O caixa o faixa
El Barça és optimista i aspira a rebre avui el vistiplau de LaLiga per a la venda dels seients VIP de l’Spotify Camp Nou, que li permetria generar ‘fair play’ i resoldre les inscripcions de Dani Olmo i Pau Víctor
Avui és el dia. No s’allargarà més tret d’un gir inesperat –que tampoc seria tan inesperat tenint en compte els esdeveniments– i el cas Dani Olmo es resoldrà, cap a un costat o cap a l’altre. O caixa o faixa. Ara mateix, el futbolista egarenc, igual que Pau Víctor, no té fitxa amb el Barça, per la qual cosa no pot competir en cap competició oficial, tampoc amb la selecció espanyola. Tots dos jugadors estaven inscrits en LaLiga de forma provisional fins al 31 de desembre del 2024 i, perquè l’esmentada inscripció es mantingués, el Barça havia de generar prou fair play per fer-los-hi lloc, però no se’n va sortir. Així que l’ens presidit per Javier Tebas, el primer dia del 2025, va desinscriure tots dos futbolistes. I aquí és on l’entitat blaugrana té el problema, perquè la normativa de la FEF no permet que un jugador que ja ha tingut llicència federativa amb un club i hagi estat donat de baixa en la mateixa temporada, pugui tornar a ser inscrit novament.
Especialment gran és el maldecap amb Olmo, una peça per la qual va pagar aquest estiu 55 milions d’euros i que és capital per a Hansi Flick. El mitjapunta, a més, té una clàusula en el seu contracte que estipula que, en cas de no estar inscrit a partir del 31 de desembre del 2024, pot rescindir-ne el vincle, que va fins al 30 de juny del 2030, cobrant-lo íntegrament. Seria ruïnós, encara que el dorsal 20, que va tornar-se a exercitar amb normalitat ahir, tal com va fer abans-d’ahir, no preveu fer cap moviment i espera amb inquietud el desenllaç de tot plegat. És un dels millors futbolistes del món i, òbviament, té propostes ja a sobre de la taula però és culer, està on més desitja i confia que el club presidit per Joan Laporta solucionarà l’entrellat.
No sembla senzill. Ahir al matí va produir-se una cimera de més de tres hores a les oficines del club entre el president Joan Laporta, el vicepresident Rafa Yuste, el tresorer Ferran Olivé i el directiu i membre de la comissió esportiva Joan Soler, de la qual es van desprendre bones sensacions. I és que, malgrat tot, en l’entitat barcelonista es mostren optimistes a desencallar-ho avui amb l’objectiu de fer-ho abans del migdia, perquè Hansi Flick parla a les 13 h en la prèvia del partit de copa que l’equip blaugrana juga demà (19 h) al feu del Barbastre. Seria una mala passada per al tècnic alemany ser la primera veu de l’entitat a referir-se al tema, ja que el club no ha dit res respecte a això, més enllà del comunicat ofert en la frenètica nit de Cap d’Any en què va anunciar que havia sol·licitat una nova llicència a la FEF per a Olmo i Pau Víctor. El pla en la institució culer és generar el renoi de fair play i accedir a la normativa 1:1, la clau de tot, que li permetria d’una vegada operar en el mercat sense cap mena de restricció i inscriure els dos futbolistes, mitjançant la venda dels seients VIP de l’Spotify Camp Nou.
El hàndicap amb això és que fa tard i això ho complica una barbaritat. LaLiga hauria d’haver validat aquesta operació com a màxim el dia 31 a les 23.59 h, però no va ser així. De fet, la patronal, que va trobar a faltar justificants d’un acord que supera els 100 milions d’euros, va comunicar el vespre d’aquest dia que el Barça no havia presentat “cap alternativa que, atenent al compliment de la normativa de control econòmic de LaLiga, li permetés inscriure cap jugador a partir del 2 de gener” i el dia següent va treure de la plantilla Olmo i Pau Víctor. El club culer, però, defensa que va enviar a LaLiga els documents requerits de l’esmentat pacte per a l’explotació dels seients VIP de l’Spotify Camp Nou, en temps i forma, abans del dia 31 a les 23.59 h. No obstant això, Olmo i Pau Víctor estan sense fitxa i no poden tornar a ser inscrits d’acord amb la normativa. Per desfer això, el Barça necessita que LaLiga, ja amb tota la paperassa complementària, aprovi la venda i digui a la FEF que pot fer noves llicències als jugadors. És per això que l’entitat culer va demanar a l’ens federatiu una nova llicència per als dos futbolistes. La conjuntura, doncs, és molt complicada, però el Barça té a la recambra l’article 130.2 del reglament general de la FEF, que diu que “un/a futbolista podrà estar inscrit/a en un sol equip d’un club, sense possibilitat de ser donat de baixa i alta pel mateix en el transcurs de la mateixa temporada, excepte en cas de força major o disposició reglamentària”. A aquesta “força major o disposició reglamentària”, podria emparar-s’hi en cas que LaLiga denegués les inscripcions i recórrer a la via judicial per demanar mesures cautelars que habilitin Olmo i Pau Víctor mentre els tribunals decideixen.
Així, esclau encara d’una herència econòmica deficient, aquest és l’últim recurs del club encapçalat per Joan Laporta per alliberar-se d’aquestes limitacions de LaLiga, amb la qual acumula tres anys i mig d’intents, desavinences i conflictes. Des de l’afer amb l’acord amb CVC, que va desembocar amb l’adeu de Messi; passant per les “palanques”, frenades amb un canvi en la legislació de la patronal, i acabant amb les vendes i l’enorme rebaixa de la massa salarial que ha dut a terme l’entitat durant aquest temps, insuficient en el dia d’avui.
Tampoc les recents maniobres del club barcelonista, que fa quatre mesos que intenta dirimir la situació per evitar l’embolic que ha acabat succeint, han tingut èxit. Ja a l’estiu, LaLiga no li va donar llum verd tot i seguir fent múltiples vendes –els traspassos de Mika Faye, Chadi Riad, Julián Araujo i Marc Guiu van proporcionar cap a 40 milions– i continuar alliberant massa salarial –la marxa d’Ilkay Gündogan n’és el màxim exponent. Poc més tard, va provar-ho amb l’acord amb Nike, però per a l’organisme que comanda Javier Tebas tampoc n’hi va haver prou per accedir a l’1:1. “LaLiga ens havia dit que sí, però ara segons la interpretació que fa no és suficient”, va dir Laporta fa dues setmanes en l’assemblea de compromissaris, que va ratificar el multimilionari acord amb la multinacional nord-americana. I, finalment, tampoc la via judicial, ja per intentar directament mantenir les fitxes actives d’Olmo i Pau Víctor, va prosperar. Primer, el dia 27 de desembre, el jutjat mercantil número 10 de Barcelona va denegar la cautelar per poder formalitzar la inscripció dels dos jugadors i, tres dies més tard, el dia 30, el jutjat de primera instància número 47 de Barcelona va tombar dilluns el recurs blaugrana. La carta de l’aval, utilitzada amb Jules Kounde fa dos anys i mig, no es va fer servir.
El dia d’avui és importantíssim, doncs. Si LaLiga accepta, el Barça es traurà un pes de sobre sideral, encara que de ben segur que la decisió aixecarà polseguera en d’altres clubs del campionat, ja que històricament hi ha hagut casos similars –no iguals– que han desembocat amb el futbolista en qüestió sense poder ser inscrit. En canvi, si la patronal no cedeix, el cop per a l’entitat culer serà duríssim, caldrà veure quina determinació pren Olmo i l’impacte que té tot plegat en l’entorn blaugrana amb l’oposició molt crítica darrerament en aquest sentit. Dimecres, Víctor Font ja va carregar contra Joan Laporta per la gestió d’aquest assumpte, i ahir la plataforma Som Un Clam va demanar la dimissió del president.