FCBQ

FERRAN ARIL

PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE BÀSQUET

“No m’hauria pensat mai que seria president”

Ferran Aril ha deixat la Seu d’Urgell per agafar el relleu de Joan Fa quan encara li quedava un any de mandat

“Analitzarem com va aquest curs amb la il·lusió de seguir treballant quatre anys més”

Iniciem una roda de visites per arribar a tot arreu perquè em coneguin a mi però sobretot per conèixer-los a ells

Fer­ran Aril Duran (la Seu d’Urgell, 1956), agent de dua­nes de pro­fessió, va arri­bar a la pre­sidència de la FCBQ després de molts anys de dedi­cació pro­fes­si­o­nal i per­so­nal al bàsquet. Vin­cu­lat a l’esport de la cis­te­lla des dels deu anys, va pas­sar a con­viure amb la rea­li­tat del club de la seva ciu­tat natal, l’AE Sedis Bàsquet, on va fer dife­rents tas­ques, des de juga­dor fins a pre­si­dent, i va exer­cir com a màxim res­pon­sa­ble de l’enti­tat al llarg d’un man­dat (1982/86). Després de ser pre­si­dent a la ter­ri­to­rial de Lleida, ara ha fet un pas al cap­da­vant de la FCBQ.

Com és que va assu­mir aquest repte?
No ho hau­ria fet si no m’ho hagues­sin pro­po­sat perquè no m’hau­ria pen­sat mai que seria pre­si­dent. Feia quasi 26 anys que era pre­si­dent a la ter­ri­to­rial de Lleida i quan en Joan Fa ho va voler dei­xar per pro­ble­mes de salut se’m va plan­te­jar que acabés jo l’any de man­dat que li que­dava. Va coin­ci­dir que em vaig jubi­lar i em va fer il·lusió. Ana­lit­za­rem com va aquest any amb la il·lusió de seguir tre­ba­llant qua­tre anys més amb la con­fiança dels clubs.
Què hi perd des del punt de vista per­so­nal?
L’aposta que he fet és dura, és can­viar la manera de viure, pas­sar de ges­ti­o­nar una fede­ració, que amb dues tar­des ja feies, i ara dei­xar família i amics. A Bar­ce­lona estic sol i els caps de set­mana tam­poc puc mar­xar sem­pre perquè hi ha acti­vi­tats. Ha estat dur, però m’han donat suport des de casa i això és clau.
Com ha tro­bat la fede­ració?
Conei­xia la casa. Ja era vice­pre­si­dent pel fet de ser pre­si­dent de la ter­ri­to­rial, però no té res a veure perquè allà cobrei­xes uns 50 clubs i aquí en tens més de 300. Porto dos mesos i hi ha mol­tes coses a conèixer. Aquest any és per conèixer la casa i saber què s’ha de fer i pren­dre les deci­si­ons ade­qua­des. La fede­ració me la trobo en bon estat de salut econòmic, amb una ins­ti­tució molt moderna en tema de xar­xes, on és una referència, i pen­sant en el futur amb l’acta digi­tal. Els temps no són fàcils però estem en una bona línia.
Com es veia el bàsquet des de la ter­ri­to­rial de Lleida?
Les ter­ri­to­ri­als sem­pre tenen un pes impor­tant i són un 45 per cent, apro­xi­ma­da­ment, del bàsquet català. Cada club té un vot, sigui de l’ACB o de ter­cera cata­lana. Tal com està estruc­tu­rada la fede­ració, ja tenen pes perquè automàtica­ment ja tenen una vice­pre­sidència. Hi ha ter­ri­to­ri­als en què per la seva situ­ació geogràfica és difícil que hi hagi com­pe­tició amb nivell, i s’han de fer equi­li­bris.
Li queda menys d’un any per con­so­li­dar pro­jec­tes. És poc?
Un any dona per a molt poc, per conèixer la casa i poca cosa més. Aquí és molt intens el dia a dia, mol­tes acti­vi­tats, molta feina. D’aquí a pocs dies començarem una roda de visi­tes per arri­bar a tot arreu perquè em cone­guin a mi però sobre­tot per conèixer-los a ells, escol­tar-los i tro­bar solu­ci­ons. No tinc una vareta màgica, però cal saber el seu tarannà per arri­bar a on puguem. Tenim un pla estratègic que vam apro­var al març i estem tre­ba­llant per por­tar-lo a terme perquè és un pla apro­vat pels matei­xos clubs.
Satis­fet amb l’equip que té, tant direc­tiu com pro­fes­si­o­nal?
Agafo aquesta fede­ració sent cons­ci­ent que no he gua­nyat unes elec­ci­ons, perquè vaig relle­var Joan Fa, i aca­baré amb el seu equip tant direc­tiu com pro­fes­si­o­nal. Des del punt de vista direc­tiu tenia clar que man­tin­dria aquesta línia i si em pre­sento a les elec­ci­ons lla­vors sí que podré fer can­vis. I pro­fes­si­o­nal­ment, amb qui visc el dia a dia, m’estan aju­dant molt perquè jo vinc a apren­dre.
Com està la relació amb la fede­ració espa­nyola?
Amb la fede­ració espa­nyola hem tin­gut moments com­pli­cats en l’últim procés elec­to­ral. Ara hi ha molt bona relació, fins al punt que la pròxima reunió de pre­si­dents autonòmics serà a Bar­ce­lona. Tenim clar que la FEB no es pot gover­nar sense el suport de fede­ra­ci­ons for­tes com la nos­tra. Ens hem d’enten­dre i estem en aquesta línia.
Veu escletxa per par­tits de les selec­ci­ons abso­lu­tes?
Aquest any és molt difícil. Nor­mal­ment ja ho és, però aquest curs és any olímpic i no hi ha temps. Entre con­ve­nis de des­cans, vacan­ces i par­tits no hi ha dates. Estem tre­ba­llant per fer-ho més enda­vant però ara mateix no hi tenim cabuda. En noies, que era més fàcil, ho hem mirat i no hi ha cap forat, i en mas­culí, encara pit­jor.
L’auge del femení és impa­ra­ble.
S’ha fet un pas molt impor­tant però no ens podem ador­mir. Està bé, tira amb força però cada cop hi ha altres esports que estan apos­tant molt fort. No hem d’abai­xar la guàrdia.
La imatge de Pierre Ori­ola, Laia Palau i Salva Mal­do­nado és un reclam molt potent.
Ens dona visi­bi­li­tat i, en el cas dels juga­dors, mos­tra els valors per on et pot por­tar l’esport. En el cas del Salva, poder tenir un entre­na­dor així al davant de les selec­ci­ons és un plus per dei­xar clar que no anem fent sinó que volem ser a dalt i tenir els millors tècnics. Coneix la casa, ha tre­ba­llat en selecció abso­luta i cobreix les inqui­e­tuds, que des del punt de vista tècnic feia falta. És un actiu en l’estruc­tura.
El 3x3 va a l’alça. Cata­lu­nya es va avançar en el temps.
Era una de les coses que cos­ta­ven perquè els clubs són molt seus amb el tema dels juga­dors i crear una com­pe­tició que generi una dupli­ci­tat de lli­gues podia gene­rar pro­ble­mes. Però s’ha sabut expli­car i enten­dre i tot­hom té clar que serà olímpic i hi apos­ta­rem. En aquests moments tenim més deman­des que dates per al pròxim cir­cuit català del 3x3. Un èxit total.
El dia de l’entre­na­dor és una idea que s’ha de con­so­li­dar?
Hi ha una sèrie d’acti­vi­tats que s’han gene­rat els últims anys a les quals s’ha de donar con­tinuïtat. El dia de l’entre­na­dor és la iden­ti­fi­cació amb una manera de tre­ba­llar. Que un dia els puguis reu­nir amb gent del nivell vol dir que no només pen­sem en la com­pe­tició sinó en la for­mació. Fem el mateix amb l’arbi­tratge i ho farem amb els direc­tius per inten­tar aju­dar a for­mar-se i ges­ti­o­nar les enti­tats.
Quina posició pren la fede­ració en el procés?
Històrica­ment la fede­ració no s’ha pro­nun­ciat perquè no li toca. Però ens agra­da­ria que hi hagués nego­ci­ació perquè la democràcia no s’entén si no hi ha con­ver­ses. Aquí cada club opina dife­rent, i també dins d’un mateix club.
Què hau­ria de pas­sar perquè no es jugues­sin el cap de set­mana els par­tits?
Con­fiem que hi hagi la nor­ma­li­tat que pugui garan­tir que els 2.200 par­tits que tenim pre­vis­tos dis­pu­tar es puguin fer sense que hi hagi cap perill per a ningú a l’hora dels des­plaçaments i els par­tits. Això sí, esta­rem pen­dents dels esde­ve­ni­ments per si hem de pren­dre deci­si­ons.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)