Inspiració a la milanesa
Ansu Fati. El davanter busca l’oportunitat per tornar a brillar al Giuseppe Meazza, on va mostrar el seu màxim nivell tres anys enrere
La victòria més recent del Barça contra l’Inter de Milà va coincidir amb la darrera visita al Giuseppe Meazza el 10 de desembre del 2019 en l’última jornada de la fase de grups de la lliga de campions. Els blaugrana van enviar els italians a l’Europa League i alhora es van classificar com a primers del grup F, després d’imposar-se als locals per 1-2 gràcies als gols de Carles Pérez i, principalment, d’Ansu Fati.
En el minut 85 de partit, Ernesto Valverde va fer entrar Fati al terreny de joc en substitució de Carles Pérez, i quan només feia un minut que era a la gespa, el davanter va marcar el gol de la victòria, que també va suposar la seva primera diana en la lliga de campions. Ansu va connectar amb Suárez amb una paret a la frontal de l’àrea i l’uruguaià va col·locar-li la pilota a punt perquè Fati rematés amb un xut ras i creuat al pal contrari.
Aquella nit, l’actual 10 del Barça es va convertir en el golejador més jove de la història de la competició amb tan sols 17 anys i 40 dies. Fati va deixar palès que tot i la seva joventut, la pressió no li feia tremolar les cames i tenia la temprança d’un veterà per encarar la porteria rival. Però, malauradament, ha plogut molt i no a gust de tothom des d’aquell dia.
Una setmana abans del viatge a Itàlia, Ansu Fati havia signat la segona renovació en sis mesos del seu contracte, que el vinculava al club blaugrana fins al 2022 amb una clàusula de rescissió de 170 milions d’euros. L’alegria i la tranquil·litat de l’estampa es van transformar en neguit en escàs marge de temps i és que en el matx contra el Madrid de mitjan desembre, Fati va rebre un cop al maluc que el va obligar a estar dues setmanes de baixa.
El nen prodigi anava desbloquejant fites, ja que va fer història també en ser el jugador del Barça més jove a disputar un clàssic, mentre intentava driblar els senyals que li enviava el cos, perquè la lesió contra els blancs no era la primera. En l’inici de la temporada 2019/20, Fati es va perdre dos partits per unes molèsties al tendó del genoll dret i just abans de l’enfrontament al Giuseppe Meazza també va estar absent per una tendinitis rotuliana.
Els problemes d’Ansu es van associar aleshores al procés natural de creixement en què estava immers per la seva edat, però la realitat va ser que les lesions no van donar treva i van provocar una frenada en sec en la carrera d’un jugador que ja era un nou ídol del Camp Nou i que començava a enlluernar el món amb la seva valentia i aparent facilitat en el domini de la pilota.
Durant el primer any de pandèmia, la mosca va continuar darrere l’orella fins que el 7 de novembre es va trencar definitivament el menisc i a partir d’aquí, Ansu va començar un calvari, les repercussions del qual encara continuen avui. No se sap ben bé quantes vegades ha estat operat del genoll, però sí que es coneix que va canviar d’especialista per la mala evolució que va experimentar la primera intervenció, degut a una inflamació de l’articulació.
L’última reaparició del jugador va ser el mes de maig i des de llavors, el cos tècnic del Barça segueix la consigna de la paciència i el treball com a tàctica per recuperar al cent per cent les capacitats que el jove prodigi va demostrar tres anys enrere, sense córrer el risc de perdre’l de nou. Ansu Fati juga poc i quan ho ha fet es nota que circula amb una marxa menys, però aspira aquest curs a tornar a estar al seu màxim nivell i els records que li porta l’Inter de Milà potser seran el millor al·licient per al seu ressorgiment.