Europeu

MARTA XARGAY

MEDALLA D’OR I MEMBRE DEL CINC IDEAL DE L’EUROPEU

“Tot és més fàcil quan tens confiança”

“Totes ens hi sentim molt a gust, a la selecció: hi ha molt bon rotllo i al final ens ho passem molt bé perquè quan hi arribem deixem el nostre ego aparcat”

“Quan em vaig classificar per a la ‘final four’, aquest any, no em va trucar ningú. Ara, és molt fàcil, quan guanyes, treure el titular i posar-te allà al costat”

Gairebé la meitat de la selecció juguem a fora i estem acostumades a treure les castanyes del foc
Laia Palau sap perfectament què necessita l’equip en cada moment. Em dona tranquil·litat: és immortal
No sé si la gent és conscient de qui és i qui ha estat Sonja Petrovic. Porta 12 finals d’Eurolliga i té només 30 anys
Porto deu anys fora i tinc il·lusió per tornar: jugar a la teva ciutat... Voldria jugar a la màxima categoria amb l’Uni
Tant de bo provessin de fer portades cada dia de dones esportistes, i no parlo només de bàsquet. És injust
De Girona sempre en parlo allà on vaig. I, com a ciutat, no he tingut cap reconeixement. Ningú m’ha trucat

Marta Xar­gay (Girona, 1990) va gua­nyar a Bel­grad fa menys de quinze dies el seu ter­cer euro­peu (2013, 2017 i 2019). Un títol que afe­geix a les pla­tes en mun­dial (14) i Jocs (16) i els bron­zes a l’euro­peu del 2015 o del mun­dial de fa menys d’un any. El pal­marès cobra força per la seva actu­ació, amb rècord de punts en la pri­mera jor­nada (31) i una bri­llant actu­ació en la final amb 23 i 5/8 tri­ples, dos en el pri­mer minut. Cam­pi­ona de l’Euro­lliga i amb experiència a la WNBA, la giro­nina va ser inclosa al cinc ideal del tor­neig, en què també hi havia la seva amiga Sonja Petro­vic, el fit­xatge estel·lar de l’Spar City­lift per al curs que ve. A l’Uni, el club amb què va créixer fins que fa deu anys, i després de l’ascens, va mar­xar per ini­ciar una car­rera pro­me­te­dora lla­vors i plena d’èxits a hores d’ara, hi vol tor­nar. “La nos­tra car­rera és curta i l’he d’apro­fi­tar”, asse­gura.

Reva­li­den el títol. Satis­facció?
Millor impos­si­ble, crec que ningú s’ho espe­rava, ni nosal­tres matei­xes, perquè amb la baixa de l’Alba [Tor­rens] i sense Sancho [Lyttle] l’equip era una mica dife­rent. Sem­pre vols fer meda­lla, no t’enga­nyaré. Però teníem com a objec­tiu Tòquio: que­dar entre els sis pri­mers i poder estar en el preolímpic. Ni parlàvem de meda­lles al prin­cipi, els equips s’han reforçat molt els últims anys i totes les plan­ti­lles tenen nord-ame­ri­ca­nes naci­o­na­lit­za­des. Els altres, i al teu tens bai­xes... Saps que pot ser difícil.
A títol per­so­nal, el seu pri­mer par­tit i la final són els millors?
Sobre­tot en l’aspecte ofen­siu, els altres dos següents del grup vaig estar més fluixa, però després, a par­tir de quarts, semis i final, vaig ser bas­tant regu­lar. És clar que en l’últim veia l’ane­lla com una pis­cina i a la roda d’escal­fa­ment no en ficava ni una.
Fa l’efecte que l’equip que sen­ten seu sigui la selecció i que als seus clubs sigui dife­rent.
Totes ens hi sen­tim molt a gust, a la selecció. I és el que dius, que tenim ganes que arribi: hi ha molt bon rot­llo i al final ens ho pas­sem molt bé. També et dic que és només un mes i mig i que no sé com ens por­taríem si haguéssim de con­viure set mesos. Som cons­ci­ents que és un mes i mig de pas­sar-ho bé. Tot­hom té alts i bai­xos al llarg de la tem­po­rada i a la selecció hi vas a gau­dir i a aju­dar la que tens al cos­tat.
A Lucas Mon­delo l’ha tin­gut d’entre­na­dor i selec­ci­o­na­dor, com aquest any, que eren a Kursk. Què té d’espe­cial?
Bé, a Kursk i a la selecció hi he tin­gut un rol molt dife­rent. A Rússia m’he pas­sat molts par­tits sense jugar: hi ha un límit d’estran­ge­res i a la lliga només en poden jugar qua­tre, i érem sis... També hi estava de base, que al Lucas no li agrada que jugui de base, però no en teníem una altra... Hi ha hagut situ­a­ci­ons en què no ens que­dava cap altra opció, però por­tem deu anys junts i ens conei­xem el bo i el dolent. S’hi ha de saber con­viure, perquè tot es va fent més gran, sigui bo, sigui dolent, però al final he arri­bat a la selecció i he fet un bon cam­pi­o­nat després d’un any, par­lant mala­ment, de merda. No he jugat i era difícil, però ell et dona la con­fiança plena i, com aquell qui diu, et dona l’equip i et fa sen­tir com una de les impor­tants. Com a mi, la Cruz, la Laia, la Sílvia, la Nicki o l’Astou... Tot és més fàcil quan tens aquesta con­fiança.
I a Kursk, quan hi torni? Lucas Mon­delo ja se’n va al Japó...
Sí, tenia sig­nats dos anys i ell se’n va, però ve en Roberto Íñiguez, que era al Soprön. En teo­ria ja només serem qua­tre estran­ge­res i ja no s’hau­ran de fer rota­ci­ons. La plan­ti­lla és més curta i el pres­su­post de l’equip ha bai­xat bas­tant, crec que a la mei­tat. L’any pas­sat vam fit­xar la MVP de la WNBA i del mun­dial i aquest, de moment, tenim una ame­ri­cana.
La diferència al llarg del cam­pi­o­nat, més que Astou Ndour, no la marca una segona uni­tat de nivell Euro­lliga com Cris­tina Ouviña o Que­ralt Casas?
Més que els noms, la diferència és que totes ens sen­tim impor­tants. Arri­bem a la selecció i dei­xem el nos­tre ego apar­cat. Totes tenim papers impor­tants en el nos­tre equip i hi som els refe­rents. Arri­bes a la selecció i, per exem­ple, la Que­ralt, que pot­ser era la desena juga­dora o la novena, té un paper molt impor­tant: és el revul­siu i la seva feina és molt impor­tant. O Ouviña. Gai­rebé la mei­tat de la selecció juguem a fora i estem acos­tu­ma­des a treure les cas­ta­nyes del foc. Com aquell qui diu, et fa créixer com a juga­dora. I també, al final, el nos­tre grup fa molts anys que estem jun­tes i un nom­bre impor­tant por­tem set anys a la selecció. És molt impor­tant, por­tem anys jugant al mateix i ens conei­xem molt bé en la part bona i en la dolenta.
Més enllà del que tots sabem, dotze meda­lles i la capi­ta­nia, què ens pot dir de Laia Palau. Tenir-la els treu pressió?
Bé, per­so­nal­ment a mi em dona tran­quil·litat: la Laia és immor­tal [riu]. Porta molts anys jugant a això i sap per­fec­ta­ment, en cada moment, què neces­sita l’equip. Què t’he de dir? A Girona ja l’heu tin­gut aquest any pas­sat i han gua­nyat la lliga, gai­rebé es fiquen a la final de l’Euro­copa. És clar que no només és la tasca que fa ella, però té molta experiència, porta molts anys i coneix molt bé totes les juga­do­res que té al seu vol­tant.
Par­lem de l’Spar City­lift. Sabem que vostè i la mateixa Laia van tenir un paper impor­tant en l’arri­bada de Sonja Petro­vic. Quin record té de quan van coin­ci­dir les tres a Praga?
Els dos anys que vam estar jun­tes les tres vam anar a les dues finals de l’Euro­lliga. És clar que millor, impos­si­ble. I el joc que fèiem en aquell moment era molt sem­blant: defen­siu, agres­si­ves... Jugar amb la Sonja era un espec­ta­cle i ella en com­bi­nació amb la Laia encara més.
Pot mar­car un abans i un després a l’Uni? Si em per­met, fa dos estius que ve la Núria Martínez, hi ha una diferència. L’estiu pas­sat amb la Laia Palau...
Crec que aquest equip va crei­xent de mica en mica, que és com sem­pre ha tre­ba­llat el club. I un fit­xatge com la Sonja Petro­vic... És una juga­dora top a Europa i no sé si la gent és cons­ci­ent de qui és i ha estat, ella, però és clar que és un altre pas enda­vant, tant pel que fa a l’equip com també el club.
Pot ser que la seva arri­bada suposi un impacte major per a l’Spar City­lift que el mateix títol de lliga?
Sí, per des­comp­tat. I no només a Europa sinó a escala mun­dial. Ha jugat la WNBA qua­tre o cinc anys. Té una tra­jectòria impres­si­o­nant. L’altre dia em deia, quan érem a Kursk, que porta dotze anys jugant l’Euro­lliga i que ha jugat dotze finals. Estem par­lant d’una juga­dora que amb només trenta anys té dotze finals d’Euro­lliga.
N’hi haurà una tret­zena, doncs, o les estadísti­ques es tren­quen. Com veu l’equip per a la segona experiència a l’Euro­lliga, vostè que coneix l’Uni i la com­pe­tició?
Depèn molt, també, de quin grup et toqui. Nor­mal­ment sem­pre n’hi ha un de la mort i, és clar, si et poses en aquest i pots que­dar ter­cera o quarta, o segona i ter­cera, està bé, perquè després als empa­re­lla­ments és molt més fàcil. És clar que, si ets quarta i t’has de cre­uar amb el Ieka, per exem­ple, és molt més difícil gua­nyar-los dos par­tits i més que res que el viatge mateix ja és molt dur: neces­si­tes gai­rebé dos dies per arri­bar-hi. L’Euro­lliga se l’han de plan­te­jar com ho han fet sem­pre: pas a pas i par­tit a par­tit. I encara que soni a tòpic, hi ha molts alts i bai­xos. Recordo, per exem­ple, el meu dar­rer any a Praga que vam començar molt bé i a par­tir de Nadal vam anar cap avall. És una com­pe­tició molt llarga, els equips de baix o del mateix nivell han de gua­nyar sem­pre o mirar de fer-ho. I després n’hi ha alguns, Fener­bahçe o Ieka­te­rin­burg, que és impen­sa­ble.
Al maig va fer deu anys de l’ascens, que va ser el seu dar­rer par­tit amb l’Uni. A la lliga feme­nina debuta amb l’Ave­nida, con­tra l’equip d’Anna Caula a Sala­manca, i juga el seu últim par­tit a Fon­ta­jau en la pri­mera lliga giro­nina, amb Roberto Íñiguez de local. La veu­rem algun cop jugant al màxim nivell a Girona? S’ho plan­teja o no hi pensa?
Sí i no. Sé que arri­barà el dia que hauré de dir adeu. I sí que tinc il·lusió per tor­nar a casa. Al final, de jugar a la teva ciu­tat, d’estar al cos­tat de la teva gent, quan porto deu anys fora, també en tinc ganes, no t’enga­nyaré. Però la nos­tra car­rera espor­tiva és curta i sé que l’he d’apro­fi­tar al màxim pos­si­ble. Tor­nar a casa? Tant de bo. Vaig pas­sar uns anys molt bons a Sala­manca, per exem­ple, però vol­dria jugar a la màxima cate­go­ria amb l’Uni.
Mulli’s: la final va tenir dos mili­ons d’espec­ta­dors a l’Estat, ara que s’ha par­lat tant del mun­dial femení. Com ho viuen? És perquè és fut­bol, al final? O què en pen­sen de la cele­bració del títol que van fer als Estats Units i la seva reper­cussió?
Bé, pri­mer, als Estats Units estan en un altre nivell. Ho he vis­cut en pri­mera per­sona a l’NBA: no hi ha diferència de gènere allà. Jugues a bàsquet, ets espor­tista d’elit. Aquí, pel que fa a pres­su­post i ins­tal·laci­ons, és una altra història. Es veu molt la diferència. I que es parli de l’esport femení és molt bo: nosal­tres por­tem molt temps gua­nyant mol­tes meda­lles i sem­bla que ara comen­cem a gua­nyar-nos titu­lars.
Ho diu amb cert res­sen­ti­ment.
Fa ràbia perquè jo, per exem­ple, durant l’any soc fora i ningú en sap res, de mi. Només em tru­quen quan hi ha alguna cosa bona i quan gua­nyes és molt fàcil ajun­tar-te en això. I sem­pre ho dic: als que estan a l’NBA els seguei­xen tot l’any, i a nosal­tres? Quan em vaig clas­si­fi­car per a la final four, aquest any, no em va tru­car ningú. I fa ràbia perquè seguim tre­ba­llant cada dia i és molt fàcil quan gua­nyes treure el titu­lar i posar-te allà al cos­tat. És molt fàcil i ho he dit mol­tes vega­des: tant de bo pro­ves­sin alguna vegada fer por­ta­des cada dia de dones espor­tis­tes. I no et parlo només de bàsquet, sinó de mol­tes dones que estan tre­ba­llant i que al mateix temps com­pe­tei­xen. És injust, però ens hi seguim bara­llant.
Bé, li truco de seguida, doncs. Tot i que en aquest diari tam­poc n’hi hau­ria per a tant, no?
Bé, aquí és dife­rent. Tot i que, a Girona, també t’he de dir que ningú em va tru­car quan em vaig clas­si­fi­car per a la final four. I durant l’any no em truca ningú, i porto molts anys. I de Girona sem­pre en parlo allà on vaig i és una mica trist que, per exem­ple, de la ciu­tat no he tin­gut cap reco­nei­xe­ment. Sap greu gua­nyar meda­lles amb la selecció i que ningú m’hagi tru­cat. Aquest és el pri­mer any que la fede­ració a Girona m’ha tru­cat per anar a bus­car un premi. I l’any pas­sat vam fer ter­ce­res del món, a Espa­nya, i no n’he sabut res. I és el ter­cer cop que soc cam­pi­ona d’Europa i no he tin­gut cap reco­nei­xe­ment. I veus com­pa­nyes de selecció que... I no t’estic dient que posin el meu nom a un pavelló, però no sé quants espor­tis­tes a Girona han gua­nyat meda­lles olímpi­ques, o de nivell euro­peu i mun­dial. Em sap greu perquè sem­pre parlo molt de Girona...
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)