segona meitat del partit contra el Celta després de topar amb Gavi en una disputa aèria. L’uruguaià va quedar inconscient per uns moments i va ser traslladat a l’hospital de Barcelona per passar la nit en observació. Xavi tampoc sap si podrà disposar per al partit contra el Getafe de Piqué, i Eric serà baixa per targetes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)