Barça

L’argument principal

Ter Stegen, protagonista d’intervencions diferencials, s’ha convertit darrerament en el jugador més determinant del Barça

El sentinella de 30 anys ha recuperat la millor versió, ha millorat els seus números d’encert d’aturades i acumula dinou porteries a zero en la lliga

“Estem veient el millor Ter Stegen en molt de temps.” Xavi Hernández ho té clar. La marxa de l’equip que orienta no s’explica sense les intervencions sota els pals del porter. Marc-André ter Stegen, als 30 anys, es troba en el millor moment de la seva carrera. El de Mönchengladbach torna a ser una paret, però no fa tant estava moix. Venia d’unes campanyes en què havia perdut aquella llum que l’havia consagrat en els seus primers anys al Barça com un dels millors sentinelles del planeta, i ja no aturava tant. La realitat és que havia deixat de marcar la diferència i els números ho feien palès: el curs 2016/17, ja consolidat a la porteria culer, el seu encert d’aturades en la lliga va ser d’un 79%; el 2017/18, d’un 78%; el 2018/19, d’un 73%; el 2019/20, d’un 69%; el 2020/21, d’un 71%; el 2021/22, d’un 69%, i el passat, el mateix, d’un 69%. És clar que el seu rendiment havia disminuït molt, i unes molèsties que el perseguien des de feia temps al genoll dret en van tenir bona part de culpa, però ara tot ha canviat. Aquest curs el seu percentatge d’encert d’aturades és el millor des que és al Barça, amb un 86% en el campionat, i està sent absolutament determinant per al conjunt blaugrana.

Diumenge, a San Mamés, on el Barça va aconseguir una victòria (0-1) importantíssima, va ser de nou clau amb aturades que van salvar gols que haurien canviat, irremeiablement, l’esdevenidor de l’enfrontament. “En tots els triomfs per la mínima hem patit, però en aquest especialment. Ja se sap que és un camp superdifícil, potser dels més difícils de la lliga”, va dir el porter al final del matx. “Estem molt contents, tornem a mantenir la porteria a zero. Hem defensat amb tots, fins i tot a la línia de gol. Aquests partits s’han de guanyar i hem de gaudir del moment”, hi va afegir Ter Stegen, pletòric, convertit en fonamental en un equip que ha fet de no encaixar la seva marca. Les dades, en aquest sentit, són imponents. Ter Stegen acumula dinou porteries a zero en 25 jornades. Només ha rebut vuit gols (0,32 per partit) i va pel camí del rècord històric. El Zamora, doncs, sembla que ningú l’hi arrabassarà. Molt s’hauria de tòrcer tot plegat, tenint en compte que és molt lluny dels seus principals competidors, Thibaut Courtois (Real Madrid), amb 16 gols encaixats en 19 jornades (0,84 per partit), i Jan Oblak (Atlético), amb 18 en 23 jornades (0,78 per partit), per no obtenir el trofeu de porter menys golejat. A més, però, té a l’abast quedar en els llibres per sempre, ja que el rècord de clean sheets en una temporada el té Paco Liaño (Dépor), que el curs 1993/94 en va sumar 26. Ter Stegen té tretze jornades per acumular-ne set més i atrapar-lo, o vuit més i superar-lo. I hi ha un altre registre que podria aconseguir, el de millor Zamora, mèrit que tenen el mateix Liaño aquell curs i Jan Oblak el 2015/16, amb 18 gols (0,47 per partit).

Encara millor a casa

Especialment gran s’està fent Ter Stegen a l’Spotify Camp Nou en la lliga. De fet, ha establert un rècord com a primer porter de la història del campionat que rep només un gol a casa en les primeres dotze jornades. I aquesta setmana, en el clàssic de diumenge (21 h) contra el Real Madrid, aspira a engrossir l’estadística. Sense Pedri, el futbolista sobre el qual gira l’equip en atac, i amb Lewandowski, el golejador a la recerca de nou de la seva millor versió, el Barça s’aferra a la defensa, amb Ter Stegen com a màxim exponent. És, ara, el principal argument dels culers.

LES DADES

86
per cent d’encert d’aturades
té en les 25 jornades de lliga disputades. El curs passat tenia un 69%.
8
gols
ha encaixat en el campionat i va pel camí del seu primer Zamora com a porter menys golejat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)