Barça

L’hora de Ter Stegen

La retirada de Neuer de la selecció alemanya als 38 anys obre les portes a la titularitat del porter blaugrana

A l’ombra durant una dècada, Ter Stegen encara no ha debutat ni en un mundial ni en una Eurocopa

Ha arribat l’hora de Ter Stegen. Després d’una dècada vivint a l’ombra de Manuel Neuer, ara serà ell el que defensarà la porteria de la selecció alemanya. Així ho va confirmar Julian Nagelsmann fa tot just uns dies. “Marc-André és el nou número u. Ha estat capità a Barcelona durant diversos anys i és el clar número u allà. El mateix amb nosaltres. No vull caldejar artificialment la competència amb ell”, va dir en l’inici de la concentració el seleccionador. Clar i concís, sense marge per a especulacions i dubtes.

Aquesta decisió arriba després que el 21 d’agost passat el porter del Bayern anunciés la seva retirada de la mannschaft als 38 anys. Després de 124 partits i de debutar amb l’absoluta el 19 maig del 2009, Neuer ha fet un pas al costat i ha obert la porta a la titularitat del blaugrana, que ha esperat pacientment la seva oportunitat i el seu gran desig.

Realitats oposades

No han estat anys gens fàcils per a Ter Stegen, que ha viscut dues realitats totalment oposades. Va arribar al Barça l’estiu del 2014, amb Luis Enrique a la banqueta. En les dues primeres temporades va ser el suplent de Claudio Bravo, però la marxa del xilè al Manchester City el 2016 li va brindar l’oportunitat de fer-se un lloc en l’onze inicial. Des d’aleshores, han passat molts entrenadors i jugadors, però ningú l’ha tret de sota els pals. Ell ha estat el titular indiscutible i s’ha consolidat al llarg dels anys per mèrits propis com un dels millors porters del món i ha estat un dels artífexs dels èxits culers. Una dècada defensant una porteria tan exigent com és la del club blaugrana sense ser discutit. Un autèntic pal de paller de l’equip, que ara, en la seva onzena temporada al Barça, s’ha convertit en el primer capità després de la marxa de Sergi Roberto. Un paper protagonista a Barcelona que no tenia continuïtat quan se n’anava amb la seva selecció. Eclipsat per Manuel Neuer, cap dels tècnics que han passat per la mannschaft s’ha atrevit o ha estat capaç de posar fi a la jerarquia que es va establir fa anys en el combinat.

Ter Stegen va fer la seva primera aparició amb la selecció alemanya el 26 de maig del 2012. Va ser en un amistós contra Suïssa, en què va encaixar cinc gols. Probablement, no va ser la seva millor carta de presentació ni el millor preludi del que serien els seus següents 12 anys amb la mannschaft. En aquest període, únicament ha jugat 40 partits –23 dels quals amistosos–. És a dir, una mitjana d’1,4 duels oficials a l’any, en els quals ha rebut 48 gols.

Des d’aquell llunyà 2012 no ha aconseguit assentar-se en la titularitat en cap moment. Neuer va arribar abans, i va mantenir la seva posició en totes les competicions. Les grans temporades de Marc-André al club blaugrana no van ser suficients per fer canviar d’opinió els seleccionadors. El de Gelsenkirchen ha disputat quatre copes del món i quatre Eurocopes. Sud-àfrica 2010 va ser el seu primer mundial, en què Alemanya va perdre en les semifinals contra Espanya. El 2014 va aconseguir aixecar la copa al Brasil –on va ser el millor porter del campionat–, però el 2018 i el 2022 la seva selecció no va passar de la fase de grups a Rússia i Qatar. Capità entre el 2016 i el 2023, abans de cedir el braçalet a Ilkay Gündogan, Neuer també va arribar a les semifinals de l’Eurocopa del 2012 i el 2016, i va caure als vuitens el 2020 i als quarts aquest estiu. A Ter Stegen no li ha quedat cap més remei que veure-ho tot des de la banqueta, amb un paper testimonial. Tant és així que el blaugrana no ha disputat cap partit en un gran torneig de seleccions. Difícil d’entendre, tenint en compte el gran nivell que ha exhibit defensant els colors del Barça.

Per això, la situació no ha estat gens fàcil d’assimilar per al futbolista de Mönchengladbach. Al llarg dels anys hi ha hagut diverses enganxades entre tots dos porters i, fins i tot, amb el tècnic que en aquells moments dirigia el combinat. Sense anar més lluny, va qualificar de “decebedora” la decisió de Nagelsmann, quan va fer públic que Neuer era el seu porter per a l’Eurocopa d’Alemanya. “Marc coneix la situació. És trist perquè és un porter de classe mundial que ha mostrat bones actuacions, però també és part del negoci. Mai hi ha hagut un entrenador que hagi jugat amb dos porters”, va respondre el porter del Bayern.

Canvi de cicle

Alemanya comença una nova etapa. Després de la desfeta en l’Eurocopa passada, pesos pesants de l’equip com Ilkay Gündogan, Toni Kroos, Thomas Müller i Neuer van anunciar la seva retirada de la selecció. El que sortirà més beneficiat de tot plegat és Ter Stegen, que per fi veurà recompensat tot el seu esforç i sacrifici. Premi a la constància. En aquesta nova era, serà ell el que agafarà les regnes i la titularitat de la porteria de la mannschaft. Ho farà en els últims anys de la seva carrera i amb una maduració futbolística excepcional. Aquesta és la seva gran oportunitat per demostrar la seva vàlua.

A l’horitzó té el mundial del 2026 de Mèxic, els Estats Units i el Canadà. Allà podria debutar en un gran torneig de seleccions. Fins ara, només ha jugat partits de la fase de classificació. Un de l’Eurocopa del 2021 i vuit de classificació de la copa del món, tres el 2021/22 i cinc el 2016/17. Cal anar pas a pas, però. Mentrestant, haurà d’afrontar els compromisos de la Nations League. En aquesta primera aturada, s’estrenarà ja com a número u d’Alemanya contra Hongria, aquest vespre a les 20.45 h, i en el partit contra els Països Baixos, dimarts 10 de setembre a la mateixa hora.

Ter Stegen ha arribat al combinat alemany després de la golejada contra el Valladolid (7-0), on va deixar la primera porteria a zero de la temporada. En les tres jornades anteriors de lliga, havia encaixat un total de tres gols, contra el València, l’Athletic i el Rayo.

Amb 32 anys i després de molt de temps d’una intensa rivalitat amb l’històric porter del Bayern, Manuel Neuer, ha arribat el moment perquè Ter Stegen es consolidi sota els pals de la porteria de la selecció alemanya. Ha arribat la seva hora.

Marc-André és el nou número u. Ha estat capità a Barcelona i és el clar número u allà. El mateix amb nosaltres

LES DADES

40
partits
ha disputat Ter Stegen amb la selecció absoluta alemanya des del seu debut el 26 de maig del 2012 contra Suïssa
0
partits
ha jugat el porter blaugrana en un gran torneig de seleccions. Sempre a l’ombra de Manuel Neuer
No vull caldejar artificialment la competència amb ell. El número u està decidit
Julian Nagelsmann
seleccionador d’alemanya

LES REACCIONS

Sempre he volgut ser el número u, però tenia al davant Neuer, que ha tingut una carrera increïble i el vull felicitar per tot el que ha fet
És molt agradable escoltar bones paraules de companys i tècnics. T’escalfa el cor
Marc-André Ter Stegen
PORTER DEL BARÇA I d’alemanya
Ter Stegen s’estrenarà en la titularitat aquest vespre (20.45 h) contra Hongria en la Nations League

Estrena com a primer capità del Barça

Si bé amb la retirada de Neuer de la selecció alemanya Ter Stegen ha vist com el seu rol ha passat a ser automàticament protagonista en els esquemes de Julian Nagelsmann, al Barça la marxa aquest estiu de Sergi Roberto després de tota una vida de blaugrana li ha obert les portes per ser el primer capità de l’equip dirigit per Hansi Flick, on també és indiscutible al davant d’Iñaki Peña. Ter Stegen comparteix el paper de capità amb Ronald Araujo, Frenkie de Jong, Raphinha i Pedri, tot i que el braçal, si res no es torça, serà monopolitzat pel porter, que ara veurà com podrà ser protagonista en el seu club i en la seva selecció. Sobre el fet de tornar a Alemanya, el porter de Mönchengladbach va explicar en una roda de premsa: “Soc feliç a Barcelona i allà hi tinc un contracte llarg que vull. La meva família està contenta a Catalunya i jo amb la meva situació al club, on fa una dècada que jugo.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)