La pilota ja no és tan petita

Ferran i Raphinha tornen enfortits de Pilsen i presenten arguments sòlids per tenir més minuts contra l’Almeria i l’Osasuna abans del mundial, on tenen plaça fixa amb Luis Enrique i Tite

El de Foios ha sumat 4 gols en els últims sis partits; el brasiler, 3 assistències en els últims dos

Ferran i Raphinha escalfen motors amb vista a Qatar. Tots dos seran a la copa del món i hi volen arribar amb la maquinària ben greixada. Malgrat que cap dels dos no té el protagonisme i els minuts desitjats i que sí que tenen Lewandowski i Dembélé amb Xavi, el de Foios i el brasiler tenen garantida la presència al mundial. Ferran és un fix per a Luis Enrique i serà a la llista definitiva que l’asturià farà pública el dia 11 de novembre, i Raphinha també és inamovible en els plans de Tite. Quan el brasiler militava al Leeds i encara no havia debutat amb l’absoluta de la canarinha, Itàlia va fer un moviment per intentar reclutar-lo com ha fet amb altres brasilers amb doble nacionalitat italiana com Jorginho i Emerson Palmieri, però Raphinha sempre ha tingut clar que el seu somni era jugar amb el Brasil. També somiava jugar al Barça i per això aquest estiu va rebutjar ofertes superiors econòmicament, com ara la del Chelsea.

Raphinha i Ferran Torres han tornat enfortits del trist tràmit a Pilsen. El partit contra el Viktoria era un duel on hi havia en joc 2,8 milions d’euros i la dignitat com a club, i sense cap repercussió des del punt de vista de classificació, esportivament tot l’interès quedava focalitzat en algunes individualitats. Era una gran oportunitat per reivindicar-se per a alguns futbolistes, i homes com Ferran i Raphinha van aprofitar la seva. No va ser un bon partit del Barça, però el valencià i el brasiler van ser dels destacats. Doblet de Ferran i participació directa de Raphinha en tres dels quatre gols.

Ferran havia estat xiulat a Mestalla per la seva antiga afició i havia fallat un gol cantat quan faltava poc per al final encara amb 0-0 en el marcador, i el partit a Txèquia li va permetre treure’s l’espina. Amb els dos gols contra el Viktoria –ja va marcar també en el 5-1 del Camp Nou– se situa com a segon màxim golejador de l’equip, només darrere de Lewandowski. El de Foios ha jugat menys que Dembélé, Raphinha i Ansu, però ha marcat més que qualsevol d’ells. La temporada passada, en el seu primer any, va marcar 7 gols en 26 partits. Ara en suma 5 i la seva ràtio és d’un gol cada 122 minuts, només inferior a la de Lewandowski. El polonès té una mitjana d’un gol cada 77 minuts. Ferran ha marcat un gol més que Ousmane i dos més que Ansu Fati. N’ha fet 4 en els últims sis partits. Gol en el clàssic, gol contra l’Athletic i doblet contra el Pilsen. Accelerant de cara al mundial.

El gran hàndicap de Ferran és que està rendint més com a 9 que partint des de la banda i aquí hi ha el problema perquè el rol de davanter està adjudicat. Contra el Viktoria Pilsen Lewandowski es va quedar a Barcelona i Ferran va complir com a substitut, però sap que si vol ser titular haurà de lluitar per un lloc a la banda. Dembélé és fix, sigui a la dreta o a l’esquerra, i l’altra posició se l’estan repartint Ansu, Ferran i un Raphinha que també ha crescut en els dos últims partits.

Raphinha va ser titular al Bernabéu però des de llavors havia desaparegut dels onzes. No va tenir cap minut contra l’Athletic, en va jugar només 15 contra el Vila-real i va tornar a ser suplent contra el Bayern i el València. Hi havia cas Raphinha fins que el mateix Raphinha s’ha encarregat de tancar-lo. Seva va ser l’assistència de gol a Lewandowski en el 0-1 a Mestalla i seves van ser les passades a Ferran i Pablo Torre en els dos últims gols del Barça al Doosan Arena. Abans ja havia tingut influència en l’acció del 0-2 habilitant Alba amb una bona passada per dalt abans que el lateral combinés amb Ferran. A Raphinha se li està resistint el gol –només un, contra el Cadis–, però a nivell associatiu està recuperant la determinació que se li demanava i està tornant a ser important. En l’últim amistós del Brasil contra Tunísia (5-1), Raphinha va fer dos gols i una assistència. És el Raphinha que Xavi vol veure contra l’Almeria i l’Osasuna en els dos últims tests del Barça abans del mundial.

FERRAN

El valencià té una ràtio d’un gol cada 122 minuts; només el supera Lewandowski (77)