Barça

Enric Calpena

Periodista i historiador

“Que el Barça se salvés va ser un petit miracle”

“Josep Sunyol i Joan Gamper són els dos noms maleïts de la història del Barça. El franquisme va prohibir parlar d’ells”

“La relació inicial amb el Madrid va ser molt bona perquè compartien la mateixa idea de club”

Enric Cal­pena (Bar­ce­lona, 1960) és una de les per­so­nes que més s’han sub­mer­git en la llarga història del Barça. Espe­ci­a­lit­zat en divul­gació històrica, ha estat l’autor de dues novel·les que trac­ten de dues èpoques ben dife­rents de l’enti­tat blau­grana. En El pri­mer capità s’endinsa en la vida de Joan Gam­per, i a En guerra fa un retrat de com va sobre­viure el club durant la Guerra Civil espa­nyola.

En més d’una ocasió ha dit que no és fut­bo­ler. Per què aquests dos lli­bres?
No, gens. Els he escrit perquè hi ha un rere­fons històric. La història del Barça és espe­ci­al­ment sig­ni­fi­ca­tiva sobre com fun­ci­ona la soci­e­tat cata­lana, espe­ci­al­ment durant el segle XX.
Què és el que més li ha cri­dat l’atenció?
El paral·lelisme cons­tant entre les direc­ti­ves i les elits de la soci­e­tat cata­lana, que sem­pre hi estan ben repre­sen­ta­des. La història del Barça comença amb gent comer­ci­ant tant de la bur­ge­sia cata­lana com de gent que ve de fora i con­si­dera que Bar­ce­lona és una plaça impor­tant de comerç. Tot ple­gat va evo­lu­ci­o­nant fins que aques­tes per­so­nes aca­ben sent advo­cats i finan­cers, com són el cas de Joan Laporta i San­dro Rosell. El Barça, en això, és para­digmàtic. Una evo­lució molt simi­lar es pot veure en la massa social.
Hi ha algun període històric que con­si­deri cru­cial per enten­dre la iden­ti­tat del club?
La iden­ti­tat actual del Barça no és exac­ta­ment la mateixa que la del 1899. Ha can­viat. En els ini­cis, es plan­teja un club que repre­senti la gent a qui li agrada jugar al fut­bol, vin­gui d’on vin­gui. Aquest és un con­cepte clau, perquè farà que des del pri­mer moment hi hagi gent repre­sen­tant de dre­tes i d’esquer­res, més cata­la­nista i menys, estran­gers, espa­nyols, i no hi haurà mai cap pro­blema. Poste­ri­or­ment, a par­tir del 1908, és un club lli­gat de manera molt cons­ci­ent a la cata­la­ni­tat. S’implica clara­ment en un con­cepte de país. L’arri­bada de la dic­ta­dura de Primo de Rivera, el 1923, ataca clara­ment tots els símbols de cata­la­ni­tat a nivells ja abso­lu­ta­ment exa­ge­rats. Una manera sub­sidiària d’iden­ti­fi­car-se com a català és iden­ti­fi­car-se, entre altres coses, amb el Barça. Durant la República tot el fut­bol queda des­di­bui­xat i en la post­guerra la gent tindrà clar que dir que ets del Barça és una manera d’opo­sar-se al règim espa­nyol. El club no ho fomenta, però és el sen­ti­ment popu­lar. Aquesta iden­ti­fi­cació amb el cata­la­nisme, l’opo­sició, l’anti­fran­quisme, entre altres, farà que el Barça sigui una cosa molt més entra­nya­ble que no pas el tarannà espor­tiu que li dema­na­rien.
Podríem dir, doncs, que la història del Barça va molt lli­gada amb la de Cata­lu­nya?
Total­ment. No és un cas estrany, suc­ce­eix a tot arreu. Per exem­ple, el Madrid neix el 1902 ins­pi­rant-se en la idea del Barça, que tro­ben inno­va­dora. En lloc de ser un club iden­ti­fi­cat amb un tipus de gent deter­mi­nada, fan un club trans­ver­sal. Per això la relació ini­cial que man­te­nen el Barça i el Madrid és molt bona, perquè com­par­tei­xen la mateixa idea de club. Durant la República ja començarà a haver-hi una certa riva­li­tat, que anirà més enllà. El Madrid es con­ver­tirà en l’equip del règim a par­tir del 1941, i això ho can­via tot. Actu­al­ment, qui repre­senta millor el sis­tema cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyol és el Madrid, sens dubte. No és estrany que qual­se­vol opo­si­tor a tot aquest règim no se senti iden­ti­fi­cat amb el club blanc.
En els pri­mers anys de vida es podia pre­veure que el Barça s’aca­ba­ria con­ver­tint en un club reco­ne­gut a tot el món?
Ni s’ho ima­gi­na­ven ni s’ho plan­te­ja­ven. Ales­ho­res, el fut­bol no era tan popu­lar ni es pen­sa­ven que podia arri­bar a ser-ho perquè era un esport massa com­pli­cat. La gran sor­presa és que inter­na­ci­o­nal­ment es va con­ver­tir en l’esport repre­sen­ta­tiu de la soci­e­tat de la segona revo­lució indus­trial. Es va con­ver­tir en un esport de mas­ses, amb una iden­ti­fi­cació egoística molt intensa en una època en què l’estat nació pesava molt i, per tant, les iden­ti­tats eren molt inten­ses. La gent s’iden­ti­fica amb un club i, així, el fut­bol s’acaba fent molt popu­lar.
Què pen­sa­ria Joan Gam­per si veiés ara el club?
Hi hau­ria coses que li agra­da­rien i d’altres que no. Per exem­ple, ell odi­ava haver de pagar els juga­dors. Pen­sava que eren ells els que havien de ser socis del club i pagar. No hi hau­ria cap juga­dor del Barça que no fos soci. Sí que li agra­da­ria que el club hagués arri­bat a una dimensió tan gran i també l’hau­ria fas­ci­nat l’estil de joc de l’època de Guar­di­ola. Gam­per va ser molt inno­va­dor en la manera de jugar i també en la d’entre­nar, intro­duint els entre­na­ments amb pilota. Abans només s’exer­ci­ta­ven al gimnàs.
En el lli­bre ‘En guerra’ comença amb l’afu­se­lla­ment de Josep Sunyol l’any 1936. No se n’ha par­lat mai gaire, d’ell.
Sunyol i Gam­per són les dues bèsties negres del fran­quisme. Pro­hi­bei­xen par­lar d’ells. A Sunyol el redes­co­brei­xen una sèrie d’his­to­ri­a­dors del Barça que s’ado­nen de la seva importància. Una de les acu­sa­ci­ons que es fa molt sovint per car­re­gar-se Sunyol per part de l’extrema dreta és que quan va ser afu­se­llat ja no era pre­si­dent del Barça, i no és així. Volia ple­gar, però encara ho era. Sunyol va ser pro­hi­bit i esbor­rat, i final­ment va ser rei­vin­di­cat, igual que Joan Gam­per. El Camp Nou havia de dir-se Estadi Joan Gam­per, però el fran­quisme ho va pro­hi­bir. Són els dos noms maleïts de la història del Barça.
El lli­bre també està dedi­cat a herois des­co­ne­guts, com és el cas de Ros­send Cal­vet, secre­tari del club.
És un per­so­natge clau en la història del Barça, espe­ci­al­ment en els anys de la Guerra Civil. Jun­ta­ment amb Àngel Mur, quan comença la guerra, es van empes­car la idea de col·lec­ti­vit­zar el club per part dels tre­ba­lla­dors per tal de sal­var l’enti­tat. També va ser l’encar­re­gat de pre­pa­rar la gira per Mèxic i els Estats Units el 1937, que va ser deci­siva per tor­nar a sal­var el club. El Barça estava a punt de des­a­parèixer perquè tenia un deute molt gran. Amb els bene­fi­cis obtin­guts van poder pagar-lo.
Veu algun paral·lelisme entre el que explica als dos lli­bres amb el moment actual del Barça?
No espe­ci­al­ment, perquè les cir­cumstàncies que narro són molt dife­rents de les d’ara. El nai­xe­ment del club és un moment molt eufòric i la guerra, un moment tràgic. Que el Barça se salvés va ser un petit mira­cle. Però, per­fec­ta­ment, podia no haver-se sal­vat, i no hau­ria can­viat res: la gent hau­ria tro­bat una altra via per expres­sar els seus sen­ti­ments cata­la­nis­tes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)