El nucli dur és executiu, no directiu
La junta. Bartomeu busca des de fa setmanes suport en els executius de la seva confiança. Sap que la junta no està unida com quan hi havia Rosell
Només tres dies després que el president del Barça, Josep Maria Bartomeu, assenyalés que hi havia una conspiració política a l'hora d'explicar la seva imputació en el cas Neymar, dos dels seus vicepresidents, Javier Faus i Carles Vilarrubí, es van desmarcar d'aquesta tesi, fet que va provocar una imatge de desunió en la junta directiva del Barça. I és que aquell grup compacte que va arribar a la llotja l'any 2010 va deixar de ser homogeni ara fa poc més d'un any, coincidint amb la dimissió de Sandro Rosell, la figura a la qual tots respectaven i seguien, i que exercia de líder.
Actualment, i després de molts moviments, alguna crisi, la desconfiança del president en alguns directius i la por que hi hagués filtracions, el nucli dur que envolta el president Bartomeu està format per executius i no per directius. El formen el nou director general, Nacho Mestre; el cap de gabinet, Albert Soler; el director de comunicació, Albert Montagut, i també Jaume Masferrer. Aquest últim, bon amic de Bartomeu i també de l'expresident Rosell, va treballar de valent en la candidatura que va guanyar les eleccions l'any 2010 i ara ha estat recuperat per Bartomeu, perquè dirigeix les seves passes en aquest any electoral a can Barça. Van ser amb aquestes quatre persones que Bartomeu va passar més temps dilluns i dimarts, després que el fiscal José Perals demanés la seva imputació en el cas Neymar i, un dia després, amb una velocitat estranya i inusual, l'acceptés el jutge Pablo Ruz. Amb ells va dissenyar l'estratègia de defensa davant els mitjans de comunicació, tot allò que havia de fer arribar al soci. Insinuar que el Real Madrid i la política per culpa del suport del Barça al procés estaven darrere de tot el cas Neymar.
I els directius, què? Bartomeu té cinc vicepresidents. Jordi Cardoner és amic personal de Bartomeu i el més fidel al president. Ja ha deixat clar que estarà amb ell en la futura candidatura continuista. També té Bartomeu el suport incondicional de Jordi Mestre i Manel Arroyo. El primer va ocupar el càrrec de vicepresident esportiu quan Bartomeu va passar a ser president. Ha volgut dimitir diverses vegades aquest últim any, però el president sempre li ha donat tot el seu suport. Arroyo va passar a ser vicepresident amb Bartomeu, i tots dos s'han entès molt bé aquest últim any, tot i que en les últimes setmanes Arroyo ha perdut pes quan l'ha guanyat el nucli executiu en el terreny de la comunicació, del qual Arroyo és responsable. Pel que fa a Javier Faus i Carles Vilarrubí, els dos vicepresidents que ahir van discrepar de Bartomeu, sempre han anat bastant per lliure. Tots dos han donat i donaran suport al president, però Faus ahir mateix no va assegurar la seva presència en una futura candidatura continuista liderada per Bartomeu. Vilarrubí sí que va dir que seguiria si el president comptava amb ell. Faus sempre ha estat molt independent, i s'ha centrat en tot moment en la parcel·la econòmica. Vilarrubí, amb façana altiva, no ha estat sempre ben vist per tots els companys de junta, que sí que respecten la feina que ha fet en l'àmbit institucional i de protocol, però no el consideren un gran aficionat al futbol. La relació entre tots dos s'ha anat deteriorant i, segons un directiu, Faus voldria Vilarrubí fora del grup.
De la resta de directius, tots menys un parell han seguit el camí traçat pel president. El defensen, alguns són amics personals, i li donaran suport incondicional. És el cas de la tresorera, Susana Monje, que fa uns dies en una entrevista deia que Bartomeu era “un guru del futbol”, i de Jordi Moix, secretari de la junta des que va canviar la presidència del club. Moix, lligat al projecte de l'Espai Barça, és un dels homes més fidels a Bartomeu. Ho són també la resta, tot i que no participin en la presa de decisions, com ho demostra el fet que molts s'assabentessin per la premsa o en l'últim moment de decisions que només coneixien el president, els vicepresidents, Monje i Moix. Com la decisió d'anunciar que es convocaran eleccions a final de temporada, el disseny de la samarreta per a la temporada vinent, la destitució d'Andoni Zubizarreta com a director esportiu o la contractació de l'italià Ariedo Braida per formar part d'una comissió esportiva. És el cas de Pont, Bladé, Elías, Vidal-Abarca, Cierco, Lee –centrat des de l'inici en les noves tecnologies i absent moltes vegades– i Pau Vilanova, l'últim a entrar a la junta i que està gaudint de valent del seu primer any com a directiu treballant en l'àrea social.
Els més discordants
Toni Freixa i Javier Bordas han estat els que més han discrepat de Bartomeu aquest últim any, tot i que Bordas s'ha apropat al president en les últimes setmanes, sobretot després que passés a formar part de la comissió esportiva una vegada va ser destituït Zubizarreta. A Bordas li ha agradat que Bartomeu el tingués en consideració, i és ara més proper a ell que abans i durant l'estiu, per exemple, quan va discrepar profundament d'unes quantes decisions esportives. Freixa continua sent el més crític amb el president. Fidel sempre a Rosell, quan Bartomeu es va convertir en president, el va deixar sense funcions. Ni secretari, ni portaveu ni responsable de l'àrea jurídica. Amb possibles aspiracions electorals en una candidatura al marge de la continuista, ha estat la veu crítica en les reunions, amb durs enfrontaments dialèctics amb alguns companys.