Malson recurrent
El Barça visita demà San Mamés, un feu on li ha anat especialment malament des que es va inaugurar ara fa deu anys
L’Atlético de Simeone hi va naufragar dijous en la copa i els blaugrana n’han marxat més vegades sense els tres punts que no pas victoriosos
Fa un dècada que el nou San Mamés és una realitat. Després que el vell arribés al segle de vida, l’Athletic va entendre que havia de canviar de casa i va construir-ne un de nou, adaptat als nous temps, que va estrenar la temporada 2013/14. Als biscaïns els va quedar un estadi de 53.000 espectadors, modern i admirat –ha guanyat diversos distintius en l’àmbit internacional–, que, a més, esportivament, és un fortí. L’última víctima: l’Atlético de Madrid de Simeone fa dos dies en la copa (3-0). En va sortir escaldat i eliminat. Ja era un fortí l’anterior estadi, i l’actual no ha perdut aquesta aura. El Barça en pot donar fe. Per als culers, jugar al nou San Mamés s’ha convertit en un calvari. El conjunt blaugrana, de les visites al feu basc, n’ha acabat sortint més vegades sense guanyar que no pas guanyant. En les 16 ocasions que hi ha anat, el bagatge és de 7 derrotes, 2 empats i 7 victòries. Més de la meitat de cops (9, el 56%) que ha jugat a San Mamés ha tornat sense la victòria. Demà (21 h) el Barça juga contra l’Athletic amb la missió de continuar tenint alguna possibilitat en la cursa pel títol de lliga –el Madrid juga avui (21 h) a València i podria ampliar l’avantatge en el lideratge a 11 punts– i s’hi tornarà a enfrontar en aquest camp, que tant li costa.
“San Mamés rugeix molt”, va confessar Xavi Hernández abans de l’última visita allà, en la copa ara fa un mes, on l’equip va encaixar una altra derrota (4-2). Ho sap bé un Xavi que hi ha perdut més que no pas guanyat, en aquest feu. Com a futbolista va visitar-lo dues vegades i com a entrenador tres, i, en total, hi ha sumat dues victòries –una com a jugador i una com a entrenador– i tres derrotes –una com a jugador i dues com a entrenador–. La darrera desfeta recollida va ser l’esmentada de copa, competició en què el Barça n’ha sortit molt malparat quan ha hagut de jugar-se-la allà. Cinc vegades ha jugat eliminatòries del torneig a l’estadi de Bilbao i en quatre ha estat vençut. En la supercopa, quan era a l’estiu i a doble enfrontament, també va visitar-lo un cop, el 2015, i va ser golejat en l’anada (4-0), el seu pitjor resultat allà. En la tornada al Camp Nou no hi va haver remuntada (1-1) i el títol va ser per als bascos.
Diferent és, però, la tendència en la lliga i el grup culer aspira a donar-hi continuïtat aquest diumenge. Perquè en el campionat de la regularitat sí que ha aconseguit sortir-ne triomfador la majoria de partits. De les deu visites que hi ha fet en la lliga, ha guanyat en sis, ha perdut en dues i ha empatat en dues més. L’última derrota, de fet, data de fa gairebé un lustre, va ser l’agost del 2019 en un partit resolt (1-0) per Aritz Aduriz amb aquella xilena espectacular a l’últim minut (89’).
Precisament, en els punts clau del partit ha d’estar més alerta que mai el Barça, ja que empès per l’afició, l’Athletic li ha anotat gols en moments puntuals en diverses ocasions que l’han condicionat i li han costat el partit. D’aquesta manera, en els duels disputats a San Mamés, el conjunt roig-i-blanc ha marcat contra el Barça en dos partits en l’últim minut, i en tres abans del minut 3. Els cinc matxs van acabar amb derrota blaugrana.
Els precedents donen bona mostra a l’equip blaugrana de la dificultat històrica que té sempre en aquest camp. Hi va avisat perquè el partit de diumenge no torni a ser un malson recurrent.