Lliga femenina

L’Uni Girona presenta El partit de totes

Apro­fi­tant el par­tit del diu­menge de l’Spar Girona a casa con­tra el Jai­ris i en el marc de la cele­bració del 8 del març del Dia Inter­na­ci­o­nal de la Dona, l’Uni torna a orga­nit­zar “El par­tit de totes”. Al llarg d’aquest enfron­ta­ment es faran dife­rents actes i reco­nei­xe­ments a figu­res feme­ni­nes refe­rents.

Les juga­do­res locals, a títol d’home­natge, llui­ran a les samar­re­tes el nom de les dones esco­lli­des com a refe­rents, un acte cen­tral que recor­dem es va estre­nar per pri­mera vegada la tem­po­rada pas­sada.

Les home­nat­ja­des són:

Anna Maria Molina de Haro (Girona 1950 –1979).

Fou una atleta cata­lana que va desen­vo­lu­par gran part de la seva car­rera al (GEiEG), encara que també va pas­sar pel club de Valle­her­moso de Madrid. Entre 1967 i 1978, va ser cam­pi­ona d’Espa­nya en 25 oca­si­ons (17 a l’aire lliure i 20 en pista coberta) i cam­pi­ona de Cata­lu­nya en 24 (15 a l’aire lliure i 9 en pista coberta). Con­cre­ta­ment, va ser cam­pi­ona en cur­ses de tan­ques, salt d’alçada, llançament de pes i de disc i en pro­ves com­bi­na­des. Una lesió el 1971 li va impe­dir par­ti­ci­par en els Jocs Olímpics de Munic de l’any següent i es va limi­tar als llançaments de pes i de disc, pro­ves en què va acu­mu­lar 14 títols esta­tals. Durant la seva car­rera va millo­rar 52 rècords de Cata­lu­nya a l’aire lliure i 28 d’Espa­nya. Va rebre l’Insígnia d’Or de la Fede­ració Espa­nyola d’Atle­tisme en reco­nei­xe­ment a les seves fites espor­ti­ves. Va morir el 17 d’agost de 1979 a l’Hos­pi­tal Uni­ver­si­tari Vall d’Hebron con­seqüència de les feri­des greus pro­vo­ca­des en un acci­dent de cotxe.

Mercé Guix i Pas­sola (Camp­devànol 1922 — 2009).

Va ser una juga­dora de bàsquet i direc­tiva espor­tiva cata­lana. Tre­ba­lla­dora en una fàbrica tèxtil, va for­mar part de la Secció Feme­nina de bàsquet de Camp­devànol. A prin­ci­pis dels anys sei­xanta, va tenir un paper clau en la fun­dació del CB Camp­devànol i va crear un equip de bàsquet i un altre de fut­bol. El 1972 va acon­se­guir fede­rar dos equips mas­cu­lins de bàsquet a les com­pe­ti­ci­ons espor­ti­ves i va con­ti­nuar lli­gada a l’enti­tat, pri­mer com a entre­na­dora i, després, com a mem­bre de la junta direc­tiva del club. Entre d’altres dis­tin­ci­ons, fou reco­ne­guda com a For­ja­dora de la Història Espor­tiva de Cata­lu­nya el 1993 i Històrica del Bàsquet Català el 2006. El març de 2008, l’Ajun­ta­ment de Camp­devànol li va retre un home­natge públic i va reba­te­jar el pavelló muni­ci­pal com a Pavelló Espor­tiu Mercè Guix. Pòstu­ma­ment, fou nome­nada filla pre­di­lecta del muni­cipi.

Pili Fernández Rosado (Salt 1943-2012).

Es va ini­ciar en el món del pati­natge artístic amb només 7 anys. Va pas­sar per diver­sos clubs espor­tius com la U.E. Coma-Cros de Salt, on s’hi va estar fins l’any 1959 quan va entrar a for­mar part del Girona Hoquei Pati­natge i a la Fede­ració Espa­nyola. L’any 1965, un acci­dent la va apar­tar de la com­pe­tició, però no del pati­natge, perquè va de començar a tre­ba­llar com a entre­na­dora con­ver­tint-se en una pio­nera i una refe­rent de les comar­ques giro­ni­nes en aquesta dis­ci­plina. Va entre­nar clubs com el Pati­natge Pala­fru­gell o les cate­go­ries infan­til i juve­nil de la Fede­ració Espa­nyola de Pati­natge. Pels seus entre­na­ments van pas­sar pati­na­dors de gran nivell com Ricard Pla­niol o Gemma Fruc­tu­oso. Els entre­na­ments de pati­natge els alter­nava amb la feina de locu­tora de ràdio a Ràdio Salt. El 2003 va rebre el Premi Tres de Març de Salt com a reco­nei­xe­ment de la seva tasca en el món de l’esport, com a locu­tora de Ràdio Salt i per la seva tasca a favor del poble. El 2009 li van con­ce­dir la Meda­lla de l’Esport de les Comar­ques Giro­ni­nes. El 2013 se li va ator­gar, a títol pòstum, el Premi Espe­cial Dipu­tació de Girona.

Victòria Tuscà i Maria Bus­quets (Santa Coloma de Far­ners).

Van ser dues grans juga­do­res de bàsquet que van arri­bar a ser inter­na­ci­o­nals. El 1943 després d’estar 20 dies con­cen­tra­des amb la selecció esta­tal i a punt de debu­tar en un tor­neig inter­na­ci­o­nal a Itàlia els ali­ats enva­ei­xen Sicília i va impe­dir el seu debut inter­na­ci­o­nal.

Con­xita Pas­cual Font (Girona).

Es una exju­ga­dora de bas­quet­bol giro­nina. For­mada a Girona, es tras­lladà a Bar­ce­lona on jugà al Pica­dero Jockey Club durant deu ttem­po­ra­des (1953-63), acon­se­guint el sub­cam­pi­o­nat d’Espa­nya el 1960. L’any següent com­petí a la Copa d’Europa, degut a la renúncia del CE Cot­tet a par­ti­ci­par-hi, i formà part del pri­mer equip femení de l’Estat espa­nyol en dis­pu­tar com­pe­ti­ci­ons euro­pees. Després de la seva reti­rada, con­tinuà vin­cu­lada a l’enti­tat i exercí com a entre­na­dora. El 1999 fou dis­tin­gida com Històrica del Bàsquet Català per la Fun­dació de Bàsquet Català.

Mont­ser­rat Mino­bis i Pun­to­net (Figue­res 1942 –2019).

Fou una peri­o­dista cata­lana. Com­pro­mesa en la lluita anti­fran­quista dels anys 70 i acti­vista en defensa de la cul­tura cata­lana. A la dècada dels noranta va ser pre­si­denta de la Xarxa Euro­pea de Dones Peri­o­dis­tes i de l’Asso­ci­ació de Dones Peri­o­dis­tes de Cata­lu­nya. Del 2001 al 2004 va ser Degana del Col·legi de Peri­o­dis­tes de Cata­lu­nya. La Mont­ser­rat va par­ti­ci­par d’una manera activa a la vida de Figue­res. Va for­mar part del pri­mer equip de bas­quet femení , del grup de tea­tre del Patro­nat de la Catequística, de l’escol­tisme com a Akela dels llo­ba­tons. Va prac­ti­car esports com el ten­nis i el pati­natge, sar­da­nista i mem­bre del cor de la cape­lla par­ro­quial. El 1961 s’incor­porà a Ràdio Popu­lar de Figue­res, ini­ci­ant la seva car­rera radiofònica. Simultània­ment col·laborà amb escrits periòdics a la premsa local.

A finals de la dècada dels 50 va for­mar part del pri­mer equip de bàsquet femení, amb alum­nes del Col·legi de la Pre­sen­tació. Poste­ri­or­ment seria l’equip de l’Ade­paf. Par­ti­ci­pa­ren en com­pe­ti­ci­ons d’àmbit pro­vin­cial.

Mont­ser­rat Tres­ser­ras Dou (Olot 1930 – 2018).

Nada­dora auto­di­dacta. Va par­ti­ci­par en pro­ves com la men­ci­o­nada Tos­sols-Basil, la tra­ves­sia al port de Bla­nes, el critèrium Fes­tes del Tura, la tra­ves­sia del llac de Banyo­les, del port de Bar­ce­lona, de Sit­ges o del port de Tar­ra­gona. Amb el suport de la seva amiga Mari Casa­cu­berta, va empren­dre els seus pri­mers grans rep­tes, com foren la tra­ves­sia Sant Feliu-Palamós (1956) i l’Escala-Roses (1957), pre­cur­so­res de la seva temp­ta­tiva a l’Estret de Gibral­tar, que rea­lit­za­ria amb èxit, essent la pri­mera neda­dora, a tota Espa­nya, que el va tra­ves­sar. Un any després va ser la pri­mera dona de l’estat a cre­uar el canal de la Mànega (de França a Angla­terra) i el 1961 es va con­ver­tir en la pri­mera dona del món a fer-ho en les dues direc­ci­ons, d’Angla­terra a França (1958) i de França a Angla­terra (1961). L’any 1970 fou la pri­mera dona que va entrar en l’Inter­na­ti­o­nal Marat­hon Swim­ming Hall of Fame (IMS­HOF) i va for­mar part de la junta direc­tiva (Board of Direc­tors). Formà part de The Chan­nel Swim­ming Asso­ci­a­tion, que atorga el premi Mont­ser­rat Tres­ser­ras Shi­eld als relleus mas­cu­lins (sis neda­dors) que cre­uen el canal de la Mànega, i de les fede­ra­ci­ons britànica i irlan­desa de llarga distància. També atorga el premi The Mont­ser­rat Tres­ser­ras Trophy que s’entrega al neda­dor d’aigües ober­tes més ràpid d’un nou país en la història de la natació del Canal. Va publi­car el lli­bre Nedant l’Estret. Els seus orígens i la seva història (2007) i pro­ta­go­nitzà el lli­bre Mont­ser­rat Tres­ser­ras, la gua­nya­dora del canal (1959). Exercí d’obser­va­dora ofi­cial en molts intents de tra­ves­sar nedant el canal de la Mànega i l’estret de Gibral­tar.

Encarna Hernández Ruiz, cone­guda com la nena del ganxo (Llorca, 1917 – 2022)

Fou una pio­nera del bàsquet­fe­mení com a juga­dora, entre­na­dora, àrbi­tra i fun­da­dora d’equips. Nasqué a Llorca el 1917, però als 10 anys la família es tras­lladà a Bar­ce­lona. Es va ini­ciar en el bàsquet al seu barri amb 13 anys. També prac­ticà altres esports com el ciclisme o l’atle­tisme. No era gens alta (154 cm.) però aprengué la tècnica que li valgué el renom de ‘la niña del gancho’, per la faci­li­tat amb què feia aquest tipus de llançament, que con­sis­tia a arque­jar el braç i donar-se un petit impuls per encis­te­llar.El 1944 va fit­xar pel FC Bar­ce­lona i hi va jugar fins al 1953, quan es va reti­rar, als 36 anys, pel nai­xe­ment del seu fill. Va tenir una oferta del SEU a Itàlia, però no se li va per­me­tre d’anar-hi. Va ser la pri­mera entre­na­dora d’Espa­nya; el 1932 ja dirigí el Peña García de l’Hos­pi­ta­let i després va fer d’entre­na­dora d’altres equips. També va ser de les pri­me­res dones a tenir el permís de con­duir a Bar­ce­lona.En 2016 es va pre­sen­tar el docu­men­tal La niña del gancho, de Raquel Bar­rera Sutorra, que retrata la seva tra­jectòria.​El 2020 li van lliu­rar la meda­lla d’or al mèrit espor­tiu de la ciu­tat, el màxim reco­nei­xe­ment de la ciu­tat en l’àmbit espor­tiu, que el novem­bre del 2019 el ple de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona va apro­var per una­ni­mi­tat.

Montse Vila i Bat­llori (Girona 1961-2020).

Entre­na­dora, dele­gada, direc­tiva i juga­dora. Vin­cu­lada al bàsquet i a dife­rents clubs tota la seva vida. Fidel segui­dora de l’Uni­Gi­rona.

Lorena Capel López (Roses 1957-2022)

Històrica del CB Roses. Al llarg de més de 25 anys, i jun­ta­ment amb el seu marit Miquel, van ser una de les ànimes del club de bàsquet exer­cint mol­tes tas­ques en el mateix (direc­tiva, tre­so­rera, auxi­liar de taula, …) i essent la cara més visi­ble d’un dels clubs de la nos­tra demar­cació.

Pepita Palo­me­ras Mas­poch (Ver­ges 1948-2006).

Mes­tra d’edu­cació física, el curs 85-86 arribà a l’escola Fran­cesc Cambó de Ver­ges, on resi­dia. Com­bi­nava la docència amb les extra­es­co­lars, que també impar­tia ella. Hi ha una colla de gene­ra­ci­ons de Ver­ges i roda­lies que es va intro­duir al món de l’esport gràcies a ella.​Va fun­dar el Club Bàsquet Ver­ges. Va començar amb els equips feme­nins. El ter­cer any es va fer equip mas­culí. El club va anar crei­xent fins arri­bar a tenir deu equips. Van ser uns anys de tre­ball i il•lusió molt inten­sos per a la Pepi. Els èxits més grans els va tenir amb els equips feme­nins. Amb les cadets i les juve­nils van com­pe­tir (en anys dife­rents) en els cam­pi­o­nats de Cata­lu­nya. L’any 2006, després d’una llarga malal­tia, ens va dei­xar, però el seu lle­gat con­ti­nua molt pre­sent al poble i a l’esport ver­ge­lità.

El 2007, després d’unes obres de millora, el pavelló de Ver­ges es reba­tejà amb el nom de Pavelló Muni­ci­pal Pepita Palo­me­ras.

Kath­rine Swit­zer (Amberg, Bavi­era, 1947)

És una femi­nista i antiga atleta esta­tu­ni­denca, espe­ci­a­lit­zada en la prova de la marató. El 1967 es va con­ver­tir en la pri­mera dona a córrer la Marató de Bos­ton, ja que fins ales­ho­res era una prova exclu­si­va­ment per a homes. Per a això es va ins­criure com a KV Swit­zer i va cre­uar la línia de sor­tida amb el dor­sal 261 com si fos un cor­re­dor més. Kath­rine va pas­sar a la història quan un dels jut­ges, a la mei­tat de la cursa, se n’adonà i saltà dar­rere d’ella per dete­nir-la, però el seu entre­na­dor i el seu promès (que també hi par­ti­ci­pa­ven) li ho van impe­dir. Final­ment, va aca­bar la cursa amb un temps de 4 hores i 20 minuts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)