Lliga femenina

Roberto Íñiguez

Entrenador de l’Spar Girona

“Tot va sortir rodat”

“Era una plantilla de molt bon entrenar, al voltant de la Noe, que va creure que podia aconseguir alguna cosa gran”

“Allà els ho vaig dir: «Ens tenen por. Un equip com Salamanca fa zona? Estan cagades! I les guanyarem»”

Després es va seguir fent molt bona feina a l’Eurolliga, va arribar un altre títol de lliga amb l’Èric i la copa amb l’Alfred

Roberto Íñiguez (Vitòria, 1967) és l’únic que repe­teix en l’actual Spar Girona res­pecte a l’estruc­tura tècnica de fa 10 anys, junt amb Pere Puig a la direcció espor­tiva. “Jo era aquí amb ell, pas­se­jant el gos i fent el men­jar cada dia. I sem­pre ho dic: per al conte de fades va fal­tar l’ascens que l’equip de fut­bol no va acon­se­guir en l’últim minut. Si ho escri­vim quan venim a Girona... Hi estàvem molt bé i són coses que no es paguen amb diners”, fa memòria el tècnic, que havia gua­nyat la lliga i l’Euro­lliga amb el Ros Casa­res el 2012 i que s’havia aga­fat un any sabàtic per acom­pa­nyar el seu fill, al Girona cedit pel Vila-real. Amb la marxa de Ramon Jor­dana, va accep­tar el repte i va aca­bar alçant el pri­mer títol del club a la màxima cate­go­ria.

Deu anys, ja. Quin record en té?
Molt bo, va ser un any molt agra­da­ble per a mi i sem­pre ho dic: la ciu­tat, amb el meu fill, quan vaig aga­far l’equip, que era ines­pe­rat i no tenia pen­sat fer-ho, però era el segon cop que el meu repre­sen­tant hi insis­tia mit­jançant en Pere [Puig], i vaig pren­dre la decisió d’aca­bar l’any aquí. Recordo que era una plan­ti­lla de molt bon entre­nar, sem­pre al vol­tant de la Noe [Jor­dana], que n’era la peça angu­lar. Un grup molt humil que va començar a creure que podia acon­se­guir alguna cosa gran.
No es va com­pli­car la vida...
Estava molt ben tre­ba­llada i no vaig tenir aquell atac d’entre­na­dor de voler-ho fer tot de nou, sinó que era apro­fi­tar la feina que s’havia fet i afe­gir-hi aquells petits detalls que creia que ens per­me­trien millo­rar. Elles van seguir la feina i la veri­tat és que tot va sor­tir rodat: vam gua­nyar tots els par­tits i quan les coses sur­ten bé veus que has encer­tat la tecla i que fun­ci­ona.
Té la memòria fresca.
Tinc el record d’anar con­duint les fur­go­ne­tes cap a Würzburg [el pavelló de l’Ave­nida] i jugar-hi un par­tidàs, allà. Va anar tot molt bé. Crec que es van equi­vo­car plan­te­jant-nos la zona, perquè si una cosa no ens podien fer és una zona. Qual­se­vol cosa menys zona [riu], perquè érem un equip molt llest; la Noe es posava al pal alt i teníem una manera d’ata­car-la amb espais. Quan ho van voler can­viar era tard. I després, a casa, recordo el dia de Sant Jordi, que també va anar tot rodat i va ser molt espe­cial.
Dis­sabte a Sala­manca i dijous a Fon­ta­jau, i per la diada. Aque­lles hores, com les ges­ti­o­nen?
Al par­tit d’allà, ser nosal­tres. Jo en el pri­mer temps mort els ho vaig dir: “Ens tenen por, estan aco­llo­ni­des. Un equip com Sala­manca, física­ment supe­rior a nosal­tres i amb més rotació, fa zona? Estan caga­des! I les gua­nya­rem.” Aquí, és clar, va ser més com­pli­cat per l’expec­ta­tiva, el pavelló ple, hi va haver gent que es va que­dar fora i si hagues­sin obert la grada del fons s’hau­ria emple­nat... Per a mi el més impor­tant va ser abai­xar el suflé i cen­trar-nos. Elles tenien talent per venir aquí i gua­nyar-nos. Un ter­cer par­tit hau­ria estat més com­pli­cat.
Un punt d’inflexió per a tots?
Era el pri­mer títol del club i en vaig que­dar molt con­tent. Jo aca­bava de pas­sar dos anys molt durs amb el Fener­bahçe, amb molta exigència de jugar finals d’Euro­lliga. Em va ser­vir per tor­nar-me a il·lusi­o­nar, seguir el meu procés i la meva car­rera.
Opor­tu­ni­tat única. Si no gua­nya­ven, podia pas­sar com la copa a Girona, que després es per­den qua­tre finals segui­des.
Vaig dir a l’equip que estàvem fent les coses molt bé, que havíem de ser nosal­tres i tindríem mol­tes pos­si­bi­li­tats. I va anar així: a Sala­manca amb prou fei­nes van notar la pressió i en canvi a elles se’ls notava molt. I amb aquesta acti­tud, fer el nos­tre bàsquet, no havíem de can­viar-ho.
Pel cinquè ani­ver­sari, fa cinc anys, va dir que no volia tocar mol­tes coses però sí algun detall.
La juga­dora ha de creure que es pot millo­rar. Vaig arri­bar en un equip que estava ben tre­ba­llat però que tenia una crisi d’iden­ti­tat. Jo veia que la majo­ria de les coses eren apro­fi­ta­bles i que l’equip havia de tor­nar a creure en ell mateix. Sem­pre has de tocar algun detall. I, a més, aca­ba­ven de fit­xar Elina Babkina, que duia un parell de par­tits i que també ens va anar molt bé per a rotació: la Noe en aquell segon par­tit va jugar amb una grip tre­menda, no ens en va dir res però l’hi vaig notar. I Babkina ens va aju­dar a donar-li des­cans.
Sem­pre ha des­ta­cat la gene­ro­si­tat de la Noe i després d’alçar el títol es va refe­rir a Ramon Jor­dana també. Va ser clau?
Al final, has de fer les coses tal com t’agra­da­ria que te les fes­sin a tu. Reps el que dones. Fins al mes de febrer en Ramon va estar tre­ba­llant molt bé amb l’equip i per a mi, i sem­pre ho vaig dir, és igual d’impor­tant que Roberto Íñiguez, en aquell títol. I per a mi era molt impor­tant que la Noe ho tingués en compte. Jo ho pen­sava i al final és el seu pare: ha d’estar orgu­llosa de la feina i hi ha una part que com que està tan ben feta té una con­ti­nu­ació. També, si arriba un entre­na­dor i infra­va­lora tot el que s’ha fet abans, la juga­dora que és molt impor­tant també pot pen­sar que no ho ha fet tan mala­ment. Hi va haver una bona con­nexió, a banda que ella és molt pro­fes­si­o­nal i jo ho sabia, que faria sem­pre el que toqués i fos millor per a l’equip.
Ifi des­taca més en l’estadística. Jugar amb tres grans amb Kutki­ene, mar­cava la diferència?
No. Per a mi era la Noe la diferència. Aquell equip amb una base dife­rent no seria el mateix i la manera de jugar, sense ella, hau­ria estat molt com­pli­cat.
L’Uni tenia 400 abo­nats.
Per a l’esport femení del país, 5.000 per­so­nes a Fon­ta­jau també va ser una fita. Nota­ven més pressió?
Va supo­sar un salt qua­li­ta­tiu d’on estava el club i fins on va anar a parar. Va aju­dar, és clar, però després es va seguir fent molt bona feina a l’Euro­lliga, va arri­bar un altre títol de lliga amb l’Èric [Surís], la copa amb l’Alfred [Julbe]... El club ha estat en uns nivells de com­pe­ti­ti­vi­tat, sem­pre, amb els de dalt. València, Ave­nida... És on ha d’estar sem­pre i mira que costa, que cada any és més difícil.
Quan va tor­nar, en la pre­sen­tació va dir que no es deia “Mila­gros”. Amb l’equip clas­si­fi­cat per a l’Euro­lliga, n’està segur?
Sí, perquè vaig veure molta expec­ta­tiva perquè venia Roberto... I jo sabia que l’equip tenia molts pro­ble­mes, per com estava con­fi­gu­rat, i que la situ­ació no era gens fàcil. Després vaig tenir la sen­sació que no era la con­fi­gu­ració sinó el dia a dia, que hi havia mol­tes coses que a mi, com a entre­na­dor i per la meva experiència, no m’agra­da­ven. Per això hi ha hagut can­vis que o es feien o era impos­si­ble.
Haver començat a l’estiu és el que explica el dar­rer èxit?
Fer les coses bé. Tenia l’Anna [Jòdar] amb nosal­tres les 24 hores, tenir en Pau [Oso­rio]... És tenir aquest com­promís. Tu no li pots exi­gir res a ningú que no viu el dia a dia amb tu, que ve, fa la seva feina i marxa. I hi ha una fre­dor que no per­met que hi hagi con­ne­xi­ons, al final, ni empa­tia. No puc dir-ne res dolent, de la seva feina. Però no és el que m’agrada. I ara per com­pe­tir neces­si­tes excel·lència i si tu no en tens... els altres sí que en tenen.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.