Barça

Champions sense excuses

Després de dos anys de misèria, sense superar ni tan sols la fase de grups, el Barça inicia avui un nou camí en la Champions amb l’obligació d’accedir almenys a vuitens. El Royal Anvers és la primera prova

L’himne de la Champions sonarà aquest vespre per primera vegada a l’estadi olímpic Lluís Companys. El piromusical de La Mercè omplirà de llum, color i pólvora Montjuïc el proper dilluns dia 25 de setembre, però avui l’espectacle visual l’intentarà posar un Barça que arriba endolcit al debut europeu després de la seva maneta contra el Betis de Manuel Pellegrini en la lliga fa només tres dies en aquest mateix escenari. La visita del Royal Anvers (21 h, Movistar Liga de Campeones), la ventafocs del grup H, i l’embranzida amb la qual arriba l’equip de Xavi Hernández a aquest primer partit de Champions conviden a pensar en una bona estrena. Però l’optimisme actual, la fotografia del moment, no hauria de fer caure els culers en el parany pervers de l’eufòria desmesurada. La temporada passada el Barça va iniciar la seva aventura en la Champions golejant el Viktoria Pilsen (5-1) i el final del conte ja el saben. El Barça acumula dos anys seguits de desamor, condemnat a jugar l’Europa League, i aquesta temporada l’objectiu és clar: superar la fase de grups. No valdran més excuses. Éric Abidal i Joe Cole van ser misericordiosos amb l’extracció de les boles en el sorteig fet a Mònaco i el nivell d’aquest grup H obliga el Barça a accedir almenys a vuitens. És el mínim exigible. Després ja hi haurà llicència per somiar a partir del mes de febrer.

Fins a vuit futbolistes de la plantilla actual del Barça saben què és això de guanyar la Champions. Però només Ter Stegen i Sergi Roberto l’han aconseguit amb la samarreta blaugrana (2015). Oriol Romeu (2012) i Marcos Alonso i Christensen (2021) la van guanyar amb el Chelsea, Lewandowski amb el Bayern de Múnic (2020) i Gündogan i Cancelo amb el City (2021). Tots ells somien ser a Wembley l’1 de juny. El Barça no és ni de bon tros favorit al títol, però hi ha il·lusió en l’ambient i al vestidor. El cas Negreira va fer perillar la participació del Barça en aquesta edició, però Aleksander Ceferin va donar el vistiplau i ara l’ambició és màxima.

Xavi tornarà a tenir avui les baixes de Pedri i Araujo. El central s’ha entrenat a bon ritme amb els seus companys però ha quedat fora de la llista i se l’espera dissabte contra el Celta. Torna a la convocatòria Fermín López després de la sanció. L’atapeïda agenda de partits d’aquest mes de setembre convida a les rotacions però el gran partit fet contra el Betis potser farà que hi hagi menys canvis dels que Xavi tenia previstos inicialment. Podria entrar Marcos Alonso en defensa i Gündogan tornarà a la titularitat a la zona de mitjos. El gran dilema són les posicions del davant ja que Lewandowski, Ferran, João Félix, Lamine Yamal i Raphinha han presentat arguments per jugar avui d’inici. Lamine i Raphinha podrien ser els escollits per una qüestió de gestió de descansos.

Al davant hi haurà l’actual campió de la lliga belga, un Royal Anvers entrenat per un vell conegut com Mark van Bommel i guiat des dels despatxos per un altre rostre familiar com Marc Overmars, el director esportiu. El Royal Anvers, que ha eliminat en les fases prèvies l’AEK d’Atenes, té l’honor de ser el degà del futbol belga. Fundat l’any 1880 amb el nom d’Anvers Cricket Club per un grup d’estudiants britànics, el club viu ara un dels millors moments de la seva història. Amb Van Bommel, l’equip va guanyar la lliga, la supercopa i la copa, però en tota la història de l’entitat només s’han guanyat cinc lligues. Hi ha un precedent entre el Barça i el Royal Anvers. Va ser en la copa de Fires de la temporada 1965/66. El Barça va perdre 2-1 allà i va guanyar 2-0 al Camp Nou amb gols de Rifé i Zaballa. Vermeeren (18 anys), internacional sub 21 per Bèlgica, un dels talents que s’han de tenir en compte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)