Crític amb Laporta
Víctor Font. L’excandidat a la presidència va presentar propostes per a la reforma estatutària del club
Ha estat en silenci gairebé des que va perdre les eleccions a la presidència del Barça, però ahir Víctor Font va tornar a aparèixer davant els mitjans de comunicació en una roda de premsa celebrada al centre cívic Can Deu del barri de les Corts de Barcelona, el mateix espai on fa gairebé tres anys va presentar 5.000 signatures per impulsar el vot electrònic.
Font es va mostrar serè i generós, però també contundent a l’hora de valorar la gestió de Joan Laporta al capdavant del Barça, que va acusar d’“entrar a governar el club sense tenir un pla”, cosa que li sembla “una temeritat”. No va dubtar a assegurar que l’actual junta directiva “estima el Barça”, però creu que s’ha vist “una clara improvisació i uns canvis de volant constants”.
Una forma de fer que, segons Font, “posa en risc el model de propietat” i, per evitar aquesta situació, va recordar que la candidatura Sí al futur tenia un pla en els primers 100 dies “per reduir pèrdues, despeses i massa salarial” comptant amb “socis estratègics que permetessin capitalitzar unitats de negoci i fer-les créixer”, acció que “hauria donat oxigen pel fair play i per retenir talent”.
Un talent que té nom argentí. “Estic convençut que Messi s’hauria quedat amb mi”, va dir l’excandidat, i, per no deixar-ne anar més, va destacar que Gavi “és un actiu molt important” i que “acabarà renovant”. En una línia oposada va parlar de Dembélé en afirmar que el Barça “no pot tractar amb un jugador amb aquesta falta de compromís perquè el club està per sobre de qualsevol futbolista i necessitat tàctica”.
Sobre una possible venda de Fenkie de Jong al Manchester United, Font va opinar que “primer han de decidir si és un actiu prioritari i, si és així, buscar alternatives”. De Gerard Piqué va tenir bones paraules i el va qualificar com “una llegenda i el millor central de la història del club”, que quan hagi de marxar “ho ha de fer per la porta gran”.
Tornant a la plana institucional, Font veu el club “com un tren a punt de perdre un vagó” i no comparteix la visió de Laporta de gestionar l’entitat com si fos una empresa familiar perquè tot i que entén aquesta voluntat del president “després d’haver tingut decepcions i deslleialtats”, defensa que “cal assumir uns mínims i no pot haver-hi una manca de professionalització”.
Per altra banda, va valorar positivament que les operacions financeres sobre la cessió dels drets televisius de la lliga i la venta parcial de BLM i de Barça Studios no s’estiguin fent a la lleugera. També veu de bon ull que l’actual junta vulgui anar juntament amb el Madrid “si les direccions estan alineades i protegeixen els interessos del nostre club”.
Tot i la crítica, Font va defensar que “fer una oposició clàssica no suma” i que per això prefereix mantenir “una actitud responsable, empàtica i de col·laboració per ajudar a influir de forma positiva en el futur del club”. De fet, fa només dues setmanes es va reunir amb la vicepresidenta Elena Fort per fer arribar diverses propostes per a la reforma estatutària impulsada pel club, de les quals encara no n’ha obtingut resposta. La primera és imposar un codi de transparència i la segona, bloquejar qualsevol acció que pugui posar en risc el model de propietat. Impulsar el debat amb el soci per evitar la desafecció social i establir la signatura i el vot electrònics per facilitar processos que sorgeixin dins del club també formen part de les iniciatives, així com obrir la possibilitat de ser compromissari a tots els socis eliminant-ne el sorteig.