De la remuntada, a l’estocada definitiva

L’estadi Lluís Companys no veia el seu equip des del 20 de desembre i ha passat de viure una remuntada èpica a encaixar una dolorosa derrota. El Barça ha perdut contra el Vila-real (3-5) després de capgirar un 0-2 en tan sols onze minuts que li ha fet creure en la victòria, però el conjunt groguet ha aconseguit tornar el cop i s’ha emportat els tres punts en l’últim minut de l’afegit.

Com a San Mamés, un jove de 16 anys ha acaparat tots els focus. Lamine Yamal ha tornat a brillar. En l’inici del partit, l’extrem ha ensenyat que mantenia el bon ritme de dimecres amb un parell de jugades de fantasia en què ha marxat dels defenses amb molta facilitat. L’ocasió més clara, però, ha estat un xut de João Félix que s’ha enverinat en tocar en un defensa i ha obligat a Jörgensen ha enviat la pilota a córner (15’). A partir d’aquí, el Barça s’ha desinflat i el Vila-real ha començat a trepitjar l’àrea d’Iñaki Peña. Primer, li han anul·lat un gol a Gerard Moreno per fora de joc posicional de Sorloth (22’). El capità, però, no ha perdonat poc abans del descans. Aprofitant la fragilitat i la passivitat defensiva blaugrana en un servei de banda, el davanter ha pogut rematar sol al punt de penal i obrir la llauna (41’).

Xavi ha fet un triple canvi al descans amb l’entrada de Cubarsí, Cancelo i Pedri per Christensen, Héctor Fort i Oriol Romeu. Malgrat tot, un error de Cancelo en un rebuig en què ha fet misto, ha propiciat el segon del Vila-real. Ilias ha marxat sol cap a Iñaki Peña, l’ha driblat i ha marcat a plaer. El partit s’ha complicat i molt, però l’entrada de Ferran ha semblat esperonar l’equip i l’estadi. El Barça ha començat a carburar i a moure la pilota amb més dinamisme. A més, l’1-2 ha arribat tan sols sis minuts després del 0-2 i això ha fet creure l’equip. Gündogan ha recollit una pilota a la frontal i ha retallat distàncies (61’). S’olorava l’empat blaugrana, que ha arribat a través de Pedri. Lamine ha fet una gran jugada, Gündogan no ha pogut rematar la centrada, però el canari ha arribat des de la segona línia per empatar (68’). I tan sols tres minuts després, el tercer. Una falta lateral l’ha acabat enviant Bailly dins la seva pròpia porteria (71’). El Barça, però, no ha sabut assegurar la victòria en el debut a casa de Vitor Roque, que s’ha endut una ovació. El brasiler ha fregat el seu primer gol com a blaugrana, però Jorgensen li ha negat en dues ocasions (82’ i 83’). Just després, pèrdua del Barça, contraatac ràpid i fàcil del Vila-real i gol de Guedes, que ha frenat l’eufòria barcelonista amb l’empat a tres (84’). L’equip de Xavi ha continuat collant i Kounde ha estat a punt de fer el gol de la victòria en un córner (89’). Ja en el 90’, l’àrbitre ha assenyalat penal per mans de Comesaña, però el VAR li ha fet revisar l’acció i ha rectificat la decisió en veure que la pilota ha impactat al colze. Malgrat els vuit minuts de temps afegit, el Barça no ha pogut trobar el gol de la victòria. Al contrari, ha acabat marxant amb les mans completament buides. En l’última acció de l’afegit, una acció tova del Barça en defensa ha desembocat en el 3-4 de Sorloth (90’+8). Per acabar de fer més gran la ferida, el Vila-real ha fet el cinquè en el 102’ en un contraatac, obra de Morales.

El Barça deixa escapar el Madrid, que ha guanyat a Las Palmas, i les opcions de guanyar la lliga queden absolutament reduïdes.