Espai Barça (II)
El pont de Çanakkale, un mirall per al Camp Nou
El pont penjant més llarg del món, ubicat a Turquia, que connecta Europa i Àsia, i construït per Limak Construction en quatre anys i mig, servirà de font d’inspiració per a la coberta del nou Spotify Camp Nou
L’estadi de Mersin i la pista de gel Arena Omsk són altres projectes esportius amb segell Limak
El projecte de l’Espai Barça és una obra faraònica calendaritzada al detall. A l’agost del 2025 està previst que estigui acabada l’estructura de la tercera graderia, amb una capacitat aleshores del 90%, la mateixa capacitat prevista als anells VIP. El club també espera que ja estigui en funcionament la nova botiga. I la coberta de l’estadi estarà acabada a 360°. Serà una coberta amb 48.000 m² de superfície i 21.000 m² de plaques solars que generaran 3,2 megavolts de potència per al subministrament elèctric de l’estadi. Limak Construction farà servir 1.400 tones de cables per alçar i tensar la coberta, que arribaran de França, Itàlia i Alemanya. La xifra genera vertigen d’entrada però pot semblar ridícula si es compara amb les 18.000 tones de cable emprades en la construcció del 1915 Çanakkale Brigde. El pont ubicat a Turquia, que connecta Europa i Àsia, serà font d’inspiració pel nou temple blaugrana.
L’Spotify Camp Nou serà el tercer gran recinte esportiu amb el segell de Limak. El 2013, l’empresa turca va construir l’estadi del districte de Yenisehir de la província de Mersin, amb capacitat per a 25.000 espectadors i 1.000 seients VIP, lluny dels 104.600 que tindrà el futur Camp Nou. Limak va acabar l’estadi de Mersin en 134 dies. L’estadi incorpora també un aparcament tancat per a 156 vehicles, un aparcament obert per a 1.295 turismes i un tercer aparcament per a 46 autocars, a més d’una comissaria de policia, un centre de salut, un restaurant i diverses botigues. Limak també va signar un contracte el 2020 per construir una pista d’hoquei gel a Omsk, una ciutat de més d’un milió d’habitants situada al sud-oest de Sibèria (Rússia). El recinte té capacitat per a 12.000 espectadors i 38 sales VIP. Les obres van acabar el juny del 2022.
La nova llar del Barça tindrà alguna similitud visual amb aquests dos projectes, però a nivell tècnic el seu mirall és 1915 Çanakkale Brigde. És el pont penjant més llarg del món (3.563 metres de longitud; 4.608 metres sumant els viaductes d’aproximació). Limak va tardar quatre anys i mig a construir-lo i el va acabar divuit mesos abans del previst. Les obres es van iniciar el març del 2018 i l’esclat de la pandèmia de la covid-19 en va dificultar el procés en la fase final, però Limak va tornar a rebaixar el cronòmetre una vegada més. 17.000 empleats van intervenir en l’obra, dels quals 1.200 persones van fer exclusivament treballs de soldadura. Per aixecar les dues torres van fer servir les grues més grans del món creades pel propi projecte i també el martell hidràulic més gran del planeta. Les torres, de 334 metres d’altura, estan fetes de blocs d’acer. Els forts vents de la zona, el risc de terratrèmols, els corrents marins i la circulació marítima van ser els grans obstacles en l’edificació del pont. També es va fer servir la grua flotant més gran del món, dissenyada un any i mig abans, i transportada des de Singapur.
“L’Spotify Camp Nou és un projecte molt important per a nosaltres per tot el que representa un club de la repercussió i l’impacte del Barça a nivell global. El repte més gran per nosaltres és la coberta de l’estadi. Serà similar a la tècnica emprada en la construcció del pont pel que fa a l’acer i els cables. Però l’estadi no ens ofereix tants reptes tècnics de construcció com el pont”, assegura Resit Yildiz, cap d’inversions de Limak. Parla amb coneixement de causa. Resit Yildiz va viure durant tres anys a peu del pont, supervisant cada detall de l’edificació. També vigilarà ara de prop l’evolució de l’estadi, instal·lat en un pis al barri de les Corts.
“Tinc un equip de treball de l’Espai Barça excepcional. Tenim al costat companyies pioneres supervisant i controlant cada detall. A nivell de compliance estic molt tranquil. La coberta de l’estadi? És complex, és clar, però tècnicament no hi veig punts delicats. No hi ha cap element de l’estadi que em faci perdre la son”, assegura Joan Sentelles, director d’operacions de l’Espai Barça.