Barça

Títols i canvi de govern

El Barça ha mantingut l'excel·lència esportiva i ha continuat guanyant títols l'any en què Sandro Rosell, el president més votat de la història del club, ha succeït Joan Laporta

Sort en té, el FC Barcelona, d'estar vivint uns anys inoblidables en el vessant esportiu. Per què en l'aspecte institucional, la capacitat autodestructiva de l'entitat s'ha mantingut intacta respecte dels últims temps. Millor dit, respecte de la seva història. La tant desitjada unitat del barcelonisme continua sent una il·lusió de futur encara que el nou president, Sandro Rosell, s'ho hagi marcat com un dels seus objectius principals. Algunes de les seves decisions en aquests sis mesos, però, i ell mateix ho ha reconegut, l'han desviat irremeiablement d'aquest camí i sembla ser que aquest preuat encàrrec l'haurà de deixar per a una altra junta directiva. Mentre això no arriba, els títols –una lliga i una supercopa en aquest 2010– continuen omplint les vitrines del museu, l'equip de Guardiola continua fent disfrutar tot el món futbolístic; i els seus millors jugadors, recollint premis individuals. Comencem a fer memòria.

A principi d'any, l'equip liderava la lliga seguit de ben a prop pel Real Madrid de Manuel Pellegrini, mentre que en la copa del Rei es va dir adéu a la competició de manera injusta després de no poder remuntar l'1 a 2 del Camp Nou a Sevilla. Al Sánchez Pizjuán, però, l'equip va fer un partidàs i només l'infortuni el va privar de classificar-se per als quarts. Per als jugadors va ser una gran decepció i s'especula que, en veure la reacció dels seus homes, Guardiola va decidir que continuaria entrenant-los com a mínim una temporada més. En la competició europea, el rival a vuitens va ser l'Stuttgart, del qual se'n van desfer amb facilitat al Camp Nou, i a quarts, de l'Arsenal, fent un futbol brillant en els dos partits de l'eliminatòria. A l'estadi, Messi va fer els quatre gols.

Per aquells temps ja se sabia que Joan Laporta no continuaria com a president del club i anaven apareixent els primers precandidats a la presidència. Alguns, com ara Jaume Ferrer i Alfons Godall, sortien de la mateixa junta directiva. La lluita per qui encapçalava l'opció continuista va tenir moments surrealistes, com ara el suport que Laporta primer va donar a Godall, però després l'hi va retirar per donar-lo a Ferrer quan el seu amic d'infantesa va aliar-se amb la candidatura d'Ingla i Soriano. La tercera via l'acabarien formant opcions com ara la d'Agustí Benedito, Santi Salvat, Jaume Guixà i Alexis Plaza. Els tres últims no van passar el tall de les firmes.

Abans de quedar eliminats de la Champions contra l'Inter de José Mourinho el mes d'abril, una decisió de la directiva generaria un focus de controvèrsia que encara s'arrossega. A final de març van decidir atorgar la condició de president d'honor a Johan Cruyff, però aquest, ja amb Rosell de president, va retornar la insígnia perquè la nova junta directiva no reconeix aquesta figura, ja que no està en els estatuts del club. Avui dia, la relació entre les dues parts continua trencada. En l'àmbit esportiu, la lliga gairebé va quedar sentenciada amb la victòria per 0 a 2 contra el Real Madrid al Santiago Bernabéu i l'equip va celebrar el títol al Camp Nou en imposar-se al Valladolid el 16 de maig. Cinc dies després es tancava el fitxatge de David Villa per 40 milions i l'entitat es preparava per viure el procés electoral del 13 de juny.

Uns dies abans dels comicis es tancaven les renovacions de Xavi i Pedro. El guanyador de les eleccions va ser Sandro Rosell. Ho va ser de manera aclaparadora i es va convertir en el president més votat de la història amb 35.021 vots. Aquelles eleccions van suposar un cop de càstig per Laporta, ja que la candidatura continuista encapçalada per Jaume Ferrer acabaria en l'últim lloc. Amb la nova directiva va abandonar el club Txiki Begiristain i es va incorporar Zubizarreta com a nou secretari tècnic i es va reformar l'estructura tècnica. També es va renovar Guardiola per una temporada i es van fer els fitxatges d'Adriano i Mascherano i es va vendre Ibrahimovic al Milan. A l'agost es va aconseguir el segon títol de l'any, la supercopa d'Espanya guanyada contra el Sevilla gràcies al fet que al Camp Nou es va remuntar el 3 a 1 encaixat al Sánchez Pizjuán.

L'assemblea

. Un dels fets més importants d'aquest 2010 es va produir en l'assemblea de compromissaris del 16 d'octubre. Aquell dia, el soci del Barça va decidir tirar endavant una acció de responsabilitat contra la junta directiva presidida per Joan Laporta per les pèrdues de 48 milions d'euros generades durant el seu mandat. Aquest afer ha judicialitzat el club pels propers anys i ha obert una fractura insoldable entre els partidaris de Laporta i els de Rosell. Durant les setmanes posteriors hi va haver un seguit de rodes de premsa de l'expresident en què desmentia totes les acusacions de malbaratament que havia fet la junta actual arran de la publicació d'una part molt petita del resultat de la due diligence que l'empresa KPMG va fer al club i que tanta controvèrsia va generar.

La mala situació econòmica també ha estat el detonant perquè la junta directiva hagi decidit acceptar 30 milions d'euros anuals durant cinc anys i mig perquè Qatar Foundation aparegui com a patrocinador a la samarreta. És, segons la junta, un dels peatges que cal pagar per no apujar les quotes als socis, vendre patrimoni o reduir les seccions professionals. El règim polític que es viu a l'emirat també ha suscitat molt debat entre els barcelonistes, ja que molts consideren que amb aquesta decisió s'està ajudant Qatar a fer-se una neteja d'imatge a costa del Barça i que la frase més que un club perd part del seu sentit.

En l'àmbit esportiu, el més destacat d'aquest final de l'any 2010 ha estat la humiliació al Real Madrid al Camp Nou en una nit en què el 5 a 0 va ser el menys destacat, ja que el més important va ser la sensació de superioritat que va mostrar l'equip de Guardiola contra el de Mourinho. També quedarà en el record la mà de gols a l'Espanyol al seu camp després que els blanc-i-blaus fossin una de les bèsties negres del Barça en els últims anys. I és que els blaugrana tanquen el 2010 en molt bona forma, líders en la lliga i oferint recitals en tots els camps. Messi, que va rebre la Bota d'Or al setembre, està trencant tots els registres golejadors i és un dels finalistes de la Pilota d'Or. Al podi estarà acompanyat per un company, ja que els altres dos candidats són Xavi i Iniesta, que és el gran favorit per endur-se el títol després del seu gol en la final del mundial de Sud-àfrica. L'equip va líder en la lliga, està classificat per als vuitens de final de la lliga de campions, en què s'enfrontarà amb l'Arsenal de Cesc Fàbregas i en la copa del Rei se la jugarà el 5 de gener contra l'Athletic. Molt bons presagis pel 2011.


El Barça va guanyar la lliga mantenint un duel amb el Madrid, que el va obligar a acumular 99 punts


Els socis van votar a favor d'iniciar una acció de responsabilitat contra Joan Laporta


Rosell ha signat un acord de patrocini amb la Fundació de Qatar que donarà al club 165 milions

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)