Més bàsquet

Bàsquet

País petit, bàsquet gran

Doncic, que avui (10.20 h, La 1) s’enfronta a l’Espanya de Ricky, és un mirall per als joves d’una nació amb la mitjana de llicències de bàsquet més gran d’Europa amb 2 milions d’habitants

Lakovic i Lorbek, llegendes eslovenes, expliquen la implicació de Luka: “És un exemple per a tots”

Eslovènia té 2 mili­ons d’habi­tants en 20.273 km². És, junt amb Lituània, el país euro­peu amb més cis­te­lles per metre qua­drat. El bàsquet és l’esport rei. I no és casu­a­li­tat que en sur­tin estre­lles del món de la cis­te­lla. Des de la inde­pendència del país, el 1992, vam veure el crei­xe­ment del bàsquet a Eslovènia pri­mer amb Jure Zdovc i després amb Marko Milic, el pri­mer d’anar a l’NBA, el 1996 (Suns). Després els pri­mers anells de l’NBA, amb Beno Udrih i Raso Nes­te­ro­vic (Spurs) el 2004/05. De jugar euro­peus van pas­sar al seu pri­mer mun­dial el 2006. Boštjan Nach­bar des­ta­cava, però Era­zem Lor­bek es va con­ver­tir, amb 25 anys, en el pri­mer de for­mar part del cinc ideal d’un gran cam­pi­o­nat –Euro­basket 2009–. Lor­bek explica el que pot supo­sar: “L’efecte Don­cic el viu­rem més en els pròxims anys perquè hi ha una gene­ració de joves que s’està engan­xant molt al bàsquet perquè se segueix el bàsquet euro­peu i l’NBA.”

El 2017 va venir la cul­mi­nació: Eslovènia, cam­pi­ona d’Europa en superar Espa­nya (92-72) –rival d’avui (10 h)– en semi­fi­nals i Sèrbia en la final (93-85). Un tal Luka Don­cic tenia només 18 anys i, tot i que l’estre­lla va ser Dra­gic (35 punts) i el base va fer-ne 8, ja apun­tava el que seria. El selec­ci­o­na­dor de lla­vors, Kokoskov, podria, curi­o­sa­ment, ser nou assis­tent als Mavs (NBA) ava­lat per Don­cic. I des de lla­vors número 3 del draft dar­rere Dean­dre Ayton (Suns) i Mar­vin Bagley (Kings). I lide­rant uns Mavs –5ns 42-30– que­dant eli­mi­nats pels Clip­pers.

Un dels qui millor conei­xen Don­cic és una altra lle­genda del bàsquet eslovè, l’exju­ga­dor del Barça Jaka Lako­vic i extècnic aju­dant de la Penya ara màxim res­pon­sa­ble del Rati­op­harm Ulm ale­many, club que no li ha permès for­mar part de l’staff tot i ser el millor amic del selec­ci­o­na­dor Alek­san­der Seku­lic (tècnic del Nym­burg). Lako­vic, que era tècnic assis­tent a l’Euro­peu que van gua­nyar el 2017, explica alguns secrets de la figura eslo­vena: “Luka ha donat una lliçó incor­po­rant-se només dos dies després de ser eli­mi­nat del play-off , cosa que no va fer cap NBA, i no ha dema­nat tracte de favor a ningú; és un exem­ple increïble per als mit­jans, la selecció i els afi­ci­o­nats.” Del paper de Luka a l’equip fa una reflexió: “És un líder nat, però la resta dels juga­dors por­ten el bàsquet a la sang i el que han fet és fer un pas enrere en els seus rols pel bé comú, com Dra­gic, que aca­bava de ser l’MVP al cam­pi­o­nat del 2017.” Lako­vic explica com s’està veient l’explosió d’Eslovènia al país: “Don­cic és un mirall per als petits, hi ha més febre de bàsquet que mai i el país està engan­xat a la selecció. A Eslovènia el nivell de conei­xe­ment del bàsquet és alt.”

2
jugadors
únicament han aconseguit en uns Jocs Olímpics fer un triple doble: Alexander Belov (1976) i LeBron James (2012).
36,5
punts
de mitjana té fins ara Doncic en el campionat. Els 48 punts contra l’Argentina es van quedar a cinc del rècord que té el brasiler Oscar Schmidt.
117
punts
de mitjana porta Eslovènia en els Jocs sense haver disputat cap pròrroga. No passava des del Dream Team dels Estats Units a Barcelona 1992, que en va tenir 118.
8
punts
va anotar Doncic a la final de l’Eurobasket del 2017, amb 7 rebots i 2 assistències en 23 minuts de joc.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)