Barça

Un equip cru i amb l’atzar d’esquena

El Barça de Xavi palesa que encara està per fer amb una lamentable actuació en la Champions, en la qual tampoc li ha sortit res bé

Només una combinació que sembla improbable faria que l’equip blaugrana passés a vuitens i esquivés el descens a l’Europa League

El Barça està pràcticament eliminat de la Champions League. Com l’any passat, un adeu prematur, en la fase de grups, cosa inaudita i que només ha succeït una vegada en la història del club, els cursos 1997/98 i 1998/99 amb Luis van Gaal a la banqueta. Repetiria, doncs, precedent Xavi Hernández, que no té tampoc bons números com a entrenador en la màxima competició europea, ja que de sis partits en què ha dirigit l’equip blaugrana només n’ha guanyat un, amb dos empats, tres derrotes, vuit gols a favor i deu en contra. “Està sent molt cruel amb nosaltres, aquesta Champions”, va repetir el tècnic, després de l’empat (3-3) contra l’Inter dimecres al Camp Nou que deixa el conjunt que orienta virtualment fora.

I és que l’equip culer ha palesat en aquesta lliga de campions que no està fet, que és immadur, que està cru. Futbolísticament no està trobant arguments per superar determinades situacions, amb una proposta a la qual ha de donar encara diverses voltes de cargol i que ha caigut després de l’aturada internacional, coincidint amb lesions de peces importants de la línia defensiva. El fet de no haver superat en cap dels dos enfrontaments un Inter que no disposa de Romelu Lukaku i que és setè en la Serie A demostra que, ara mateix, aquest equip no està encara a punt per competir a Europa.

També és cert que l’atzar no l’ha acompanyat mai. La moneda sempre ha sortit creu, però això és el futbol, un esport en què els factors externs influeixen i en què cal estar preparat perquè quan no surti cara l’impacte sigui com més lleu millor. El Barça, doncs, no s’ha pogut sobreposar al grup de la mort que li va tocar en el sorteig. Tampoc a les seves pròpies errades individuals en les dues àrees en els partits contra el Bayern (2-0) i l’Inter (1-0 i 3-3), ni tampoc a l’arbitratge al Giuseppe Meazza, que li va ser clarament perjudicial. I ara ha d’esperar un miracle per classificar-se per als vuitens de final; només que l’Inter guanyi un dels dos partits que li queden, contra el Viktoria Pilsen o contra el Bayern, el conjunt culer baixarà, un altre cop, a l’Europa League.

OPCIÓ 1
El Barça guanya el Bayern i el Pilsen; l’Inter empata amb el Pilsen i amb el Bayern.
OPCIÓ 2
El Barça guanya el Bayern i el Pilsen; l’Inter perd amb el Pilsen i el Bayern.
OPCIÓ 3
El Barça guanya el Bayern i el Pilsen; l’Inter empata amb el Pilsen i perd amb el Bayern.
OPCIÓ 4
El Barça guanya el Bayern i el Pilsen; l’Inter perd amb el Pilsen i empata amb el Bayern.
OPCIÓ 5
El Barça guanya el Bayern i empata amb el Pilsen; l’Inter perd amb el Pilsen i el Bayern.
OPCIÓ 6
El Barça empata amb el Bayern i guanya contra el Pilsen; l’Inter perd amb el Pilsen i el Bayern.

Un colador en competició europea

Els rivals, és clar, hi tenen a veure, però la realitat és que la fiabilitat defensiva del Barça en la lliga i en la Champions League no té res a veure. En la competició estatal, Ter Stegen només ha encaixat un gol en vuit jornades i acumula 624 minuts sense rebre’n cap. Només Isak, en la victòria (1-4) contra la Real Sociedad en la jornada 2, i amb una rematada erràtica, va aconseguir batre el sentinella alemany. En competició europea, la cosa canvia; només dimarts contra l’Inter (3-3) ja en va encaixar tres i en les quatre jornades disputades n’ha encaixat set, més d’una diana per enfrontament, una i mitja, exactament, uns números amb els quals és impossible ser competitiu.

Moltes ocasions malbaratades a Munic

Del camp del Bayern el Barça en va marxar sense res (2-0) i la història hauria pogut canviar si en una primera part en què va ser superior hagués marcat en totes les ocasions de què va disposar. Les més clares, tres de Lewandowski, que no va estar afinat; dos xuts de Raphinha que van anar a fora vorejant el pal, i dues més de Pedri, una de les quals va topar amb el pal. El Bayern, en canvi, no va perdonar.

L’equip s’ensorra quan van mal dades

Des de la derrota a Roma (2017/18), en què va malbaratar un 4-1 a favor i va ser eliminat, el conjunt culer cau mentalment en els partits importants i quan rep un gol en rep un altre de seguida; el 4-0 de Liverpool (2018/19), el 2-8 contra el Bayern (2019/20), l’1-4 contra el PSG (2020/21), el 3-0 un altre cop contra el Bayern (2021/22). I aquest curs un altre cop al feu del Bayern (2-0) i dimarts contra l’Inter (3-3) també va encaixar dos gols seguits en molt poc espai de temps.

Les lesions a l’hora de la veritat

Des de la darrera aturada internacional la infermeria s’ha omplert. Memphis, Bellerín, De Jong, Christensen, Araujo i Kounde han anat caient, i les dels dos últims són baixes molt sensibles per al conjunt blaugrana. I és que tant Araujo com Kounde són futbolistes que s’havien convertit en peces fonamentals en la rereguarda, en què casen perfectament ja que, ràpids, amb energia i ritme, permeten que l’equip tingui metres a l’esquena. Cap d’ells ha pogut jugar cap partit contra l’Inter.

El sorteig el va posar en un grup difícil

El camí en la Champions ja va començar fent pujada amb el sorteig de la fase de grups. I és que els blaugrana, en el pot 2, van veure com quedaven reunits amb dos dels pitjors rivals que els podien tocar: el Bayern, del pot 1, i l’Inter, del pot 3, mentre que en l’últim pot els va tocar el Viktoria Pilsen. El Bayern i l’Inter suposaven una prova per als culers, un repte estimulant, que no han estat capaços de superar. Un punt sumat en un partit contra els alemanys i dos contra els italians.

L’arbitratge del Giuseppe Meazza

Al terreny de l’Inter el Barça va oferir una versió molt dolenta i va perdre (1-0), però l’arbitratge no el va acompanyar, amb decisions que el van perjudicar clarament. La primera, un gol anul·lat a Pedri per mans d’Ansu Fati, advertides pel VAR, i que no s’haurien d’haver assenyalat perquè van ser involuntàries. I la segona, un penal de Dumfries també per mans, que aquesta vegada ni l’àrbitre ni el VAR no van apreciar.

Les errades individuals, clau en la ‘final’

Si contra el Bayern (2-0) el gol que va obrir el camí del triomf bavarès va arribar precedit d’una errada en la marca de Marcos Alonso, en l’empat (3-3) en la ‘final’ contra l’Inter els gols en contra també van néixer d’errades individuals. Sobretot Piqué i també Marcos Alonso no van estar fins en l’1-1; Busquets va perdre la pilota que va desembocar en l’1-2, i finalment, en el 2-3, de nou Piqué no va ser prou diligent per arrencar a córrer i temporitzar el contraatac.

La responsabilitat de Xavi; mal joc

La situació del Barça s’explica, sobretot, per la pèssima versió que ha ofert l’equip en els dos partits contra l’Inter i, òbviament, aquest és un punt en què l’entrenador més responsabilitat té. Des de l’aturada, el conjunt que orienta no s’ha trobat futbolísticament i ha mostrat pocs arguments amb la pilota per fer mal als rivals. Contra el Mallorca (0-1) i el Celta (1-0), ja va guanyar de miracle, i contra l’Inter (1-0 i 3-3) ja no va poder. Escassetat de joc per dins ja que els interiors reben molt poc entre línies, massa pilota a bandes pels extrems i abús de les centrades i manca de control del joc que genera situacions d’anada i tornada que destapen mancances d’alguns jugadors, són els principals problemes que ha mostrat l’equip.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)