Eurolliga

Una mort anunciada

L’Spar Girona queda eliminat en els quarts de l’Eurolliga en la seva primera aparició entre els vuit millors

El 0-14 en el segon quart i el primer triple de Vasic donen l’avantatge màxim a l’Uni en tot el partit (25-32)

Avenida 71 Spar Girona 65

PERFUMERÍAS AVENIDA:Cazorla (12), Hayes (16), Hof (15), Katie Lou Samuelson (11), Karlie Samuelson (4) –cinc inicial–; Rodríguez (3), Domínguez (6), Vilaró, Milic (2) i Alarie (2). 19/38 de 2, 6/18 triples (2 Cazorla i Hayes i 1 Karlie Samuelson i Rodríguez), 15/21 tirs lliures, 33 rebots (5 Hof), 14 assistències (3 Hayes) i 75 de valoració (17 Hayes).SPAR GIRONA:Palau (2), Vasic (6), Eldebrink (16), Araújo (15), Reisingerová (10) –cinc inicial–; Elonu (2), Labuckiene (6), Gray (8) i Ferrari. 20/44 de 2, 5/13 triples (2 Vasic i Eldebrink i 1 Araújo), 10/13 tirs lliures, 34 rebots (6 Araújo), 10 assistències (3 Palau i Gray) i 57 de valoració (20 Araújo).PARCIALS:18-15, 14-19 (32-34), 22-18 (54-52) i 17-13 (71-65)

L’Spar Girona, i el bàsquet femení del país, té en els quarts de final de l’Eurolliga el seu sostre continental. El fet d’haver tingut com a rival l’Avenida i que la bombolla fos a Salamanca –l’Uni l’havia sol·licitat– amb públic a la grada, i amb dos partits en tres dies, feia encara més complicada l’empresa.

El club gironí, que a l’estiu hauria celebrat el seu quinzè aniversari si no hi hagués hagut la pandèmia, no té ni els recursos ni l’exigència per plantejar-se ser en la lluita pel títol el mes que ve, quan hi tornen les castellanes una dècada després del títol, amb Lucas Mondelo a la banqueta i Marta Xargay a la pista. No hi serà Sonja Vasic, MVP de la competició el 2018 i que amb tres títols en el palmarès no podia parar de plorar acabat el partit per la impossibilitat de ser en la final a quatre per cinquè cop. Tampoc Laia Palau –doble campiona, amb el Ros i el Praga–, que lamentava no haver arribat a inquietar el rival que van eliminar en la semifinal de copa fa dos caps de setmana, quan l’equip gironí es convertia en el primer a derrotar les castellanes en tot el curs.

Haver de remuntar els 8 punts de diferència del 66-74 de dimecres ja era un bon punt de partida tenint en compte que la diferència havia arribat a ser de 18 en el tercer quart del primer partit (28-46 i 30-48). I, al final, l’Spar Girona només hi va estar a prop en el segon quart, després de lligar un 0-14 de parcial que capgirava el resultat del 23-15 –triple de Leo Rodríguez– al 23-29 d’Araújo al tir lliure en una seqüència de sis de seguits per a les vermelles. Cazorla el trencava i Vasic, de tres, establia un avantatge màxim insuficient (25-32) i efímer, perquè les diferències, sempre curtes, van acabar amb Katie Lou Samuelson desfent l’empat a 54 a 8:57, i la iniciativa en el marcador fins al final, per a les locals, que, amb la tècnica a Alfred Julbe a 7,4 segons i amb la marea blava celebrant la classificació, s’acostaven a l’èxtasi.

Reisingerová a l’inici, Eldebrink amb l’encert exterior que l’equip va trobar a faltar dimecres i Araújo en el tram final, eren arguments de poc pes davant un rival més sencer, amb secundàries que apareixien en el moment oportú –al triple de Leo, s’hi pot afegir el de Karlie Samuelson per empatar a 39– i que acabarien amb Hayes superant Vasic i Hof Reisingerová en els duels particulars que acaben determinant cap a on es decanta la balança quan s’enfronten l’Uni i l’Avenida.

La tornada

Reisingerová tornava a ser, com en el partit d’anada, l’aposta gironina a l’inici (0-2 i 4-6). I s’hi afegia l’aportació en el tir exterior d’Eldebrink (6-9). Tenir més encert que dimecres era indispensable i el 5/12 de 2 i 1/4 triples en el primer quart, les pèrdues i, sobretot, les faltes (3-9 amb 3 d’atac a l’Spar Girona) marcaven els deu primers minuts, que tancava Elonu assistida per Gary en transició (18-15).

Mitjana distància

Katie Lou Samuelson, després de pèrdua gironina, obria el segon quart i Leo Rodríguez feia el seu triple (23-15), el primer de les locals. Les suspensions de Palau i Eldebrink després que Alfred Julbe aturés el partit (7:10) obligaven Íñiguez a fer el mateix a 6:20 (23-19). Però el parcial encara havia de créixer, amb la sueca i Labuckiene de mitjana distància per empatar a 23, i Araújo fent el 0-14. Cazorla hi posava fi (25-29) i el segon triple gironí, de Vasic, acostava l’Uni a l’objectiu (25-32), però de nou la canària, de tres (30-32), ajustava el resultat en el descans: 32-34 amb les faltes compensades (11-11, 20-21 al final) i tant el rebot (18-22) com la valoració (29-37), per a les gironines.

Riscos

L’Uni arriscava en defensa després del descans sortint en flaix amb les pivots altes i canviant en tots els blocs. I l’Avenida treia petroli de cada ocasió: 4 punts de Hof i el triple de Karlie Samuelson (39-39). Araújo havia obert la segona meitat de tres (32-37) i Reisngerová, inèdita en el segon quart, empatava a 41 d’ofensiu abans de cometre la tercera (a 7:06) i rebre una passada magistral de Gray per fer el 42-43. Hof, a 5:22, forçava la quarta a la txeca i empatava a 43.

La neerlandesa s’apoderava de la zona (48-47), després de triple de Hayes al límit de la possessió (46-45), i forçava una tècnica a Araújo, davant la banqueta d’Íñiguez, per caure després d’un triple en què hauria pogut rebre falta d’ella. Els triples de Cazorla i Hayes després d’ofensiu (54-49) amenaçaven l’esperança gironina, que recuperava Eldebrink amb el seu segon triple (54-52). Julbe començava l’últim quart amb Palau i Gray (54-54) i feia entrar l’artilleria a 8:07, quan Katie Lou, amb addicional, deixava les locals al davant (57-54). Hof, a passada de Hayes (59-54), obria un intercanvi que afavoria les blanques. Més amb la cinquena de Reisingerová a 2:02 o cistelles fàcils com la de Hayes després de recuperació, sola (67-62), que responia Vasic, de tres (67-65), a 1:13.

CRITERI

El 3-9 en faltes en el primer quart (3 en atac a l’Uni) acaba amb 11-11 (descans) i 21-22

ÈXTASI CASTELLÀ

La tècnica a Julbe a 7,4 segons per acabar fa que l’alegria local sigui completa
Patrocini

4-5 de balanç aquest curs i classificades per al que ve

La segona derrota en tres dies a Salamanca tanca la tercera participació de l’Uni en l’Eurolliga amb un balanç de 4-5, comptant-hi el triomf en la prèvia contra el Sepsi (76-54), encara amb Èric Surís. L’Spar Girona, amb Alfred Julbe, ha guanyat tres dels sis partits en la fase de grups, en les bombolles de Fontajau al desembre i de Schio al gener, on aconseguia la diferència més àmplia en la màxima competició (82-52 amb el Riga). El 79-81 contra les letones i el 85-81 contra l’equip del Vèneto a Girona són les altres dues, si bé la derrota 77-74 en el darrer partit de la fase de grups, amb el tir fallat per Natalie Achonwa en l’últim segon, serà el moment de màxima eufòria de l’equip gironí a Europa en aquesta edició.

El club tanca la seva sisena temporada ininterrompuda jugant a Europa amb la classificació per a la següent Eurolliga garantida pel títol de copa de fa quinze dies. Serà la quarta –la tercera seguida–, havent millorat cada any els resultats de l’anterior i convertit en el primer català que arriba als quarts de final de la màxima competició, havent superat el Picadero i el Tortosa.

El debut de l’Uni a Europa va ser el 2015 després de guanyar la primera lliga (4-10, 4-3 a Fontajau). El creixement en les competicions continentals arribava mitjançant l’Eurocopa en tres edicions; arribava a l’eliminatòria de 8 el 2017 (6-1 i eliminades per l’AGÜ Sport de Chelsea Gray), a quarts de final el 2018 (9-3 i amb el Galatasaray de botxí a Fontajau en el darrer sospir) i a semifinals amb el BLMA el 2019 (10-4) abans d’aconseguir guanyar la segona Lliga Femenina. Aquell títol feia imperatiu al club tornar a la màxima competició i l’any passat l’Uni (6-8) guanyava el seu primer partit fora de casa, a Montpeller, i es classificava per als quarts de l’Eurocopa, suspesos després per la crisi sanitària.