Laporta pren la paraula
El president del Barça defensa la innocència del club, assegura que l’entitat va pagar per uns serveis acreditats i ataca el Real Madrid i Javier Tebas
Dos mesos després de l’esclat del cas Negreira, Joan Laporta va oferir, per fi, la versió del club. A l’entitat culer esperaven que finalitzés la investigació externa ordenada en el moment en què van sortir a la llum els pagaments milionaris fets a l’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) José María Enríquez Negreira durant divuit anys (2001-2018) i, un cop va estar completada, ahir va arribar el dia. Les esperades explicacions, doncs, van ser en un acte dut a terme al Camp Nou, a l’Auditori 1899, ple de gom a gom, que va constar de dues parts: la primera va consistir en una exposició inicial sense interrupcions del president de l’entitat blaugrana de 35 minuts en un faristol; la segona, tot seguit, en el mateix escenari, però amb el dirigent ja assegut en una cadira, des d’on va respondre les preguntes dels mitjans assistents durant una hora i mitja. En total, dues hores de compareixença, d’11 h a 13 h, en què Laporta, carismàtic i confortable, tot i la situació, un segell marca de la casa, va defensar i també atacar.
La tempesta desencadenada, en tots els àmbits, arran del cas ha estat molt important i ha colpejat durament la reputació del club. Ara ja és tot en mans de la justícia, els fets estan sent investigats al jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, fet que ben segur que va impedir al dirigent aprofundir en alguns aspectes –“tampoc entro al detall amb tot” i “no puc parlar per tercers”, va repetir–. Malgrat tot, el fet que el cas estigui judicialitzat en espera d’un veredicte de les autoritats no ha frenat els judicis paral·lels, i l’ombra de sospita, amb acusacions i insinuacions molt greus des de diversos sectors i de diferents actors del futbol, no s’ha dissipat. Laporta va començar per aquí: “El FC Barcelona no ha realitzat mai cap actuació que tingués com a intenció o finalitat alterar la competició a fi d’obtenir algun avantatge esportiu a favor”, va insistir en la intervenció del principi. En aquest sentit, el president va explicar que els pagaments a Negreira van ser al seu fill, no pas a ell, per assessorament professional sobre àrbitres, una cosa “important i necessària”, “habitual en els grans clubs de futbol” i que “actualment ja està internalitzada en el si del Barça”. “En aquell moment, ho vam fer amb claredat i transparència, està detallat en factures, pagades via transferència bancària i registrades en els llibres de comptabilitat del club”, va dir Laporta, que va presentar les conclusions de la investigació externa, entre les quals destaca la documentació obtinguda: 629 informes tecnoarbitrals, 43 CD i quatre informes diversos que ell mateix va mostrar físicament. És l’únic que s’ha pogut recuperar i que correspon al període comprès entre el 2014 i el 2018, ja que la resta està destruïda perquè s’elimina al cap de cinc anys d’emmagatzematge.
Laporta va sostenir que el Barça està net, però també va repartir a fora. “És una trama perpetrada pels qui volen perjudicar la reputació del Barça, desestabilitzar-lo i fins i tot controlar-lo i apropiar-se’n”, va asseverar el president, que va carregar amb duresa contra el president de LaLiga, Javier Tebas, i el Real Madrid.
“Reclamarem per danys morals. Les xifres poden ser astronòmiques”
L’entitat ha interposat accions legals contra persones que han atacat l’honorabilitat del Barça. “Cada cop que algú s’extralimita i fa una sèrie d’insinuacions, interpretant de manera tendenciosa tota aquesta situació, ens veiem obligats a defensar la imatge del Barça”, va dir Laporta. “Ens reservem les reclamacions per danys i perjudicis amb els instigadors d’aquesta polèmica”, va dir. “Les quantitats poden ser astronòmiques; els danys morals es poden quantificar econòmicament”, va manifestar.
“Tebas ha actuat com un bomber piròman; la UEFA no ha caigut al seu parany”
Laporta va criticar durament el president de LaLiga. “Aquesta campanya esclata casualment quan el Barça no ha signat el projecte que volia LaLiga amb CVC”, va manifestar. “El president de LaLiga ha demostrat una falta de professionalitat evident. És un dels instigadors. Ha tingut una actitud de bomber piròman”, va explicar. “Està tenint un comportament irresponsable. Li demano que freni la seva incontinència verbal perquè no fa cap favor a la institució que representa. Està validant hipòtesis falses”, va continuar el dirigent, que va parlar, en aquest sentit, del president de la UEFA, que té la potestat de castigar el Barça un any sense Champions League sense haver d’esperar una resolució judicial. “Ceferin està actuant amb prudència i de manera responsable. No ha caigut, de moment, al parany del senyor Tebas. Els ‘inputs’ que tinc de la investigació de la UEFA són que es pronunciarà quan siguem jutjats. Com que estic convençut que el Barça serà eximit de qualsevol responsabilitat penal, tinc clar que continuarem amb normalitat”, va dir. Finalment, Laporta va parlar de les posicions de la RFEF i el CSD: “El president de la RFEF no s’ha afegit a aquest linxament. El del CSD, tampoc. Els ho agraeixo.”
“El Real Madrid ha estat considerat l’equip del règim i ha fet un exercici de cinisme”
Entre el més impactant de tot el que va dir Laporta, destaca el seu atac al Real Madrid, que es va personar en la causa com a acusació particular. “El Real Madrid és un club que ha estat afavorit per decisions arbitrals històricament i avui dia; un club que ha estat considerat l’equip del règim de torn i val la pena recordar que, durant set dècades, la majoria dels presidents del Comitè d’Àrbitres han estat gairebé de manera ininterrompuda exsocis, exjugadors o exdirectius del Real Madrid”, va explicar. “Durant 70 anys, qui ha designat les persones que havien d’impartir justícia al terreny de joc ha estat gent relacionada amb el Real Madrid. Que aquest club es personi i al·legui que se sent perjudicat en el millor període de la història del Barça em sembla un exercici de cinisme sense precedents. Confio que aquest judici els desemmascari i els posi al seu lloc”, va continuar el president, que va reconèixer que les relacions entre els dos clubs “estan tocades” i que pensa que Florentino Pérez “estava sota molta pressió, però hauria d’haver aguantat”. Malgrat tot, res canvia amb la Superlliga: “Nosaltres som en la Superlliga perquè volem defensar la sostenibilitat de l’esport i del club. No hi som pel Madrid, sinó per convicció pròpia.”
“El cas Negreira no és cap delicte de corrupció esportiva”
Laporta va assegurar que les acusacions que se li han fet a l’entitat “res tenen a veure amb la realitat”. “El cas Negreira no és cap delicte de corrupció esportiva, ja que es prestaven uns serveis que estan documentats amb factures”, va dir. “La fiscalia manifesta clarament que no ha pogut mostrar que els pagaments fets a les empreses relacionades amb Negreira haguessin pogut influir en àrbitres o algun resultat d’algun partit. El fet que el Barça rebés assessorament tècnic no constitueix cap acció penal”, hi va afegir. D’altra banda, una de les hipòtesis del ministeri fiscal és l’administració deslleial, és a dir, que algú hagués utilitzat el club en aquest context per guanyar diners. “En el meu mandat no s’ha ficat la mà a la caixa, ho puc garantir”, va reblar el president, que hi va afegir: “No tinc cap raó personal per dubtar dels presidents que em van succeir.” “Si això prospera, el club seria víctima i els advocats ens defensarien en el procés judicial”, va cloure.
“El prestador dels serveis era el fill d’Enríquez Negreira”
El president va aclarir que qui duia a terme els informes pels quals el Barça va pagar era el fill de Negreira, Javier Enríquez Romero. “Era una persona qualificada per oferir aquests serveis pel coneixement de l’estament arbitral i feia informes de qualitat”, va dir. “Vull remarcar que el senyor Javier Enríquez Romero, el principal prestador dels serveis, no hi està implicat en aquests moments”, va seguir el dirigent. “Quan vam heretar el 2003 aquest assessorament ens va semblar una oportunitat interessant i el vam mantenir”, va explicar. “En aquell moment, la prestació estava feta per un fill del vicepresident del CTA, amb independència de qui facturés aquests serveis”, va assegurar. “A més a més, el vicepresident del CTA no tenia cap capacitat per alterar els resultats esportius de la competició esportiva ni designar àrbitres. Això no estava en les seves funcions, el reglament de la RFEF ho deixa molt clar i així ho han confirmat els àrbitres”, va indicar.
“Els pagaments es van incrementar quan van augmentar els serveis”
Els emoluments a les empreses de Negreira es van incrementar durant l’últim any del primer mandat de Joan Laporta. “Els serveis van augmentar perquè hi va haver més serveis de ‘scouting’ arran de l’increment del nombre de competicions”, va dir Laporta, qüestionat també per la quantitat, molt alta, pagada, 7,3 milions d’euros: “Sembla una quantitat astronòmica, però s’ha de contextualitzar en 18 anys i en el marc de quatre mandats presidencials. Cadascun ha pagat unes quantitats determinades.”
“No suporten que el Barça representi la catalanitat al món”
“El catalanisme inherent al Barça, la catalanitat oberta al món que sempre ha defensat el club, i que ha estat respectada pels culers de tot el món, no es perdona des d’algunes esferes de poder,” va explicar Laporta. “Els instigadors d’aquesta polèmica volen apropiar-se del club reconduint un cas per perjudicar la reputació del Barça i destruir un dels elements identitaris de Catalunya com és el Barça. Algunes esferes de poder no suporten que el Barça representi la catalanitat al món”, va reiterar.