Barça

Un desastre de setmana

La transcendental setmana passada, en què el Barça es jugava la vida a Europa contra l’Inter i el lideratge en la lliga contra el Real Madrid, es va resoldre de la pitjor manera

Xavi no endevina la tecla per capgirar el mal moment futbolístic

El tècnic diu que la mala situació és fruit d’un sotrac i la plantilla també apel·la a treballar al màxim

La setmana gran ha estat, finalment, una setmana espantosa, un desastre. I és que el Barça ha resolt els transcendentals compromisos contra l’Inter i el Real Madrid, que s’entreveien clau per a l’esdevenidor de l’equip, de la pitjor manera, i el panorama se li ha posat lleig. De ser líder i tenir a l’abast la classificació per als vuitens de la Champions League, ha passat ara a anar segon, a tres punts del conjunt blanc, i, el que és pitjor, a estar pràcticament fora d’Europa. “Estem en una mala dinàmica i l’hem de capgirar”, va manifestar Xavi diumenge després de la desfeta al Santiago Bernabéu. Al feu madridista, el conjunt blaugrana va confirmar el pèssim moment futbolístic en què està immers, mancat d’arguments, i ara, fins i tot, de caràcter i confiança, després del convincent inici de campanya que havia protagonitzat. El futbol, ja ho diuen, no té memòria i ja queden lluny, tot i que no fa tant, les golejades i la superioritat del grup que orienta, que en els primers vuit partits del curs va acumular 23 gols a favor i quatre en contra, amb sis victòries, un empat –el primer dia contra el Rayo– i una derrota –al camp del Bayern, amb bones sensacions.

La realitat és que el camí es va començar a tòrcer per als culers després de l’aturada internacional. Durant aquell període de futbol de seleccions, se li va omplir la infermeria de lesionats –alguns d’importants, com Ronald Araujo i Jules Kounde–, i quan va tornar a la competició va palesar una baixada molt gran pel que fa al joc, a la qual Xavi no ha estat capaç encara de posar fre. “Hem de millorar i fer autocrítica”, va reconèixer el tècnic, que ha de tornar a ajustar un equip que se li ha trencat: ataca malament i defensa pitjor. Contra el Mallorca (victòria 0-1), va protagonitzar una actuació molt pobra; contra l’Inter (derrota 1-0), la va calcar i va perdre; contra el Celta (victòria 1-0), va guanyar de miracle, i després, ja van arribar els compromisos de la setmana passada, contra l’Inter al Camp Nou (empat 3-3) i el clàssic (derrota 3-1), que han posat fi a l’entusiasta i il·lusionant ambient que destil·lava el barcelonisme, expectant amb la temporada.

La visió de l’equip

Xavi, doncs, no veu un problema de fons en aquesta mala ratxa, sinó una dinàmica negativa. “La temporada és molt llarga i tens moments en què estàs malament, en què estàs baix, en què estàs en un petit sotrac, i així estem ara”, va assegurar. “Hem de ser forts. No conec una altra manera d’arribar a l’èxit que continuar creient-hi i continuar treballant. Ens hem de recuperar i pensar en dijous. Això continua”, va cloure el preparador, ja amb la mirada posada en el partit que dijous enfronta el Barça amb el Vila-real al Camp Nou (21 h). Així ho veuen també a l’equip. “Ja sabem que el futbol a vegades va més per dinàmiques que per joc i ara estem en una dinàmica més negativa”, va explicar un dels capitans, Sergi Roberto. “Ara és quan ens toca estar més units que mai, treballar més que mai. Tenim una altra final dijous i hem d’aconseguir els tres punts. Hem d’estar més units que mai: equip, afició i club”, va insistir Roberto. “Fa mal, però això ens fa treballar amb més força per demà”, va dir en aquesta línia Robert Lewandowski, com Ferran Torres: “Aquesta setmana ha estat dura, però ara hem de serrar les dents i treballar al màxim per tirar això endavant.”

Els 50 de Xavi

El de diumenge va ser el partit número 50 de Xavi a la banqueta del Barça (37 en la campanya passada i 13 en aquesta). Mig centenar de duels que s’han traduït en 28 triomfs, 11 empats i 11 derrotes, que el situen com el tècnic amb els pitjors números, arribats a aquesta quantitat d’enfrontaments, des de Carles Reixach, primer entrenador de l’equip en l’últim tram del curs 2000/01 i el 2001/02 al complet, que va recollir aleshores 24 victòries, 13 derrotes i 13 empats en els seus primers 50 duels. Després d’ell, tots han millorat els registres: Frank Rijkaard (28 triomfs, 12 empats i 10 derrotes), Pep Guardiola (37 victòries, 8 empats i 5 derrotes), Tito Vilanova (28 victòries, 12 empats i 10 derrotes), Tata Martino (37 victòries, 8 empats i 5 derrotes), Luis Enrique (42 victòries, 3 empats i 5 derrotes), Ernesto Valverde (36 victòries, 11 empats i 3 derrotes) i Ronald Koeman (33 victòries, 7 empats i 10 derrotes).

Tanmateix, tot això no s’explica sense el factor Leo Messi. I és que tots els tècnics després de Reixach, menys Xavi i Rijkaard, que té uns números pràcticament calcats als que acredita el de Terrassa, amb un empat més i una derrota menys, van tenir l’astre argentí a la plantilla en els seus primers 50 partits.

PROPER PARTIT

Dijous (21 h) contra el Vila-real, al Camp Nou, una nova prova per a l’equip

ELS PROTAGONISTES

La temporada és molt llarga i tens moments en què estàs malament, en què estàs baix
Xavi Hernández
TÈCNIC DEL BARÇA
Ja sabem que el futbol a vegades va més per dinàmiques que per joc. Hem de treballar com mai
Sergi Roberto
JUGADOR DEL BARÇA
Aquesta setmana ha estat dura, però ara toca treballar al màxim per tirar això endavant
Ferran Torres
JUGADOR DEL BARÇA

Els esperançadors minuts d’Ansu Fati al Santiago Bernabéu

D’altra banda, el clàssic va deixar la bona notícia d’Ansu Fati. L’atacant, que està jugant a estones aquest curs –dos partits de titular en tretze participacions– i per al qual Xavi va explicar que “hi ha un pla” amb vista a recuperar-lo, va sortir en el minut 73 al Santiago Bernabéu, amb 2-0, i ell sol va ser capaç de canviar la dinàmica de l’enfrontament. Va vorejar la diana en dues ocasions, amb dues rematades que van sortir fregant el pal, i de les seves botes va néixer el gol de Ferran Torres, que va servir per fer entrar l’equip dins el partit quan pràcticament no hi havia estat en cap moment. Uns minuts esperançadors del jove de 19 anys, que d’aquí a dues setmanes en fa 20, i que continua treballant per trobar la millor versió. Malgrat tot, Ansu acumula dues dianes en 389 minuts disputats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)