ACB

Ike Iroegbu

base del bàsquet girona

“He crescut en una cultura on s’espera l’excel·lència”

Tot i tenir només 29 anys, s’ha convertit en el segon jugador més gran, per un mes de diferència, de la plantilla

Afirma que el seu repte és millorar el rendiment

Girona ena­mora. La ciu­tat ha esde­vin­gut un fac­tor clau perquè Ike Iro­egbu (1995, 1,88 m) es quedés un any més en el club que li ha obert les por­tes a l’ACB. Nas­cut a Sacra­mento, al cali­fornià li bri­llen els ulls en par­lar de l’època dau­rada dels Kings, tot i que gai­rebé ni par­pe­lleja en dei­xar clar que els seus refe­rents són Allen Iver­son i Der­rick Rose.

Com va començar a jugar?
El meu pri­mer esport va ser el fut­bol. Tinc dos ger­mans més (Chuks i Uc) i em porto 18 mesos amb tots dos. A casa sem­pre hem fet molts esports, eren molts entre­na­ments cada set­mana i al final la nos­tra mare ens va fer esco­llir una cosa, i tots tres ger­mans vam esco­llir el bàsquet. Des que era petit sem­pre hi he jugat.
Com va ser créixer jugant a bàsquet a Sacra­mento?
Extre­ma­da­ment com­pe­ti­tiu. A la ciu­tat es res­pira molt bàsquet, a tot Califòrnia, de fet. Tots els meus amics juguen a bàsquet, molts de nosal­tres vam obte­nir beques Divi­sion One (D1) per jugar a la uni­ver­si­tat. Érem molt com­pe­ti­tius entre nosal­tres.
Va créixer a Sacra­mento en l’època dau­rada dels Kings a l’NBA (1998-2004)?
Sí, era petit encara, devia tenir entre cinc i vuit anys. Però recordo per­fec­ta­ment que tots els nens a la meva escola tenien una samar­reta de Mike Bibby o Chris Web­ber! A més, quan anava a l’ins­ti­tut vaig jugar alguns par­tits a mateix pavelló on juga­ven els Kings. Encara me’n recordo! El meu equip sem­pre serà Sacra­mento.
I en quin moment va començar a veure que havia fet un pas enda­vant pel bàsquet?
Quan vaig anar a l’ins­ti­tut de Oak Hill Aca­demy, a Virgínia; tenia 16 anys. Oak Hill és a la costa Est, a sis hores d’avió de Califòrnia. És un pro­grama molt bo de bàsquet, i crec que en dos anys només vam per­dre tres o qua­tre par­tits.
Ales­ho­res va ser cons­ci­ent que s’hi podia dedi­car?
Sem­pre he sen­tit que m’hi podria dedi­car. Des que soc petit m’encanta jugar i sem­pre havia somiat ser juga­dor pro­fes­si­o­nal. Tenia clar el camí que havia de seguir, anar a bons pro­gra­mes de bàsquet i acon­se­guir una beca per jugar a la uni­ver­si­tat.
Als Estats Units hi ha una gran comu­ni­tat de juga­dors de bàsquet amb arrels nige­ri­a­nes.
Sí, som molts! He cres­cut en una cul­tura on s’espera l’excel·lència, no pen­sem que siguem millors que ningú, però les nos­tres famílies ens han incul­cat que si vols alguna cosa has de tre­ba­llar per acon­se­guir-la. Els meus pares, per exem­ple, van créixer a Nigèria i ens han incul­cat molts valors. I és dur, perquè ells van créixer d’una manera total­ment dife­rent a com hem cres­cut jo i els meus ger­mans als Estats Units. Ara mateix, soci­al­ment, tinc la sen­sació que és guai ser nigerià, hi ha com un boom cul­tu­ral en aquest sen­tit, però quan nosal­tres érem petits la situ­ació era molt dife­rent. Està bé veure que la pers­pec­tiva ha can­viat.
La pri­mera vegada que es va posar la samar­reta de Nigèria, els seus pares devien al·luci­nar.
Va ser sur­re­a­lista. També hi havia el meu germà petit i va ser un moment increïble de poder com­par­tir. Tenim una foto d’aquell dia que els meus pares guar­den a casa. Mai m’ha fal­tat res, els meus pares sem­pre m’ho han donat tot. Sem­pre he tre­ba­llat molt i les coses han anat sor­tint, però quan vaig a Nigèria soc molt cons­ci­ent que hi ha molta gent allà que també tre­ba­lla molt i no té la mateixa sort.
Quina és la pri­mera referència que té de Marc Gasol?
Crec que el pri­mer record que tinc és dels play-offs entre els Clip­pers i els Grizz­lies. Recordo que anava a l’ins­ti­tut (2013) i Zach Ran­dolph era un mal­de­cap per a tots. I de cop va aparèixer el número 33 i vaig pen­sar: no sé qui és, però no el poden defen­sar!
I com el va conèixer?
El meu agent em va par­lar de Girona quan era a Itàlia, i recordo que va dir que em volien fit­xar i que ell era el pre­si­dent. I vaig pen­sar: això és interes­sant! Després em va escriure un dia i em va dir que volia que formés part de l’equip. Jo conei­xia l’Eric Vila perquè la seva dona és de Sacra­mento i allà com­par­tim entre­na­dor. Ell em va par­lar molt bé de la ciu­tat i em vaig aca­bar de deci­dir.
D’ençà que és pro­fes­si­o­nal ha jugat a un ritme d’equip per any. A Girona repe­teix per pri­mera vegada. Per què?
Girona és un ambi­ent molt fami­liar. Podria haver anat a altres llocs, però valoro molt el lloc, els com­panys, estic a una hora de Bar­ce­lona i a trenta minuts del mar. Sé que vaig jugar bé l’any pas­sat i vaig deci­dir que el meu repte per­so­nal seria que­dar-me i ser encara millor aquesta tem­po­rada. Tinc un som­riure cada vegada que tre­pitjo Fon­ta­jau, i això no té preu.
Què va apren­dre de l’any pas­sat?
Que un par­tit no ens defi­neix. Vam començar molt bé la tem­po­rada i després van ser tot alts i bai­xos. Vaig apren­dre a estar tran­quil. Tant si les coses van bé com si no. Sem­pre has de con­ti­nuar enda­vant i ser tu mateix.
Què és el més difícil de ser pro­fes­si­o­nal d’aquest esport?
Quan les coses van bé sem­pre és fàcil. Però quan no van tan bé no pots tru­car i dir que estàs malalt, sem­pre has d’aparèixer i ser pro­fes­si­o­nal. O quan estàs en una situ­ació en què no estàs jugant, has de con­ti­nuar com­por­tant-te com un pro­fes­si­o­nal i ren­dir al màxim. I no és fàcil quan tens gent a casa que et pre­gunta per què no jugues i no saben què passa a l’equip i les situ­a­ci­ons que hi ha.
El fa sen­tir vell ser el segon més veterà de l’equip?
Sí, és estrany! En Minda (Min­dau­gas Susinskas) és el més vell i només té un mes més que jo! L’any pas­sat teníem Khem Birch i Quino Colom. Ara noto que soc l’expe­ri­men­tat i a vega­des els com­panys em miren bus­cant res­pos­tes. M’agrada aquest rol de líder i crec que també hi puc apor­tar.
Què sent quan juga a bàsquet?
Em sento com un artista. És com si tingués un llenç blanc al davant i fos l’hora de pin­tar. És on puc ser cre­a­tiu.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.