FEB

Ni vencedors ni vençuts

La FEB acorda amb els clubs de la Lliga Femenina que s’acabi amb el títol desert i sense descensos

Hi haurà dos ascensos de Lliga Femenina 2 i, per tant, el curs vinent hi haurà 16 equips al bàsquet d’elit

Després d’algunes setmanes a l’expectativa de l’evolució de la Covid-19, la Federació Espanyola de Bàsquet es va reunir ahir de forma telemàtica amb els representants dels 14 clubs que componen la Lliga Femenina i va comunicar que la temporada no es podrà acabar i que deixa el títol d’aquest curs desert. No s’ha buscat, doncs, cap alternativa que pogués permetre als primers classificats jugar alguna fase reduïda pel títol. Els quatre primers de la lliga, a quatre jornades del final de la fase regular, són el Perfumerías Avenida (19-3), l’Spar Citylift (actual campió, 18-4), el Gernika (17-5) i el València (14-8). El Cadí la Seu és sisè (11-11).

No es conclourà així la competició, per la impossibilitat de disputar els partits que quedaven. D’altra banda, l’apartat de descensos també quedarà buit; és a dir, els dos últims classificats no perdran la categoria i disputaran la màxima divisió del bàsquet estatal la temporada que ve.

Sí que hi haurà, però, dos equips nouvinguts la temporada que ve, procedents de Lliga Femenina 2. Així doncs, la campanya 2020/2021 serà la primera en què hi haurà un total de 16 equips. Fins ara la lliga estava formada per 14 plantilles. Ara el que falta saber és com s’aplicaran les decisions que s’han pres , i és per això que aquesta setmana s’espera una resolució de tots els casos perquè quedi clar què passa amb els equips que han de pujar de la Lliga Femenina 2 i sobretot el tema de les places europees.

El principal problema que comporta el fet que hi hagi dos equips més no només és de calendari –perquè es podria comprimir, sobretot les primeres setmanes, amb doble jornada–, sinó també econòmic, perquè el que no volen els clubs –i alguns tampoc poden– és pagar un mes més a tota la plantilla. Els últims anys amb 14 equips s’havia ajustat molt la despesa en plantilla dels clubs perquè la temporada acabava sempre aviat per estalviar així un pagament. Amb la crisi econòmica que hi haurà a l’Estat espanyol, caldrà saber com queden molts clubs bàsicament subvencionats per institucions públiques. Els equips grans, però, tampoc veuen l’ampliació a 16 equips com un gran problema, com explica el màxim responsable del club gironí, Cayetano Pérez: “Havíem de tenir empatia amb els clubs que han fet un esforç per pujar; dos equips més no suposa un gran esforç, només dos viatges més.”

Final a vuit de l’Eurocopa

Precisament parlant de la competició europea el president de l’Uni Girona, Cayetano Pérez, va confirmar que ofereix el pavelló de Fontajau per ser-ne la seu: “Es vol fer a finals de setembre i principis d’octubre. Ens agradaria que fos a Girona, però amb la màxima seguretat i amb públic; sense no té gaire sentit.”

Amb la decisió ja presa, els clubs ja han pogut començar a treballar conscients del nou escenari que hi haurà el curs que ve i poden parlar amb les jugadores de cara al futur. Ara també s’està pendent de què passa amb la WNBA pel tema de les jugadores estrangeres.

LES DADES

6
clubs
van donar suport a l’ampliació a 16 equips. Van ser el Perfumerías, l’Uni Girona, el Gernika, el València i els dos cuers, el Zamora i el Bembibre. No hi va haver votació
2
places
d’Eurolliga podria tenir la FEB aquest nou curs: per al Perfumerías i l’Uni Girona. Si només n’hi hagués una, caldria veure què es decideix: si val la classificació d’aquest any (el Perfumerías líder de la lliga regular) o la del curs passat (l’Uni Girona campió)
Cadí,
que li donaria plaça probablement a l’Eurocopa. Si es manté la classificació del curs passat, llavors segur

L’Uni ofereix un any més a Palau

El president de l’Uni Girona, Cayetano Pérez, ha subratllat la situació amb què es trobarà l’equip gironí després de la patacada del temporal Glòria i del coronavirus: “Tot plegat ha estat un sotrac molt gran. Tindrem un dèficit segur, però estem mirant que sigui el mínim possible.” La situació econòmica obligarà a fer una plantilla més curta: “Una cosa és segura: tindrem menys jugadores que aquesta temporada. Ara estem començant a configurar-la.” Finalment, també ha parlat del cas de Laia Palau: “Ella ha dit que vol seguir i nosaltres li oferirem un contracte d’una temporada més.”

“A favor de ser 16, però com?”

El tècnic del Cadí La Seu, Bernat Canut, va subratllar que al club urgellenc ja es donava per acabada la temporada feia dies. L’entrenador lleidatà creu que la decisió d’ampliar la lliga a 16 equips és una bona notícia: “Ja fa temps que es plantejava aquesta possibilitat i crec que és bo que hi hagi més de 14 equips; el problema és com encabir-ho en el calendari tenint en compte que estem condicionats per la WNBA, per preolímpics, per seleccions...” Bernat Canut també parla del futur del Cadí: “Tenim clar que treballem per renovar les nacionals i veure com queda el club per decidir més coses.”

El Femení Sant Adrià pujarà?

Tal com ha quedarà l’estructura de la Lliga Femenina 1, amb 16 equips, hi haurà dos equips de la Lliga Femenina 2 que pujaran. Si la segona categoria estatal no finalitza, els bitllets que donen dret a jugar en la màxima competició estatal són per als líders dels dos grups. En aquest sentit, en el grup A el líder, i per tant el que tindria plaça, seria el Movistar Estudiantes, que va baixar fa un any. I en el grup A seria el Femení Sant Adrià, líder del grup B. Curiosament abans de l’aturada el tècnic César Aneas va plegar deixant l’equip en ascens. En el cas d’una renúncia ja ha dit que vol pujar el Gran Canària.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)