ACB

Quin 90è aniversari!

El Joventut, que avui fa nou dècades de vida sense poder celebrar res, ha basat sempre la identitat en el planter i en una forma de fer única a l’ACB

Juanan Morales ho deixa clar: “Aprofitarem que els 90 anys són tot el 2020 i ho celebrarem com toca”

Ja fa 90 anys que un grup de joves badalonins van emprendre una aventura amb la Penya Spirit of Badalona inspirat en aquell aeroplà que va creuar l’Atlàntic: l’Spirit of Saint Louis. Aquella il·lusió jove, valenta i segurament inconscient ha fet que, 90 anys després, es mantingui aquell esperit i aquella filosofia de planter que és un segell únic en la història del bàsquet europeu. Ningú, durant aquests 90 anys, no hauria pensat que, malauradament, un aniversari no es pogués celebrar. Si hagués estat per alguna raó, podria haver estat per una crisi econòmica o esportiva, però mai per un virus. El president de la Penya, Juanan Morales, ha volgut subratllar que el club no deixarà de celebrar una efemèride com aquesta: “No podrem fer-ho com havíem pensat, però celebrarem el 90è aniversari. No ens centrarem en el 30 de març, sinó en tot el 2020, per poder anar fent els actes que teníem previstos.”

El Joventut va començar a botar la pilota, però, al principi, el grup de joves que van crear el club en un garatge també feia altres esports. Els colors verd i negre van ser els que es van triar perquè eren els teixits de què hi havia prou roba per fer totes les samarretes a la botiga La Samaritana. Des de llavors, la Penya ha viscut milions de partits i milions d’anècdotes i ha estat capaç de tocar el cel (lliga europea del 1994 amb nou joves del planter a l’equip) i gairebé l’infern, tant en la crisi del 1995 com fa dues temporades, quan Laprovittola, Duran i Todorovic van liderar la salvació impossible de la Penya del descens.

Si d’alguna cosa pot estar orgullós el Joventut és d’haver estat capaç de mantenir-se sempre en l’elit, cosa que només han aconseguit el Madrid i l’Estudiantes –tot i que esportivament ha baixat més d’un cop i s’ha salvat als despatxos, o aquest curs probablement pel coronavirus. En aquests 90 anys, ha guanyat quatre lligues, 1 lliga europea, 2 copes Korac, 1 ULEB, 1 copa FIBA i moltes d’altres de menors. Durant aquestes nou dècades també ha estat fidel a la seva identitat: el planter. Ha aconseguit que joves del planter (com ara Raül López, Ricky Rubio i Rudy Fernández) hagin fet el salt a l’NBA, amb tres samarretes retirades (Villacampa, Jofresa i Margall) i un infinit nombre de jugadors i tècnics actors principals a Europa i amb estrangers que s’han convertit ja en ídols, com ara Corny Thompson i Zeljko Obradovic.

3
samarretes
retirades té el sostre del Palau Olímpic: Rafa Jofresa (5), Josep Maria Margall (7) i Jordi Villacampa (8).
9
del planter
a l’equip que va guanyar l’Eurolliga el 1994: Villacampa, Rafa Jofresa, Tomàs Jofresa, Dani Pérez, Morales, Dani Garcia, Alfons Albert, Joffre Lleal i Corrales
3
clubs
han estat sempre a primera divisió: Estudiantes, Madrid i Joventut.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)