Més bàsquet

L’hora dels adeus

Sue Bird, Diana Taurasi, Laia Palau i Sonja Vasic, entre les històriques jugadores que es retiraran de les seves seleccions després dels Jocs

Les de Lucas Mondelo, amb tres catalanes, s’estrenen la propera matinada contra Corea

El torneig femení de bàsquet, que comença la propera matinada amb un Corea-Espanya (03.00 h), reunirà algunes de les grans llegendes d’aquest esport que penjaran les botes en els tornejos internacionals quan tornin a casa. Són jugadores que han marcat tota una època en les dues últimes dècades i que podrien acabar coincidint plegades en el podi final. Els noms que aixequen més admiració a escala global són els de les nord-americanes Sue Bird (40 anys) i Diana Taurasi (39), que aspiren a encadenar la seva cinquena medalla d’or seguida, una cosa mai vista en el seu esport. De fet els EUA han guanyat les últimes sis edicions dels Jocs Olímpics, des d’Atlanta fins a Rio, i seria una sorpresa monumental que no fes el mateix a Tòquio repassant la llista de figures mundials que ha tornat a aplegar amb Breanna Stewart, A’ja Wilson Wilson i Brittney Grineri l’exjugadora de l’Uni Girona Chelsea Gray com a referents. Bird va ser, juntament amb el jugador de beisbol Eddy Alvarez, un dels banderers dels EUA en la cerimònia d’inauguració, fet que revela l’impacte d’aquesta jugadora al seu país.

L’últim rival en una final olímpica del portaavions nord-americà va ser la selecció espanyola, un equip liderat durant tot el segle XXI per la catalana Laia Palau (41 anys), que ha allargat la seva trajectòria fins arribar als seus quarts Jocs Olímpics. Palau continua sent tota una referent en el bàsquet europeu, tot i que va anunciar el 2017 que es retirava de la selecció abans de jugar durant uns mesos a Austràlia. La seva arribada a Girona li va permetre recuperar el pols del bàsquet de primer nivell liderant l’equip que sota la seva direcció ha estat campió de lliga, de la copa i ha deixat petjada en l’Eurolliga. La selecció espanyola, sota la direcció de Lucas Mondelo, arriba als Jocs després de decebre en l’Eurobàsquet (7è), però ha recuperat el seu baluard ofensiu, Alba Torrens. També hi seran Queralt Casas i Sílvia Domínguez.

La connexió gironina de Palau ens porta també a un altre nom, Sonja Vasic, banderera divendres de l’equip Sèrbia en la cerimònia inaugural. Ho deixarà també després dels Jocs, amb només 32 anys, per una trajectòria en el darrer lustre que s’ha complicat per les lesions. Ara bé, ho farà per la porta gran sigui quin sigui el resultat. Vasic ja va deixar bocabadats als que dubtaven del seu rendiment en l’Eurobàsquet de Vaència conduint les seves companyes cap al títol amb victòries inesperades contra Espanya, Bèlgica i, sobretot, França.

Aquests dies li toca gaudir i fer-nos gaudir.

Wauters, la gegant belga
Seran els últims Jocs també per a una de les millors pivots del segle a Europa, Ann Wauters (40 anys, 1,96 m), número 1 del ‘draft’ de la WNBA fa 21 anys (2000). Ha guanyat quatre eurolligues (del 2001 al 2004) i en totes va ser nomenada millor jugadora.
11
Eurolligues.
Són les que han guanyat Bird i Taurasi entre el 2007 i el 2016.
300
partits.
El 4 de juny Laia Palau va assolir aquesta xifra històrica de partits internacionals.
9
equips.
Sonja Vasic ha estat en gairebé deu equips professionals; l’últim, l’Spar Girona, però també va jugar en l’UB Barça.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)