Lliga femenina

Pere Puig

Director Esportiu Spar Girona

“Continuem sent uns privilegiats”

“L’equip ha donat més del que ens esperàvem en aquest moment”

“És el deure que tenim, a banda dels resultats esportius, fer un producte atractiu per a l’aficionat”

Que hi hagi tantes jugadores noves és la història de l’Uni. Quantes vegades has lamentat tenir contractes llargs?
Mitchell és la millor que ha passat per aquí. És com quan venia Gray: “Té l’equip, té.” No ho va entendre [Antoja]
Els millors noms i espectacle que ha pogut donar l’Uni, l’aficionat els deixa de gaudir pel ‘Glòria’ i per la pandèmia
La Laia [Palau] va ser una alenada d’aire fresc, es va quedar a aquí a fer de tot, de tot i més, i ha ajudat el club a créixer

La pri­mera fines­tra FIBA del curs va arri­bar en el millor moment de l’Spar Girona, líder a la lliga (5-0) i al seu grup a l’Euro­copa (4-0) i superant els 80 punts de mit­jana per par­tit. Un punt àlgid en el parèntesi que recorda el de la segona atu­rada de fa dues tem­po­ra­des, amb l’equip de Ber­nat Canut –que demà pas­sat ve a Fon­ta­jau amb el Jai­ris–, lide­rant la lliga i viu a l’Euro­lliga. Després van venir les lesi­ons i a l’equip el van eli­mi­nar a quarts, a la copa i la lliga, en la pri­mera de les dues tem­po­ra­des de Laia Palau a la direcció espor­tiva, un càrrec que sem­pre havia exer­cit Pere Puig, com ara.

El 9-0, se l’espe­ra­ven?
És 10-1, perquè per a nosal­tres la Lliga Cata­lana era impor­tant; ens va saber greu per­dre-la, fa anys que no la gua­nyem. Sí que arri­bem a la fines­tra molt tran­quils perquè l’equip ha donat més del que ens esperàvem en aquests moments. Venim d’anys que ens ha cos­tat que els equips es cons­truïssin i en aquest, no sé si és per la qua­li­tat de les juga­do­res o perquè l’entre­na­dor hi ha pogut començar des de la pre­tem­po­rada, o una suma de tot ple­gat, el ren­di­ment cada vegada és major i molt satis­fac­tori.
El pri­mer cop amb Roberto a l’inici, però tan­tes nove­tats... No queda ningú de fa dos anys.
Pri­mer, que hi hagi tan­tes juga­do­res noves és la història de l’Uni: no hem acon­se­guit fide­lit­zar. En el bàsquet femení, con­ti­nuar amb elles és una arma de doble tall: quan­tes vega­des has lamen­tat tenir con­trac­tes llargs amb segons qui­nes juga­do­res? Ja ens agra­da­ria, sobre­tot per l’afició, però estem còmodes havent de reno­var l’equip perquè si no podem rete­nir Regan Maga­rity, per exem­ple, que a l’estiu ho vam inten­tar tot per fer-ho, això vol dir que ha donat un gran ren­di­ment. I Roberto, com qual­se­vol entre­na­dor, però més amb ell, des del prin­cipi, és dife­ren­cial.
Quan el fit­xen per Nadal se’l com­para amb Mou­rinho, pels epi­so­dis amb Julbe.
En aquell moment el club fa cos­tat a l’Alfred, que defen­sava els nos­tres interes­sos. No entraré a valo­rar què va fer un o l’altre o les seves decla­ra­ci­ons. La bona relació amb en Roberto, des del club, hi ha estat sem­pre: ens va venir a aju­dar el 2015 i ens va donar un títol, es va voler que­dar però no va poder renun­ciar a les ofer­tes que tenia d’Europa. I quan li vam tru­car ho va posar molt fàcil per venir, molt. Jo par­ti­cu­lar­ment sem­pre hi he tin­gut molt bona relació. Fins i tot en els moments més com­pli­cats i ten­sos, en l’eli­mi­natòria euro­pea, on sí que hi havia una certa simi­li­tud amb Mou­rinho i Guar­di­ola, però tot­hom defen­sava els seus interes­sos, més bé o més mala­ment.
Allò no s’havia vist mai, aquí.
Després del par­tit de més tensió a Fon­ta­jau, que hi va haver gent del públic enca­rant-s’hi, l’endemà en Roberto i jo ens vam citar a les 8 del matí abans que marxés a Sala­manca per anar a veure un amic comú que estava malalt.
La segona fines­tra de l’any de Ber­nat Canut també arriba després de gua­nyar el Casa­de­mont i sent líders. Després ve la lesió d’Etxarri, la d’Araújo... Es pot repe­tir? Estan més alerta ara?
No es van can­viar els ser­veis mèdics perquè no estiguéssim con­tents de com havien tre­ba­llat. El que vam voler, i elles no tenien aquesta dis­po­ni­bi­li­tat, és fer un pas més en la pro­fes­si­o­na­lit­zació, amb asses­so­ra­ment extern... Atri­buir-ho tot a la sort? Segu­ra­ment no era així, però hi pot haver molts fac­tors.
Aque­lla tem­po­rada és la que ve Sykes, però abans no reno­ven Burke i no fit­xen una qua­tre. Comen­cen amb Brad­ford tem­po­ral i quan marxa Cor­ne­lius i tam­poc ve ningú, em consta que al cos tècnic va fer molt mal, allò.
A Burke es volia reno­var-la i vam ser lents; les coses al club es fan de manera con­sen­su­ada i quan vam voler-ho fer ja tenia una supero­ferta de França a què no arribàvem. Ella es volia que­dar i assu­meixo que, mal­grat que ens generés certs dub­tes amb lla­cu­nes defen­si­ves, no hi vam arri­bar a temps, perquè en capa­ci­tat de lide­ratge sí que ens encai­xava. Sobre Cor­ne­lius, a l’staff no li va agra­dar la idea, però la va res­pec­tar. En Ber­nat i la resta eren gent de club i es posa­ven al nos­tre lloc i mal­grat que no poses­sin pals a les rodes sí que mos­tra­ven la seva opinió.
El moment econòmic que passàvem, amb una juga­dora que ente­nem que no estava ren­dint, era evi­dent que ens aju­dava a la seva sor­tida i no supo­sava un tras­bals espor­tiu.
L’aposta per Antoja arriba a des­temps? Quan no segueix Julbe era el relleu natu­ral i, l’any pas­sat, amb un equip tot nou i amb Mitc­hell dei­xant-la als peus dels cavalls, tam­poc era l’indi­cat?
Pri­mer, Kel­sey Mitc­hell és la millor juga­dora que ha pas­sat per aquí. La millor, entre­nant al 100%, pro­fes­si­o­nal i una autèntica estre­lla WNBA, una all star. Arriba, tard, i se la tracta com una més. I ens sorprèn, la Laia [Palau] que ha con­vis­cut amb mol­tes juga­do­res d’aquest tipus ho intenta, que no pot sor­tir de la ban­queta... Mira, la diferència entre Gard­ner i Mitc­hell és que Rebekah a Sara­gossa quan neces­si­tem un tri­ple fa un bàsquet de dos i el cele­bra, i Kel­sey a Gor­zow et fa un 3+1 en una jugada que no era falta sinó que busca el tir, el fa i et pro­voca la falta. És la diferència entre tenir una estre­lla i una molt bona juga­dora. Molt bona, eh? D’acord que no li entra­ven els tirs, però no en teníem cap dubte, i mires aquest estiu què ha fet... Els sis­te­mes no esta­ven fets per a ella, era una més i quan por­tes una juga­dora com aquesta, és com quan venia Chel­sea Gray: “Té l’equip, té.” No ho va enten­dre i va ser la seva tomba, això, i no perquè si no juga vas al car­rer, sinó pels resul­tats, les sen­sa­ci­ons i el joc, i la deso­ri­en­tació que hi havia a dins el ves­ti­dor.
També era difícil, la gestió.
Molt. És veri­tat i no és cap càrrega cap a ella, però que hagués aju­dat afer­rar-se a Mitc­hell... I, tor­nant a Sykes, la sor­tida de Cor­ne­lius no fa mal perquè ens cos­tava pas­sar mig camp. El que fa mal és la no arri­bada de Sykes, i en Ber­nat ho va donar tot: una per­sona de club de qui no en podem dir res dolent.
Fa 10 anys no tenien cap lliga ni l’esport femení tenia la visi­bi­li­tat d’ara. Com han vist aquesta evo­lució, des d’un club que en va exer­cir un lide­ratge omplint el pavelló? El Barça, amb vaques magres al mas­culí, ho eclipsa?
El club té dife­rents ànimes i jo et parlo des de la meva, no de la que han d’anar a bus­car suports: el con­text és dife­rent. Hi ha hagut la irrupció de clubs ACB en el bàsquet femení que ha fet la lliga pot­ser més atrac­tiva. Per a mi no és així. Jo ho veig amb natu­ra­li­tat i amb la con­vicció que el bàsquet, i l’esport femení dei­xant a banda el Barça femení per l’espec­ta­cle mediàtic que se’n fa per ser la marca que és, con­ti­nuem sent uns pri­vi­le­gi­ats. Mires al vol­tant i aquí seguim sent 2.000 per­so­nes, 1.500, les que siguin. Sem­pre m’ho miro des del deure i el con­ven­ci­ment que som el ban­de­rer de l’esport femení i que la nos­tra obli­gació, i sem­pre ho hem vol­gut veure així, a banda d’acon­se­guir les millors fites espor­ti­ves, és demos­trar que l’esport femení és espec­ta­cle. I amb això qüesti­ono la salut del bàsquet femení.
M’ho argu­menta, això últim?
Pel paper de la fede­ració espa­nyola. Mires les audiències a la tele­visió o les assistències als pave­llons, que a part dels clubs ACB són les de fa una dècada i no vull dir números. Però vas a Araski, Lugo, IDK o Canàries..., i quant deuen tenir: 1.500 per­so­nes? No ha millo­rat i, a més, hem per­dut les juga­do­res NBA. Això va en detri­ment de l’espec­ta­cle. Abans par­la­ves de Burke, però tres anys enrere en la final de la copa que vam gua­nyar juga­ven Chel­sea Gray con­tra Jewell Loyd. Dues cam­pi­o­nes del món, all star, estre­lles de pri­mer nivell. Això és el que havies de poten­ciar. I hi hem renun­ciat a costa d’una lliga de 16, de les selec­ci­ons i de la família... El pro­ducte no millora, menys Girona, que con­serva el seu feu i els ACB. Poca cosa més, pura super­vivència.
Sobre­viure és anar a bus­car juga­do­res que no hagin estat abans a la lliga i no fallar?
Veient que amb les juga­do­res de la WNBA cada vegada és més com­pli­cat, has d’apos­tar per qui les pugui subs­ti­tuir. I fer-ho, aquesta vegada jun­ta­ment amb en Roberto, amb juga­do­res de per­fil més físic i sobre­tot capa­ces de gene­rar espec­ta­cle. És el deure que tenim, a banda dels resul­tats espor­tius, fer un pro­ducte atrac­tiu. I penso que no estem dece­bent, en aquest inici, amb Hris­tova, Lund­quist o Bibby.
Par­lava de Gray, però tenir Vasic des de l’any abans era increïble.
I no només elles, que tenies Laia Palau, Frida Elde­brink... Però és que a Sala­manca hi havia Kaleah Coo­per, les Samu­el­son...
Ara que tenim un altre des­as­tre a prop, fins a quin punt la gestió del ‘Glòria’ els va tras­bal­sar?
Els millors equips, noms i espec­ta­cle que ha pogut donar l’Uni, l’afi­ci­o­nat el deixa de gau­dir aquell any pri­mer pel Glòria i després per la pandèmia. I l’any següent, que tor­nem a jugar l’Euro­lliga amb l’Alfred i amb un molt bon equip, ho fem a porta tan­cada. Gua­nyem la copa a porta tan­cada. I sobre­tot el tras­bals és aquest: la sen­sació d’haver per­dut uns anys en què hauríem pogut fide­lit­zar més gent.
Berta Ribas i Aina Car­gol poden fer-ho, fide­lit­zar? Diu Íñiguez que és un pro­jecte de club.
De clubs. La base amb el Girona i l’Uni Laia Palau fa que cre­iem, que apos­tem i vul­guem fer-ho, perquè juga­do­res arri­bin al pri­mer equip. No sé si l’Aina Car­gol arri­barà o no, el que sí sé és que està tre­ba­llant amb uns mit­jans que nosal­tres abans no teníem i que la seva constància, el seu talent i sobre­tot la feina dels tècnics, tant de la base com del pri­mer equip, em donen espe­ran­ces que ho facin tant la Berta com ella. I con­so­li­dar-se, no només ser-hi.
I vist amb pers­pec­tiva, Marta Xar­gay, que no arriba a debu­tar a la Lliga Feme­nina amb l’Uni quan és l’MVP de l’ascens?
A la Marta, aquell estiu que pugem de Lliga Feme­nina 2, Girona no li podia ofe­rir que­dar-se: té una oferta de tres anys de Sala­manca per créixer allà i el temps demos­tra que va esco­llir la millor opció per fer-ho. I bé.
Plega abans d’hora, com Laura Peña o Laia Raventós, que ara torna a La Seu. Què li sem­bla?
Hem vis­cut el cas de Laura Peña i el pri­mer és que ens va sor­pren­dre: estava patint per dins i l’únic que volem és res­pec­tar-ho. És dolorós i els donem el màxim suport, desit­jant-los que tin­guin una vida el més feliç pos­si­ble.
I Laia Palau, ara al cos tècnic?
Hi hem tre­ba­llat dos o tres anys ple­gats i va ser una ale­nada d’aire fresc per al club, en un moment que com deies sortíem de la pandèmia, del Glòria, que tant va afec­tar econòmica­ment. La Laia es va reti­rar amb unes con­di­ci­ons amb què hau­ria pogut seguir jugant, es va que­dar aquí a fer de tot, de tot i més, ha aju­dat el club a créixer. I a més he de dir que totes les deci­si­ons espor­ti­ves que s’han pres han estat d’ella amb el meu suport, o con­sen­su­ant-ho tot. Són dos anys que per les lesi­ons o per altres cau­ses no han estat posi­tius, quant a resul­tats o sen­sa­ci­ons, i ho assu­meixo en el mateix grau en què ho hagi de fer ella. I que esti­gui al cos tècnic no és con­seqüència d’aquests dos anys: quan reno­vem Roberto, ell la demana per al pri­mer equip i vam con­si­de­rar que sí, que havia d’estar amb ell, i és quan jo torno a sor­tir a encapçalar l’àrea espor­tiva. Fins i tot en l’equip d’aquest any la Laia ha tin­gut la mateixa par­ti­ci­pació que jo: ho hem fet com sem­pre els últims tres anys, con­jun­ta­ment.
Quan era ella la figura visi­ble es va fixar l’objec­tiu d’arri­bar a les finals i no es va asso­lir. Ara, amb el València men­jant a part, dema­nar títols o tor­nar a l’Euro­lliga, és un mis­satge ago­sa­rat?
T’ho torno a dir que pot­ser ara hem entès més la situ­ació i ens hem dei­xat de pres­si­o­nar tant, però vist com estava i després d’unes tem­po­ra­des que no van ser tan fructíferes com ens esperàvem, volíem amb la com­petència que teníem a la ciu­tat engres­car l’afi­ci­o­nat. I això és un error, la com­pe­tició ens posarà on ens toqui. I no estic d’acord que el València mengi a part. Les tem­po­ra­des són molt llar­gues i pot pas­sar de tot. Que tenen més capa­ci­tat econòmica de refer-se dels entre­bancs? Segur, però s’ha demos­trat que les tem­po­ra­des són molt llar­gues, poden pas­sar mol­tes coses i algu­nes d’ini­ma­gi­na­bles, com el Glòria mateix o el que estan patint ara allà. Mil coses que afec­ten els pro­jec­tes espor­tius: qui ens havia de dir fa dos anys, quan l’equip d’en Ber­nat anava com un avió, ens vin­drien totes les lesi­ons? I ell va tre­ba­llar per aixe­car l’equip i no vam poder perquè ho feies i tor­na­ves a caure amb una altra fins que el pro­jecte va sucum­bir en aquells quarts de final. Les dinàmiques, com a la vida... No pots saber-ho mai i, sí, que està per sobre és evi­dent.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.