Barça

“Caldria esbrinar on han anat a parar aquests diners”

Cristian Zarroca, advocat especialitzat en dret esportiu, parla amb L’Esportiu del cas Negreira

El cas Negreira ja ha fet córrer rius de tinta, i això que, de moment, només es coneix la punta de l’iceberg d’una història de la qual sembla que encara queden molts capítols per escriure. L’Esportiu ha pogut parlat amb Cristian Zarroca, un advocat barceloní expert en temes vinculats al dret de l’esport, per analitzar els principals punts d’aquest succés en l’àmbit legal. El cas és en mans de la justícia des de fa una setmana i la fase d’instrucció s’allargarà, com a mínim, un any, prorrogable sense límit preestablert.

Denúncia de la Fiscalia

“Crida l’atenció la falta de proves”

La jutgessa va admetre a tràmit la denúncia interposada per la fiscalia contra el Barça, en què acusa el club de pràctiques de corrupció esportiva “amb una argumentació basada només en una declaració de Negreira a Hisenda, arran de la investigació del fisc a les seves empreses, i sorprèn perquè no es presenta cap prova; però tot i així la magistrada creu que hi ha indicis suficients de delicte”, explica l’advocat esportiu. “De la resta d’acusacions sobre administració deslleial i falsedat documental, dirigides a inculpar persones físiques, és a dir, exdirectius del Barça, sí que en tenen alguna prova, com les factures, els seus imports o els informes.”

Destinació dels diners

“Xoquen les quantitats pagades”

L’advocat es mostra sorprès per “les quantitats pagades per uns informes arbitrals”, però també perquè “Negreira no va augmentar gaire el seu patrimoni durant aquests anys”; per tant, pensa que “caldria esbrinar on han anat a parar aquests diners”. “Tampoc hi ha constància de cap partit que arbitralment fos un escàndol a favor del Barça”, considera.

Claus de la investigació

“La pista és saber el com i el perquè”

Cristian Zarroca planteja una qüestió cabdal per entendre l’origen de tot plegat: “El més important és saber com es va iniciar aquesta relació entre el Barça i Negreira, és a dir, qui va fer el primer contacte i amb quina finalitat. D’aquí es podrien extreure conclusions, també per entendre per què els següents presidents continuen aquesta relació.”

Estratègia de la defensa

“Hauria d’estar basada en la falta de proves”

Que el Barça hagi fet negocis amb l’aleshores vicepresident del CTA crida l’atenció de la societat, però ara mateix, “només està acusat arran d’una declaració de Negreira a Hisenda en què explica l’existència d’un suposat acord”, recorda l’advocat. “Per tant, la defensa del club davant del jutge hauria de basar-se a dir que no existeixen proves d’una possible corrupció esportiva”, remarca.

Silenci del club

“Seria raonable que Laporta no parlés”

El president del FC Barcelona, Joan Laporta, va assegurar que oferiria una roda de premsa per donar explicacions sobre el cas Negreira tan aviat el club disposés de tota la informació necessària, però passat un mes d’aquest anunci encara no hi ha hagut cap compareixença. Zarroca creu que “seria raonable que no es produís aquest acte informatiu”, en considerar que “un cop la denúncia ha estat admesa a tràmit per la jutgessa i, per tant, el cas Negreira és ja un cas judicial en què el Barça està acusat d’un possible delicte de corrupció esportiva, cal que el club tingui molta cura d’allò que comunica públicament, perquè el podria perjudicar”.

Possibles sancions

“És força improbable que s’apliquessin les penes més greus, com ara la dissolució de l’entitat”

Hi ha diferents condemnes depenent de si la justícia acaba considerant culpable una persona física i/o una persona jurídica. En el cas que quedés provat que el FC Barcelona va cometre un delicte de corrupció esportiva, “les penes anirien des d’una multa econòmica fins a les més greus, que podrien ser la suspensió de l’activitat o la dissolució de l’entitat”, fet que Zarroca considera “força improbable que succeeixi perquè s’hauria de provar realment que va haver-hi una compra explícita d’àrbitres”. Els exdirigents, acusats de falsedat documental i administració deslleial, es podrien enfrontar a multes i a penes de presó. D’altra banda, cal remarcar que “la Federació Espanyola de Futbol, a través del seu comitè de competició, podria obrir un expedient disciplinari i aplicar sancions, com ara la pèrdua de punts, el descens de categoria o la retirada de títols si trobés proves que inculpessin clarament el club blaugrana d’haver comès infraccions molt greus, però tot ha prescrit”. Aquest cas és només un ‘affaire’ espanyol, i el paper d’Europa queda relegat a la possibilitat que la UEFA decidís vetar la participació del Barça durant una temporada a la Champions League “al·legant que no compleix un dels requisits del dret d’admissió, com és no estar immers en cap tema de possible influència de resultats, i justificant que això perjudica la imatge de la competició. És una decisió que podria prendre sense necessitat de cap sentència ni resolució judicial”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)