Europeu

Un equip que transcendeix

Bàsquet. Des que Rússia va encadenar disset títols entre el 1960 i el 1991, cap altra selecció havia repetit títol en l’europeu femení

La selecció espa­nyola va repe­tir diu­menge en una final bri­llant con­tra França (86-66) el títol de cam­pi­ona d’Europa del 2017, un fet que no s’havia produït des que l’URSS va posar fi a un domini abas­se­ga­dor de dis­set cam­pi­o­nats con­se­cu­tius entre el 1960 i el 1991. Eren altres temps. És el quart euro­peu de la selecció espa­nyola en la seva història: 1993, 2013, 2017 i 2019.

L’apor­tació de les sis cata­la­nes –Laia Palau, Sílvia Domínguez, Anna Cruz, Que­ralt Casas, Andrea Vilaró i Marta Xar­gay–a l’enèsim èxit de la selecció espa­nyola ha tor­nat a ser altíssima. Laia Palau, la juga­dora de tota la història amb més par­tits inter­na­ci­o­nals amb la selecció espa­nyola, va ser també deci­siva dos anys després de la decisió que va pren­dre, l’endemà de ser cam­pi­ona d’Europa, de no mar­xar cap a Austràlia. Con­ti­nua al peu del canó somi­ant en Tòquio 2020. “El que estem fent és increïble perquè va ser la Unió Soviètica l’última que va gua­nyar dos títols seguits ja fa molt de temps”, subrat­lla Palau, que acu­mula divuit anys en tor­ne­jos inter­na­ci­o­nals des que va debu­tar amb la selecció espa­nyola el 2001 en el mun­dial de la Xina. “No ens esperàvem gua­nyar d’aquesta manera, però crec que, després de Rússia en els quarts de final i el par­tit dur con­tra Sèrbia de les semi­fi­nals, vam arri­bar a la final amb molta fluïdesa. Hem jugat sense pressió i hem dis­fru­tat del par­tit. N’estic molt orgu­llosa”, refle­xi­o­nava amb la seva loqua­ci­tat habi­tual la base cata­lana de l’Spar City­lift Girona.

Lucas Mon­delo, el tècnic que ha con­que­rit vuit meda­lles inter­na­ci­o­nals en vuit anys al cap­da­vant de l’equip esta­tal, expli­cava, seguint el fil argu­men­tal de Palau, alguna de les claus de l’èxit: “Ens vam sen­tir alli­be­rats després del par­tit de Sèrbia. Vam tenir un any dur després del mun­dial i ens hem sen­tit lliu­res de jugar aquesta final. Com ja vam fer a la República Txeca el 2017, hem fet el nos­tre millor bàsquet en la fase final de la com­pe­tició i, aquesta vegada, espe­ci­al­ment en la final. Som un gran exem­ple que aquest és un esport d’equip. Em con­ti­nua sor­pre­nent el tre­ball de les juga­do­res i els seus èxits. Dono les gràcies a totes i a tot l’equip tècnic, i espe­ci­al­ment a Laia Palau.”

L’efecte Xar­gay

Amb un 28 de valo­ració, 23 punts i una exhi­bició de tri­ples que va encar­ri­lar l’or, la giro­nina Marta Xar­gay va ser la millor de la final. Xar­gay ha com­ple­tat un cam­pi­o­nat rodó i diu­menge va ser inclosa en el cinc ideal del tor­neig al cos­tat de la seva com­pa­nya Astou Ndour, MVP de l’euro­peu. Les altres com­po­nents del cinc del cam­pi­o­nat són San­drine Gruda (França), Sonja Petro­vic (Sèrbia) i Temi Fag­benle (Gran Bre­ta­nya), la màxima ano­ta­dora del tor­neig amb 20,9 punts per par­tit. Les xifres de la giro­nina han estat eloqüents: 14,2 punts, 2 rebots i 2,5 assistències en 28,2 minuts de mit­jana jugats per par­tit.

ELS PROTAGONISTES

Som un gran exemple que aquest és un esport d’equip. Em continua sorprenent el treball i els èxits de les meves jugadores
Vam arribar a la final amb molta fluïdesa. Hem jugat sense pressió i hem disfrutat. N’estic molt orgullosa
Laia Palau
Ens hem sentit lliures de jugar aquest partit i hem fet el nostre millor bàsquet del torneig precisament en la final
Dono les gràcies a totes i al cos tècnic i especialment a Laia Palau. Hem perdut jugadores però ens hem sobreposat
Lucas Mondelo
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)