Eurocopa

Bàsquet

Eurocopa femenina

Sobreviure és guanyar

L’increïble arbitratge és el causant directe de la derrota de l’Spar Citylift Girona, que, malgrat tot, surt sencer d’Atenes

Apresa la lliçó, l’Uni ja sap què cal fer per remuntar a Fontajau, que també haurà de jugar el seu paper

Hi ha par­tits en què costa par­lar de bàsquet, la majo­ria de les vega­des per incom­pa­rei­xença d’un dels equips. Però –em per­meto la pri­mera per­sona– em costa recor­dar un arbi­tratge tan inde­fen­sa­ble en les tres dar­re­res dècades. Tan con­di­ci­o­na­dor d’un par­tit que no es pot jut­jar si l’Spar City­lift Girona va fer millor allò o es va equi­vo­car en això (que també va pas­sar i cal pren­dre’n nota). Un par­tit de ver­go­nya per a FIBA Europa. Per sort, queda una segona mei­tat a Girona, amb la lliçó apresa, amb àrbi­tres més occi­den­tals, amb una afició giro­nina que s’haurà de fer valer per dei­xar clar que Fon­ta­jau és pavelló de bàsquet, no gimnàs de karate. Sense ansi­e­tat, mit­jançant el joc però fent-se res­pec­tar, l’Uni podrà acce­dir a l’eli­mi­natòria de vuit. Si li pugen a cavall, no.

Tuf des del segon 2

La falta amb la samar­reta que li van asse­nya­lar a Núria Martínez en el segon 2 de par­tit va ser una decla­ració d’inten­ci­ons arbi­tral. Més que sos­pi­tosa va ser la pri­mera mei­tat: aber­rants en la valo­ració del con­tacte a una banda i altra, va ser impos­si­ble que l’Uni fiqués una pilota a dins sense per­dre-la i va ser mira­culós que defensés amb mínim con­tacte sense ser san­ci­o­nat. Tots solets, van con­di­ci­o­nar com­ple­ta­ment el par­tit. Col­hado, Evans i Núria Martínez, objec­tius decla­rats, a la ban­queta amb dues fal­tes en el pri­mer quart.

Sense tres peces clau, l’Uni s’ho va fer com va poder. No va ser par­tit per a Almi­naite –tova en extrem i cas­ti­gada pels cops–, Conde i Rosó Buch. L’Olym­piacòs va lle­gir bé el cri­teri arbi­tral. Posar una pilota a dins era un miratge –i sense Col­hado o Evans, més– i les gre­gues apu­ja­ven línies. No hi havia ni un bàsquet fàcil (23-16). Només Romeo des de l’arc i un parell d’acci­ons de Traoré al pal baix dona­ven aire (27-24). Però l’Olym­piacòs podia fer fal­tes anti­es­por­ti­ves fla­grants sense ser cas­ti­gat, tots els con­tac­tes de les ata­cants giro­ni­nes s’exa­ge­ra­ven sense avís arbi­tral per flop­ping i la pressió ver­bal grega als àrbi­tres era cons­tant.

Però entre que l’Uni va sor­tir des­a­com­ple­xat en el ter­cer quart i que l’arbi­tratge el va dei­xar jugar, les giro­ni­nes van poder jugar com se sen­ten bé, en tran­sició, amb Romeo situ­ant-se amb 6/7 tri­ples i amb sego­nes i ter­ce­res opci­ons (2-14 i 33-38). El rebot va tor­nar a ser una garan­tia, tot i que Col­hado mai no es va poder expres­sar com sap.

Jus­ta­ment la quarta falta de la bra­si­lera (totes en atac!) i la seva absència van coin­ci­dir amb la remun­tada local. Del 43-49 es va pas­sar al 56-53 en cinc minuts. A Núria Martínez li van fer sang sense que passés res. En canvi, va arri­bar la quarta falta d’Evans, també en atac (li’n van xiu­lar tres), també amb la defen­sora exa­ge­rant. Macau­lay, sola, va fer un tri­ple (63-58), però una falta anti­es­por­tiva –sense la pilota en joc– exi­gida lite­ral­ment per Surís plan­tat davant la taula va donar una dar­rera ocasió. Romeo va encis­te­llar els dos tirs lliu­res (63-60), però l’Uni va per­dre l’última pos­sessió i encara el van cas­ti­gar amb una fal­teta més, a mitja pista, en el dar­rer segon.

2/9
tirs de camp
en el darrer quart: un triple de Mendy (43-49) i l’únic bàsquet de Núria Martínez (49-53).
7
faltes d’atac
van xiular a l’Uni, una en el tercer quart i tres en el primer i el darrer (els importants).
Tot ha estat tan evident que val més que no parli, o diré bestieses. Espero que la competició sigui coherent i s’equilibri a Fontajau
Sóc el primer crític amb nosaltres, però ens han penalitzat les faltes d’atac i que es permeti el contacte només a una banda. No entres en ritme
Quan veus adversitats i injustícies, has de pensar a guanyar l’acció següent, sinó regales bàsquets i et foten un tortell
Perdre no ajuda mai, però l’equip ha estat unit i és viu. Era per perdre de 20. Tocarà remar, però sense el -20
Èric Surís

La pista, la pilota, el núvol tòxic...

L’Olympiacòs, que no va ser dirigit per Eleni Kapogianni sinó per Konstantinos Missas –seleccionador grec en el darrer europeu–, no va deixar cap carta sense jugar. Ni la pista, ni la pilota ni les condicions ambientals eren les reglamentàries. La pista, perquè tenia marcades les línies d’una pista de voleibol i mal tapats els forats dels ancoratges de la xarxa. La pilota, perquè no era del subministrador de FIBA Europa (Molten), sinó de Spalding, amb el pretext que als clubs grecs se’ls autoritza de jugar-hi. Però el pitjor era el núvol de fum que va trobar l’Uni quan va sortir a escalfar. Allà, s’hi havia fumat fins aquell moment, i la fortor que es desprenia indicava clarament que no només s’hi fumava tabac. L’Uni també va reclamar al comissari FIBA, el búlgar Kamen Toshev, que tot arronsant les espatlles va respondre que ell no hi podia fer res. Grècia continua sent diferent amb impunitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)