Més bàsquet

La passió no té edat

Ramon Jover despenja el xiulet i torna a l’arbitratge als 70 anys, un cop la Federació Catalana ha allargat la cobertura de l’assegurança dels 65 als 75 anys

Ramon Jover (Barcelona, 11/4/1951) farà d’aquí a 20 dies 70 anys. Però el què és notícia és que és àrbitre en actiu, un exemple per a molts. Després de la pandèmia va redebutar a Roda de Ter en un partit de júniors.

La història de Jover, si en lloc de ser a Catalunya passés als Estats Units, a Hollywood ja n’haurien fet una pel·lícula. Després de jugar al Gaudí, on ja havia competit el seu pare, li va tocar marxar a fer el servei militar a la marina, a Cartagena, durant un any i mig: “Un grup de catalans vam fer un equip, el CIAF –Centro de Instrucción y Adiestramiento a Flote– i vam ser subcampions de la primera provincial.” Jover explica el seu lligam amb l’arbitratge: “A la mili només transcrivia mecanogràficament els exàmens i a la tarda no feia res, vaig veure que hi havia un curs d’àrbitres i el vaig fer.” Després d’un any i mig servint Espanya va tornar a Catalunya i va anar a la Federació Catalana per arbitrar a casa. Després d’uns any va ser pare i va aturar la seva activitat basquetbolística. Però el 2000 va tornar a la guerra. Va despenjar el xiulet i es va posar en marxa fins al 2016 quan la normativa obligava a jubilar-se als 65 anys. Però la gran sorpresa va ser quan fa un any un amic seu li va comentar que havien tornat a allargar l’edat per arbitrar: “Vaig trucar al Jordi Anguera del Col·legi d’Arbitres i em va dir que havien canviat la companyia d’assegurances i que ara cobria fins als 75 anys, i no m’ho vaig pensar, he tornat a arbitrar.” L’assessor tècnic del Col·legi d’Àrbitres de la FCBQ Jordi Aliaga, àrbitre ACB, parla de Jover: “Des del Comitè d’Àrbitres no ens agradaria que l’edat fos un factor limitant sempre que la il·lusió i les forces permetin continuar vinculats al món del xiulet.” Jover es descriu com és com a àrbitre: “Podria comptar amb els dits d’una mà les tècniques que he assenyalat en la meva trajectòria, soc dialogant.”

Als seus 70 anys és un boig del bàsquet i no és casualitat que el seu fill David fos àrbitre tot i canviar el seu rumb per ser periodista. Ara és un dels responsables de premsa del Barça. La filla del Ramon, la Meritxell, és periodista i ara exerceix de mestra.

Si a l’NBA Dick Bavetta va arbitrar fins als 73 anys i era un ídol en l’esport dels Estats Units, Ramon Jover ja és un heroi a Catalunya.

2016
any
en què va deixar d’arbitrar perquè havia arribat als 65 anys. 5 anys després ha tornat
10
anys
més cobreix l’assegurança de la Federació Catalana per als àrbitres: l’edat passa de 65 a 75
1973
curs d’àrbitre
a Cartagena quan hi feia el servei militar
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)