Primer gran desafiament
El Barça, reforçat per la victòria al Civitas Metropolitano i per haver recuperat el lideratge en la lliga, inicia demà l’aventura en la supercopa, amb Lewandowski de nou disponible
L’equip blaugrana és el rei de la competició (13 títols), però no l’ha guanyat des del 2018 i amb l’actual format, i a Xavi se li exigeixen títols en aquest 2023
Vint-i-cinc dies després que Leo Messi abracés la glòria eterna al Lusail Stadium, Xavi busca ara el seu primer títol com a entrenador del Barça a Riad, a només 600 quilòmetres de distància de l’estadi on el dorsal 10 va ser pontificat. De Qatar a l’Aràbia Saudita. El 2023 comença agitat per al Barça i amb pressió per a un Xavi Hernández que com a jugador va guanyar la supercopa d’Espanya en vuit ocasions (2005, 2006, 2007, 2009, 2010, 2011, 2012 i 2014) i que ara busca aixecar el seu primer trofeu com a tècnic blaugrana. El Barça no ha guanyat encara la supercopa des del canvi de format. El Real Madrid, sí (actual campió i guanyador de dues de les tres últimes edicions). El Barça és el rei de la competició amb 13 títols (un més que el Real Madrid), però no guanya la supercopa des del 2018 i busca un canvi de tendència respecte al que ha succeït els últims quatre anys.
L’ansietat d’un títol
A Xavi, se li exigiran títols aquest 2023 i ell ho sap. La supercopa és el primer gran examen. Res o poc té a veure el context actual amb el d’ara fa un any. El gener de l’any passat el Barça va perdre en les semifinals contra el Madrid per 2-3. Joan Laporta va baixar al vestidor a felicitar l’equip pel joc ofert malgrat el resultat. El president va veure un bri de llum esperançador en la foscor de la derrota. Feia menys de dos mesos que Xavi havia rellevat Ronald Koeman a la banqueta i aquell era tot just el seu dotzè partit. El Madrid va acabar aixecant el títol, però el Barça va retallar distàncies futbolísticament. La imatge va ser bona. Eren encara els primers passos del projecte de Xavi. Ara, un any després, el barcelonisme no es conformarà a oferir una bona imatge. Vol un títol. Ara és un Barça més madur. Un Barça amb més rodatge. Xavi ha tingut un any sencer per treballar i implementar les seves idees, el club ha invertit molts diners en les dues últimes finestres de mercat i hi ha fam de títols.
El Barça ja és a Riad
L’expedició blaugrana va aterrar ahir a Riad i la plantilla està allotjada a l’hotel Fairmont Riyadh, situat a 21 quilòmetres de l’Estadi Internacional King Fahd. Robert Lewandowski i Jordi Alba, absents per sanció contra l’Atlético de Madrid, formen part dels 24 futbolistes desplaçats a l’Aràbia Saudita. El retorn del polonès és un dels factors positius que suma amb vista a la semifinal contra el Betis (demà, 20 h). La seva presència i també el fet que el Barça arribi a la cita com a líder de la lliga. Haver recuperat el lideratge després de la victòria al Civitas Metropolitano ha reforçat l’equip. Curiosament, després del mundial, cap dels quatre equips que disputaran a partir d’avui la supercopa han estat capaços de fer el ple en la lliga. El Barça i el Betis han sumat 4 punts dels 6 possibles; el Madrid, 3, i el València ha perdut els dos partits.
Sequera amb aquest format
D’ençà que Luis Rubiales, amb Piqué i Kosmos com a actors actius en l’operació, va traslladar la supercopa cap a l’Aràbia Saudita ara fa tres anys, el Barça mai ha guanyat la competició. El 2020 el Barça va perdre en les semifinals contra l’Atlético de Madrid i Ernesto Valverde va ser fulminat per Josep Maria Bartomeu. L’any passat el Barça va perdre també en semifinals contra el Madrid pel mateix resultat. I el 2021, en plena pandèmia de la covid-19, el Barça va perdre la final contra l’Athletic curiosament també per 2-3 amb un gol d’Iñaki Williams en la pròrroga. En aquella edició les restriccions de mobilitat pel coronavirus van impedir jugar el torneig a l’estranger.