Barça

La pilota, a la teulada de Tebas

El Barça envia a LaLiga els documents que li havia requerit per validar la venda dels seients VIP de l’Spotify Camp Nou, però la patronal no dona resposta

L’ens presidit per Javier Tebas ha de resoldre si dona llum verd a l’operació que habilitaria al club blaugrana accedir a la normativa 1:1, i també si permet la inscripció de nou de Dani Olmo i Pau Víctor

Si la patronal no accepta, el següent pas de l’entitat culer seria la via judicial

S’esperava per ahir la resolució, cap a un costat o cap a l’altre, de les inscripcions de Dani Olmo i Pau Víctor. N’estaven segurs, en el Barça, però LaLiga no va dir ni ase ni bèstia i l’afer continua en pausa. Tot és ara a les mans de l’ens presidit per Javier Tebas, l’organisme que ha de validar la venda dels seients VIP de l’Spotify Camp Nou, l’operació que permetria a l’entitat barcelonista generar el fair-play necessari per entrar en la normativa 1:1, que l’habilitaria per maniobrar en el mercat sense cap mena de restricció. El club blaugrana va enviar ahir al migdia els documents que LaLiga havia trobat a faltar per donar el vistiplau a l’acord, valorat en uns 100 milions d’euros, amb el qual va arribar amb uns inversors de Dubai i de Qatar. I amb això, la patronal hauria de cedir i desfer la determinació que va prendre l’1 de gener, quan va deixar sense fitxa federativa Dani Olmo i Pau Víctor, inscrits de forma provisional fins al 31 de desembre del 2024, perquè, d’acord amb el seu parer, el Barça no va presentar tota la documentació requerida –el club culer defensa que sí– per donar llum verd a l’operació i aconseguir el fair-play necessari per fer-los lloc en la plantilla.

A partir d’aquí, es va generar l’embolic, ja que el reglament de la FEF no permet que un jugador que ja ha tingut llicència federativa amb un club i hagi estat donat de baixa en la mateixa temporada, pugui tornar a ser inscrit. Dani Olmo i Pau Víctor no poden competir amb l’equip fins que la situació se solucioni, i en aquests moments això depèn de LaLiga. El Barça necessita, doncs, primer que la patronal aprovi l’esmentat acord per a l’explotació dels seients VIP de l’Spotify Camp Nou, i després, que digui a la FEF (Federació Espanyola de Futbol) que pot tramitar noves fitxes als jugadors. Accedir a la normativa 1:1 no implicaria la reinscripció automàtica dels futbolistes; la patronal després hauria de donar el vistiplau a l’ens federatiu. En aquest sentit, la FEF ja té, des del dia 31, una sol·licitud del Barça, una nova llicència per als dos futbolistes. La pilota doncs és a la teulada de Tebas, al capdavant de LaLiga i també, des de fa una setmana, vicepresident de la FEF, després del nomenament de Rafael Louzán.

Tot i l’inesperat silenci d’ahir de LaLiga, en el club barcelonista continuen confiats que Dani Olmo i Pau Víctor tornaran a jugar aviat de blaugrana. De moment, però, avui (19 h) en la copa al feu del Barbastre, no hi seran, si res canvia abans de l’inici del partit. “Si soc sincer, no estic content amb aquesta situació, i els jugadors tampoc. És així i ho hem d’acceptar, som professionals. Sempre soc positiu i tinc confiança, però hem d’esperar encara la decisió final”, va indicar sobre el tema en la prèvia, ahir, Hansi Flick, que va trobar-se amb Joan Laporta a la ciutat esportiva Joan Gamper.

La via judicial

Malgrat tot, en el Barça estan a punt per si finalment LaLiga denega les inscripcions, i recorrerien a la via judicial per demanar mesures cautelars que habilitin Olmo i Pau Víctor mentre els tribunals decideixen. Com el de Dani Olmo i Pau Víctor, no hi ha cap precedent en LaLiga. I a això pot agafar-se el Barça en la via judicial. Hi ha hagut casos de futbolistes que no han pogut ser inscrits perquè el club en qüestió no tenia prou fairplay i no els cabien en la plantilla –el mateix Dani Olmo amb el Barça al principi d’aquesta temporada o Shinji Okazaki, l’estiu del 2019, quan va aterrar en el Màlaga del Leicester, però després de la pretemporada el club malagueny no va tenir marge salarial per inscriure’l i va haver-lo de deixar anar–; d’altres perquè la documentació havia arribat tard –el gener del 2016, Kike García va fitxar per l’Eibar procedent del Middlesbrough, però el trànsfer va fer 10 minuts tard i el davanter va passar-se la resta de curs entrenant-se i mirant els partits des de la graderia–; i també exemples de jugadors que havien començat la temporada amb un equip, van fitxar per un altre i no van poder tornar amb el que van iniciar –a l’estiu del 2023, Samu Omorodion va fitxar per l’Atlético, quan ja havia jugat amb el Granada aquella campanya i quan la intenció de l’entitat colchonera era cedir-lo de nou al conjunt granadí, no va ser possible–. Però mai un cas en què un futbolista hagi començat la temporada amb un equip, LaLiga li doni de baixa la llicència a mig fer i ja no pugui tornar a jugar. No són casos comparables, doncs.

Així, el Barça podria aferrar-se als dos articles del reglament general de la FEF que es refereixen a la impossibilitat que un jugador que ja ha tingut llicència federativa amb un club i hagi estat donat de baixa en la mateixa temporada, pugui tornar a ser inscrit novament. Un és el 130.2 del reglament general de la FEF, que diu que “un/a futbolista podrà estar inscrit/a en un sol equip d’un club, sense possibilitat de ser donat de baixa i alta per aquest en el transcurs de la mateixa temporada, excepte en un cas de força major o disposició reglamentària”. Aquesta “força major” podria donar empara a l’entitat barcelonista si pot demostrar que va enviar a LaLiga la paperassa requerida en temps i forma, com defensa, i que els documents que la patronal va reclamar i van ser enviats després, no la hi va poder fer arribar abans per força major. L’altre article és el 141.5, que indica que “els/les futbolistes als quals es cancel·li la llicència no podran, en el transcurs de la mateixa temporada, obtenir llicència en el mateix equip del club al qual ja van estar vinculats”. L’esperit d’aquesta norma –com també la de l’article 130.2 – és evitar que jugadors que han canviat d’equip, tornin al d’origen, com l’esmentat cas de Samu Omoriodion. Aquí, Dani Olmo i Pau Víctor, que no han trencat cap vincle contractual, es mantindrien on van començar, i la regla no s’ha aplicat mai en un cas així. Son algunes de les opcions que estudia el club barcelonista, que també podria anar al CSD (Consell Superior d’Esports), l’òrgan del govern estatal en l’esport.

HANSI FLICK

“Si soc sincer, no estic content amb aquesta situació, i els jugadors tampoc”, assegura el tècnic

L’ESCENARI

En el Barça, encara optimistes, esperaven ahir una resolució de LaLiga

REGLAMENT

El club té com arguments els articles 130.2 i 141.5 del reglament general de la FEF

PRECEDENTS

No hi ha hagut cap cas igual que el de Dani Olmo i Pau Víctor en la història del futbol professional
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)