Lliga catalana

El primer repte del curs

Fontajau escenifica el canvi de format amb una F-4 que reflecteix l’efervescència del basquet del Principat

El Cadí la Seu defensa el títol i l’Spar Girona, que avui s’enfronta al Barça CBS, el vol reconquerir

Fontajau prossegueix avui la setmana gran del bàsquet gironí amb la disputa de les semifinals de la Lliga Catalana entre el Cadí la Seu i el Joventut (18.45 h) i l’Spar Girona i el Barça CBS (21 h). Els dos vencedors es jugaran diumenge el títol de la 34a edició. L’Spar Girona és el favorit i busca la desena corona en la competició després de perdre la final del curs passat al Nou Congost contra el Cadí la Seu. Amb l’arribada del Barça CBS, que va derrotar el conjunt gironí en la pretemporada i que té a les seves files la veterana badalonina Anna Cruz, la representativitat del bàsquet català ha pujat, amb tres equips a l’elit per comptes de dos.

El president de l’Uni, Cayetano Pérez, es va mostrar feliç que el club sigui la seu de la competició durant la presentació, escenificada ahir a Espai Gironès: “És una enorme alegria i un orgull tornar a tenir la lliga del nostre país a Girona i gaudir amb l’afició d’una competició cada vegada més maca. Que cada vegada més equips s’hi incorporin la fa millor i la gent la valora més.” Respecte de la venda d’entrades, ha manifestat que l’objectiu és omplir Fontajau: “Volem que Fontajau sigui una festa i que esdevingui la casa del bàsquet català.”

Ferran Aril

També va intervenir Ferran Aril, el president de la catalana, que va subratllar el canvi de sistema de competició: “Estrenem format. És molt més atractiu, amb semifinals i final. Repeteix Girona, amb experiència organitzativa, amb totes les condicions per poder donar una bona imatge i amb unes semifinals i final. Estic absolutament convençut que serà un èxit i n’hem de gaudir tots.”

Favorites

Malgrat no defensar el títol, l’equip gironí surt com a favorit per la seva condició de local i per plantilla, malgrat la baixa del seu sostre, la pivot Mariana Toló, que juga el mundial amb Austràlia. Sota el cèrcol, però, hi serà la navarresa Irati Etxarri, fixatge de luxe provinent del Cadí, que viurà la presentació oficial davant la seva nova afició. El retorn a l’inici de setmana procedent de la WNBA de Rebekah Gardner, clau el curs passat, incrementa les possibilitats del conjunt de Bernat Canut. El tècnic s’estrena a casa en competició oficial després d’haver visitat Fontajau a la banqueta del Cadí la Seu les últimes temporades. María Araújo, peça també indispensable, entén que jugar a casa no és una nosa, sinó un valor afegit: “Crec que sempre que hi ha un títol en joc hi ha una responsabilitat. Amb l’esforç que ha fet el club, jugar a casa és un premi.”

Amb Isaac Fernández com a motor, i l’exjugadora de l’Uni Núria Martínez debutant en la direcció tècnica, a més del retorn esperat d’Ainhoa López, el Barça CBS, el primer escull de les gironines, té el repte de mantenir la categoria. A banda de la citada Cruz, destaquen Guerrero, Rakovic, Canella, Hamblin i Andersson. Arriba enfortit pel 4/4 en la pretemporada. La jugadora Itziar Llobet, però, resta importància al triomf que van obtenir contra les gironines a Platja d’Aro (61-68): “Serà molt diferent. No només perquè juguem a Fontajau, sinó perquè l’Spar Girona té algun reforç que ja ha arribat. És el punt de partida contra un dels millors equips de la competició i ens ajudarà a saber realment on estem, en quina lliga jugarem.”

L’altra semifinal

El Cadí la Seu, per la seva banda, afronta l’arribada de Jordi Acero, una aposta d’un home de la casa, amb la mateixa columna vertebral que el curs passat, amb Laura Peña i Ariadna Pujol com a referents, el retorn de la històrica Geo Bahí i fitxatges il·lusionants. Per la Penya, rival del campió, jugar la semifinal és un regal conquerit a pols amb el triomf de la final de la Lliga Catalana Challenge contra el Lima-Horta. El conjunt verd-i-negre hi arriba amb tota la il·lusió i sense cap tipus de pressió.

LA PROTAGONISTA

Jo crec que sempre que hi ha un títol en joc hi ha una responsabilitat. L’esforç que ha fet el club per jugar a casa és un premi
Ens agrada estar amb la nostra gent. Primer títol i a casa és una combinació perfecta. L’afició en podrà gaudir
María Araújo
Patrocini

“Busquem una 3 amb físic”

En l’àmbit estrictament esportiu, Laia Palau va recalcar que, malgrat la incorporació de Shay Murphy, la direcció tècnica “continua treballant per cobrir la plaça d’americana que tenim lliure per acabar de completar l’equip.” En aquest sentit, es va esplaiar i va explicar quin seria el perfil idoni per cobrir la vacant: “L’ideal seria trobar una 3 amb bon físic que fos capaç de defensar jugadores grans i que a més fos versàtil; que si en algun moment hagués de jugar de 4 també ho pogués fer, i si fos bona llançadora, fantàstic. En el perímetre anem justes de talla i això a Europa, si ens classifiquem, ho necessitarem”, analitzava Palau mentre el club escorcolla el mercat.

Shay Murphy reforça l’equip de Bernat Canut

Laia Palau, la directora esportiva de l’Uni, ha anunciat que l’alera nord-americana Shay Murphy (1985), que ha ajudat l’Spar Girona en els entrenaments en els últims dies, s’incorpora a la disciplina del primer equip. “Estem molt contents d’anunciar que la Shay Murphy passa a formar part de la plantilla. Ha passat aquests dies de prova, hem vist que està en un estat magnific i és una jugadora que sabem que per experiència i per punteria podrà aportarà moltes coses a aquest equip.” Murphy va jugar en el club gironí en el curs 2018/19 i va marxar a l’hivern, sent rellevada per Gaby Williams. Aquell curs l’equip va guanyar la lliga; l’últim partit de Murphy va ser la copa a Vitòria quan Williams ja havia arribat. Murphy va néixer a Califòrnia l’any 1985. Va ser seleccionada al draft del 2007 per les Minnesota Lynx i ha jugat en set equips de la WNBA, sent campiona l’any 2014 amb Phoenix Mercury. A Europa, va formar part de la plantilla del Ros Casares i va ser campiona de l’Eurolliga en la temporada 2011/12. També va jugar al Perfumerías Avenida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)