ACB

ROGER GRIMAU

TÈCNIC DEL BARÇA DE BÀSQUET

“Ja no escolto programes esportius”

Roger Grimau, soci 73.613 i capità que va aixecar l’Eurolliga del 2010, no oblidarà mai el 26 de juny del 2023, quan es va convertir en el tècnic del Barça fins al 2025

“La plantilla està tancada, però si surt una peça en el mercat estem oberts”, diu

No he parlat amb Saras. Ha estat un referent com a culer, però personalment no ens hem conegut ni compartit equip”
Per jugar a l’elit has de tenir talent, físic i un bon cap. Crec que el tema mental és un 50 o un 60% de l’èxit

Roger Gri­mau (Bar­ce­lona, 14/7/1978) va ser la bomba de l’estiu a can Barça. Quan no s’havia dige­rit l’adeu de Jasike­vi­cius, el club va ser valent i va apos­tar per ell. Un home de la casa, una lle­genda del Palau, el capità de l’Euro­lliga del 2010, el tècnic del júnior i del Barça B. Als 45 anys, Gri­mau accep­tava el repte. Un repte de somni.

Com recorda la seva sor­tida del Barça com a juga­dor (2011)?
Tinc els matei­xos sen­ti­ments ara que lla­vors. Un moment dur, sobre­tot en el tra­jecte de casa meva al Palau, en què ja intuïa que no con­ti­nu­a­ria. Recordo el meu fill plo­rant quan li ho vaig dir. Pen­sava i penso que podia seguir un any més a un bon nivell amb el rol que fos. Física­ment estava bé i ho vaig demos­trar, perquè no em vaig per­dre par­tits ni a Bil­bao ni a Man­resa. Van pren­dre la decisió i la vaig res­pec­tar ales­ho­res i la res­pecto ara.
I es va reti­rar a Man­resa quan encara tenia corda.
Recordo haver par­lat amb el Pedro Martínez dos mesos abans i li vaig dei­xar caure que podia ser el meu últim any. Però tal com vaig aca­bar l’any si el grup s’hagués man­tin­gut i el Pedro hagués con­ti­nuat, crec que hi hau­ria estat un any més.
Va plan­te­jar-se entre­nar l’Eivissa amb el seu germà Jordi?
En vam par­lar abans d’entrar en el Barça però no es va poder tan­car. És un lloc que m’hau­ria agra­dat i on tinc casa.
Plega i li queda un buit?
Tenia clar que volia ser entre­na­dor. Amb el Pedro vaig fer un màster a Man­resa. Em vaig treure els títols, i quan em vaig reti­rar aquell estiu em vaig treure el títol supe­rior. Però neces­si­tava una època de des­com­pressió. No em va sor­tir cap opor­tu­ni­tat i vaig dei­xar que la vida em portés, un dels lemes de la meva vida. Vaig entre­nar unes nenes mini del PDP (pro­grama de detecció i per­fec­ci­o­na­ment) de la Fede­ració Cata­lana i vaig fer les pràcti­ques al Sant Just Des­vern, a ter­cera cata­lana. Després tot ha anat rodat.
I després d’anys de rodar torna a casa.
El JAC Sants em va venir a bus­car. Volia sènior, érem Copa però després vam ser EBA i l’equip s’havia des­man­te­llat. No que­dava ningú al club de quan vaig començar. Ens vam sal­var tots dos anys amb molts júniors.
I encara no li han posat el nom al pavelló del JAC, com Navarro a Sant Feliu de Llo­bre­gat o el Rafa Martínez a Sant­pe­dor!?
Ni m’ho plan­tejo. Navarro no des­co­bri­rem qui és i el Rafa és un emblema a Sant­pe­dor.
El nivell d’entre­na­dors que es va tro­bar a EBA, era alt?
Sí. M’he tro­bat de tot. Bons entre­na­dors, amb alguns hi he tin­gut fee­ling i amb d’altres, zero. Amb alguns vaig notar riva­li­tat.
D’entre els tècnics cata­lans de base, n’ha sor­git un dels Lluïsos de Gràcia, Xavi Bel­tran, la seva mà dreta al cos­tat d’històrics com Marco, Ore­llana o Sada?
És d’aque­lles per­so­nes que el bàsquet m’ha rega­lat. Som amics amb majúscu­les i ens conei­xem de fa tres anys. Però han estat inten­sos. Quan arri­bava al pavelló sem­pre hi era i s’aixeca d’hora com nosal­tres. Sem­pre m’està pro­po­sant i viu molt pel bàsquet. Deia al Víctor Sada que m’agra­da­ria que m’anés bé el bàsquet perquè ell pogués viure el que hem vis­cut nosal­tres com a juga­dors.
S’ha nor­ma­lit­zat que en l’esport d’elit hi hagi psicòlegs. N’ha tin­gut?
El meu pri­mer record va ser quan era capità. En moments de der­ro­tes vaig par­lar amb l’Àlex Gor­di­llo. Ara també li he tru­cat algun cop. Per jugar a l’elit has de tenir talent, físic i un bon cap. Crec que el tema men­tal és un 50 o 60% de l’èxit.
Amb el Ricky són amics. Com se’l pot aju­dar?
A vega­des el millor per aju­dar és que ell sàpiga que em té al cos­tat. Hi tinc con­tacte, som amics. No és una qüestió de tru­car més o menys. Té un entorn pri­vi­le­giat. El que m’interessa és que esti­gui bé. Si quan esti­gui bé vol jugar, que ho faci en els TWol­ves, el Barça, el Mas­nou o on sigui feliç. M’ale­graré per ell.
Què vol dir ‘All in’?
Ve del Barça de París 2010. Era un crit de guerra abans del matx. En aquell equip jugàvem molt a car­tes. 8 de 12 estàvem sem­pre en una habi­tació. No en sabia gaire però també jugava per fer equip. All in és “hi vaig amb tot”. I ho he fet ser­vir en la vida. M’agrada molt l’expressió. No fer les coses a mit­ges, sem­pre al 100%. Al final de la tem­po­rada pas­sada vam anar a una casa rural amb l’staff del Barça júnior i allà va sor­gir la idea de tatuar-nos la frase. Al final només ho he fet jo, però és que s’adapta al que estic fent en el Barça: apos­tar a cegues.
Quin número de soci és del Barça? Si fos afi­ci­o­nat, seria més dels de tri­buna o dels Dracs?
Fa 19 anys que en soc soci. Tinc el número 73.613. No seria tri­bu­nero, soc un afi­ci­o­nat amb l’espe­rit dels grups d’ani­mació. El meu fill va néixer el 2005. Vam estar tres anys sense dor­mir perquè li cos­tava. En el gol de l’Ini­esta a Stam­ford Bridge, el meu fill s’havia ador­mit, i per no des­per­tar-lo vaig viure el gol inter­na­ment. Soc culer de sumar.
Per què als espor­tis­tes d’elit els costa mullar-se?
Si dius A et foten canya, si dius B també; estàs expo­sat sem­pre. És bo que els espor­tis­tes par­lin clara­ment, però quan ho fan se’ls cri­tica. A vega­des es diu una cosa i s’escriu o s’inter­preta dife­rent, hi ha mol­tes tertúlies. Jo no tinc xar­xes soci­als des de fa dos anys.
Ho diu per les parau­les d’Abri­nes defen­sant que per entre­nar no cal cri­dar com Saras?
No sé què va dir però ja és gran i pot expres­sar la seva opinió. No crec que hagi dit res en con­tra d’un i a favor d’un altre.
Té una con­versa pen­dent amb Saras?
Per què? Com a culer ha estat un refe­rent, però no ens hem cone­gut per­so­nal­ment ni hem coin­ci­dit mai en cap equip. Par­la­ria amb ell pel que és en el bàsquet.
Amb Xavi Hernández, hi parla?
Ens havíem enviat what­sapps, però aquest curs encara no.
Ha anat a veure el Barça de fut­bol a Montjuïc?
Em vaig estre­nar con­tra el Porto. Hi vaig anar amb el meu fill, però amb el calen­dari que tenim és difícil.
Par­lem del seu equip: plan­ti­lla tan­cada?
Sí. L’equip és el que és, i n’estic con­tent; no estem bus­cant, però si surt una peça en el mer­cat, estem oberts. Estem atents però no neces­si­tats.
Volia Juancho Her­nangómez?
Era un dels que volíem, però no vaig par­lar amb ell.
Falta un líder com Pete Mickael en la seva etapa?
Ell era l’exem­ple a la pista i no hi havia entre­na­ment dolent. I t’ho dic jo, que el patia. Tenim un grup dinàmic al ves­ti­dor. N’hi ha que arros­se­guen. No crec que ens falti.
Com veu la vin­cu­lació amb l’ICG Força Lleida?
És una sor­tida vàlida per a les dues parts: Lleida rep juga­dors de màxima qua­li­tat i els joves tenen un lloc per créixer a prop de Bar­ce­lona i ben entre­nats. Quan en Rafa Villar té l’opció d’anar a Lleida, l’empe­nyo. El combo del júnior-EBA està molt bé per al pri­mer any sènior.
Com veu la base del Barça?
Con­tent del tre­ball que hi hem fet amb una línia des de mini fins a sènior B que tot està con­nec­tat.
Han donat l’opor­tu­ni­tat a tècnics joves com Camps?
Quan va sor­tir que en Marc Gasol apos­tava pel Salva vaig dir “collo­nut”. Ara hem d’apro­fi­tar les opor­tu­ni­tats, i ell ho està fent.
Una opció per al Barça va ser Jordi Fernández. Un altre jove de pre­sent i futur?
No sé com es va ges­tar tot, però a mi em consta que jo era l’opció. Si s’ha pre­gun­tat per algú, no ho sé ni ho vull saber. De Jordi Fernández només cal mirar el camí que ha fet i com ha llui­tat. S’ho mereix.
Es va crear el Sin­di­cat de tècnics (Sineb). A favor?
En formo part. Està bé que hi hagi gent que cuidi els tècnics, i sé que hi ha gent impli­cada i experta.
I de la selecció cata­lana?
És difícil, perquè no hi ha dates. Sem­pre m’ha agra­dat que siguin par­tits amb tra­dició com el del Sant Jordi con­tra Croàcia. Trobo genial que es faci força i s’intenti.
Com a ex Sant Josep, com viu la situ­ació del club?
Trist. Hi vaig viure moments clau de la meva vida ado­les­cent, amb la passió de Bada­lona en un pavelló on hi havia gent en els par­tits i en els entre­na­ments. És com el pavelló de la parròquia del JAC. Són llocs mítics del bàsquet català que et pun­xen el cor. Un club com el Sant Josep no hau­ria d’estar entre­nant-se fora de Bada­lona.
Què és el que més li han pre­gun­tat?
Sobre si crido més o menys i si sent entre­na­dor del Barça perdré cabell. Tinc la mateixa entrada avui que quan jugava a Lleida. Ja ho veu­rem d’aquí a un temps [riu].
Recorda quan s’entre­na­ven matí i tarda?
Ara és impos­si­ble. A vega­des ens pre­o­cu­pem més de la tàctica i tècnica quan el millor entre­na­ment és fer festa. He man­tin­gut que l’equip tin­gui sopar lliure el dia abans de par­tit quan juguem a fora. Si ho fan quan juguem a casa, per què no a fora? És una manera de fer equip.
I quin per­cen­tatge dona al suport de casa seva?
Amb la Leti ens agafa en un moment de madu­resa, amb suport màxim. Sem­pre hi és. Ella tre­ba­lla al màxim i estem en camins sem­blants. Estic feliç per mi, però també per ella, la meva filla i, sobre­tot, pel meu fill, que hi està molt ficat, impli­cat, i està vivint això al dia.
La pressió de ser tècnic del Barça és gran. Ja des­cansa?
Sem­pre m’ha cos­tat molt dor­mir. Soc una per­sona de ràdio, vaig a dor­mir amb la ràdio i m’aixeco amb la ràdio. Ara no escolto pro­gra­mes espor­tius, així m’aïllo. Però m’agra­dava la ràdio. De fet vaig fer una secció al Tot Costa, de Cata­lu­nya Ràdio, en què m’ho pas­sava genial.
Ha dema­nat con­sell a algun entre­na­dor o això no es fa?
Soc reser­vat. Estic molt feliç amb dos o tres tècnics que m’han donat suport des del pri­mer dia i m’han enviat mis­sat­ges en moments pun­tu­als que l’han cla­vat. Ells ho saben per­fec­ta­ment i els ho agra­eixo pro­fun­da­ment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)