ACB

Relat d’un canvi: de l’agonia a la revolució

Bàsquet. ACB. Quan queden set jornades per a l’acabament de la lliga regular, el Girona és més a prop d’Europa que de la zona de descens

És curiós pen­sar a vega­des com can­vien les coses. I qui­nes acci­ons moti­ven aquests can­vis. En el cas del Girona, el canvi és tan evi­dent que és com la nit i el dia. L’equip va per­dre 11 dels pri­mers 13 par­tits (15% de victòries) i n’ha gua­nyat 8 dels últims 14 (57% de victòries). Per­dre no con­ver­teix un equip en per­de­dor, però no com­pe­tir pot asso­lir la des­cripció d’aquest adjec­tiu. I el Girona va vore­jar aquest qua­li­fi­ca­tiu durant la pri­mera fase de la tem­po­rada, però —i tal com passa en la vida— a vega­des les coses can­vien. Sigui la suma de sumands que sigui i pot­ser ni tan sols es podran deter­mi­nar els fac­tors d’aquesta equació, el con­junt gironí ha pas­sat d’estar en zona de des­cens a tenir cada cop més a prop el fet de com­pe­tir a Europa. El motiu? Entre l’onzena posició i la set­zena que ocupa el Girona, només hi ha un tri­omf de diferència.

“La dinàmica de l’equip és molt bona des de fa uns mesos. El tre­ball durant la set­mana és excel·lent i es reflec­teix en els par­tits. El més impor­tant és que tot l’equip suma, es nota molt en els par­tits, quan ens estan­quem és fàcil rotar i els com­panys sem­pre estan molt encer­tats”, resu­mia en aquest sen­tit Pep Bus­quets després de la victòria con­tra el Breogán.

La marató

“Per molt mun­dana que pugui sem­blar alguna acció, man­tin­gueu-vos-hi el temps sufi­ci­ent i es con­ver­tirà en un acte con­tem­pla­tiu, fins i tot medi­ta­tiu”, diu l’autor japonès Haruki Murakami a l’obra De què parlo quan parlo de córrer. Qui sap si Moncho Fernández tenia també aquesta idea al cap quan, just ater­rat des de Galícia, ento­mava la seva pri­mera roda de premsa asse­gu­rant que el repte era una marató.

El que és clar és que davant l’estesa sen­sació de der­ro­tisme que inun­dava el ves­ti­dor, el canvi es va pro­duir. “És difícil. Quan estàs en una situ­ació molt dolenta tot es fa fosc i no veus la llum al final del túnel. És una bola que es fa gran. L’arri­bada del Moncho ens ha can­viat la manera de veure jugar, d’entre­nar-nos dife­rent... Va ser capaç de seguir amb la con­fiança i donar-nos l’espe­rança que amb el tre­ball s’acon­se­gueix. Hem tin­gut par­tits més bons que dolents i estem molt con­tents de la feina que fem entre set­mana”, ana­lit­zava el capità, Sergi Martínez, també després de l’última victòria acon­se­guida.

Els pas­sos de la marató que va invo­car Moncho Fernández en la seva arri­bada pre­nen més rellevància a mesura que s’acosta a la línia de meta. Ara mateix que­den set par­tits, i el coixí de tri­omfs que sepa­ren el Girona del seu per­se­gui­dor, el Gra­nada, és de qua­tre victòries. I amb una corda de segu­re­tat, són diver­sos els que s’atre­vei­xen a sal­tar. “Crec que tal com juguem podem gua­nyar i per­dre con­tra qual­se­vol. Pen­sar en el rival ho fem durant la set­mana, però no és un aspecte impor­tant. Juguem a un ritme molt alt, i el dia que et sur­ten les coses és igual qui tens al davant, serà difícil per ells igua­lar-ho”, expo­sava l’ex del Joven­tut, que tot i no tenir con­tracte l’any vinent, som­riu en visu­a­lit­zar els colors blanc-i-ver­mells una tem­po­rada més.

Una victòria no con­ver­teix un equip en gua­nya­dor. L’exdi­rec­tor de psi­co­lo­gia del CAR de Sant Cugat Pep Marí asse­gu­rava en una con­ferència que són el res­pecte i l’admi­ració dues de les claus de l’èxit. La rea­li­tat és que les pos­si­bi­li­tats de l’èxit, entès com el fet de jugar per pri­mera vegada en la història del club la com­pe­tició con­ti­nen­tal, són reals.

“No volem tan­car la porta a res. Una de les pri­me­res mis­si­ons amb en Moncho era que això era una marató, que que­dava molt de camí i calia anar pas­set a pas­set. Victòria a victòria. Crec que ens ho merei­xem, el tre­ball que fem entre set­mana està essent increïble, tot­hom hi posa el seu gra­net de sorra, els que juguen més i els que juguen menys, tant en atac com en defensa. Estic molt con­tent per l’equip i per la feina que estem fent”, resu­mia el capità.

S’acosta la línia de meta. Ja es veu a l’horitzó. I només el temps dirà com de gran ha estat aquesta revo­lució: “Que­den set par­tits i volem acon­se­guir qual­se­vol victòria que sigui pos­si­ble”, sen­ten­ci­ava Martínez

La recta final: un esprint vertical

Les darreres set jornades que afronta el Bàsquet Girona són trepidants. Els rivals que han de passar per Fontajau els propers dos mesos són Madrid (27 d’abril), Tenerife (4 de maig), València (17 de maig) i Lleida (30 de maig). És a dir, els tres primers classificats i un rival directe. D’altra banda, els gironins han de visitar el Nou Congost (aquest dissabte), Andorra (10 de maig) i el Palau Blaugrana (25 de maig), dos equips de play-off i un altre rival directe. Set partits en què l’equip més valorat de la competició, el més anotador i el més mortífer en percentatge d’encert exterior, posaran a prova la capacitat dels gironins de transformar una temporada derrotista en una temporada revolucionària. La marató arriba a la recta final. Uns darrers quilòmetres que plantegen un autèntic esprint vertical. Això sí, el pròxim pas, dissabte a Manresa (18 h).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)