Lliga femenina

Cayetano Pérez

PRESIDENT de l’UNI GIRONA

“Volem mantenir la identitat”

“Hem aconseguit tots els títols FEB, s’ha fet espectacle i s’han portat les millors jugadores a Girona. Pels recursos que hem tingut, déu-n’hi-do com estirem el xiclet”

“L’objectiu és competir amb garanties en l’Eurolliga, dins les nostres limitacions”

Una fusió amb el Girona no vol dir que el nostre pressupost es dispari. Es tracta de donar continuïtat al que hi ha
El projecte és a llarg termini, el que es pretén és que hi hagi sostenibilitat i que Girona pugui tenir bàsquet molts anys
Som catalans, som d’aquí, i sempre que hem hagut de donar la cara davant segons què ho hem fet. I així ens veuen la resta

La tercera lliga seguida del València, amb el 2-0 en la final a Saragossa diumenge, posava punt final a la Lliga Femenina 2024/25. És la temporada del primer lloc en la lliga regular de l’Spar Girona, que tornarà a l’Eurolliga i ho farà, a l’espera que se’n facin públics els detalls, amb un nou status per la nova relació que emprendrà amb el Bàsquet Girona. Cayetano Pérez, el president de l’Uni des de l’agost del 2017, repassa com arriba el club, a punt de fer 20 anys, a un moment que en marcarà el seu futur.

L’endemà de Sant Jordi en la roda de premsa que fan amb Pere Puig qualificava la temporada de frenètica. És així?
Creiem que la temporada ha estat bona, però molt intensa: moltes qüestions de despatx i de pista. S’han hagut de gestionar moltes coses i per això la temporada és frenètica, perquè ens ha passat tot molt ràpid.
Venint de les dues anteriors, la diferència és haver aconseguit la classificació per a l’Eurolliga.
Era una mica diferent, en les altres per desgràcia es van patir moltes lesions i aquest any hi ha hagut altres qüestions, perquè les lesions ens han respectat. Sempre hi ha coses però no greus per haver de fer canvis.
La final és entre dos clubs que tenen l’equip a l’ACB. És el canvi de tendència, l’únic camí?
Està canviant, la lliga es professionalitza i evidentment necessites altres coses que fins ara no teníem. Els equips ACB tenen estructures més fortes i es fan servir tant pel masculí com pel femení. I es nota. Nosaltres que aquest any hem començat a treballar amb el Bàsquet Girona ja em fet coses junts i s’ha notat.
Es redueix tot al pressupost?
Tot té un cost i si tu vols créixer en estructura, ho has de fer amb pressupost. Tot son costos i qualsevol millora que vulguis incorporar al teu equip té un cost econòmic. Nosaltres podem arribar fins on podem arribar i quan tens un equip ACB al darrera hi ha una estructura que s’ha de tenir: aquests costos es poden compartir, no doblar.
Quina relació hi mantenen? La no fusió de fa un any, va ser per una qüestió de cronologia?
La relació és bona, estem treballant i l’any passat va ser perquè no hi arribàvem. Fusionar dos clubs suposa tenir moltes coses en compte, no només fer un equip i sortir a jugar. Temes econòmics, fiscals, laborals... S’han de posar en ordre i no hi vam arribar en aquell, per poder gestionar-ho tot. Es va decidir allargar-ho un any més i la veritat és que aquest any ja hem treballat conjuntament, fent coses i esperem poder-hi arribar.
El concepte és el de fusió?
No et sé dir la fórmula jurídica exacta, perquè l’estem treballant, però el que sí volem és que l’Uni segueixi tenint la seva identitat, que el femení conservi tots els valors que ha mantingut al llarg d’aquests anys.
El tipus d’afició és diferent, hi ha un sentiment de militància.
Hem aconseguit una cosa molt maca, que la fusió que aquí sí que podem fer servir la paraula, entre l’afició i l’equip i el club, ha fet que hi hagi aquesta proximitat. Poden parlar amb qualsevol de nosaltres, en son una part. I això és el que no volem perdre, volem que la gent continuï identificant-se amb el club i amb l’equip, poder estar a dalt de tot i fer-ho amb un projecte que pel bàsquet gironí és bo.
Me’n vaig molts anys enrere, del 2011 al 2013 que el Girona FC patrocinava els dos clubs de bàsquet. Res a veure amb allò...
És una altra cosa, recordo que en aquell moment hi va haver una proposta de patrocini als dos equips, amb una compensació econòmica al darrera que mai va arribar, per cert, i era una altra cosa. Aquí estem parlant de fer un projecte a llarg termini i altres coses.
Haver-se classificat per a l’Eurolliga quan ells encara aquesta setmana no tenen lligada la permanència matemàtica, els dona una posició de força? No baixarà, però si ho hagués fet, la relació hauria pogut canviar?
No. El projecte és a llarg termini, en Marc i jo tenim clar que no és a curt termini i el que es pretén és que hi hagi una sostenibilitat i que Girona pugui tenir bàsquet durant molts anys. Unes vegades estarem més a dalt i altres més a baix, però ha de ser de continuïtat.
Esmenta la figura de Marc Gasol. La presidència de Cayetano Pérez té els dies comptats?
Això ja ho parlarem en el moment en què es faci, quan es pugui fer. A dia d’avui no està tot concretat encara, però és evident que el president del Bàsquet Girona és en Marc.
Hi ha la concessió de Fontajau. No és possible sense la fusió?
El que sí que et puc dir és que si haguéssim de seguir sols com a Uni Girona nosaltres no la podem assumir, com a club, pels costos de manteniment. Seria inviable i és un tema més entre les institucions i el Bàsquet Girona. Si es fa, segurament, sigui quan estiguem integrats.
En l’aniversari de la primera lliga va dir que és quan s’involucra al club. Quin balanç en fa?
Jo vaig començar com a patrocinador en la temporada prèvia, va entrar Citylift en un moment en què necessitaven créixer i juntament amb Spar vam fer un pas endavant a nivell pressupostari.
Un abans i un després?
Es van poder començar a fitxar jugadores per aspirar al primer títol, que era una cosa maca. Jo n’estic molt content i he passat de tot, no ha estat un període tranquil perquè hi ha hagut covid, el Glòria, lesions... No ha estat gens fàcil però també puc dir que hem aconseguit tots els títols FEB, que n’estem contents. S’ha fet espectacle, s’han portat les millors jugadores a Girona, hi hem tingut els millors equips d’Europa i els tornarem a tenir la propera temporada. Per la meva part, que es podria haver millor? Segurament, com tot. L’autocrítica sempre hi ha de ser però pels recursos que hem tingut sempre els ho dic, als de la junta, que deu ni do com estirem el xiclet. Amb el poc que tenim, que per a uns altres serà molt, hem estat allà dalt i hi tornem a ser.
Explicava en la roda de premsa que havien reduït un 20% el pressupost i com de difícil és disposar de les subvencions.
Tothom té molt bones intencions. I n’estic molt agraït perquè sempre que hi he anat a parlar hi han estat. El problema és que no arriben quan han d’arribar i això provoca unes tensions de tresoreria que ens ho fan passar malament. A vegades hi ha hagut amenaces per part d’alguns agents que si no cobraven tal dia no jugaven. I és normal, les jugadores al final son treballadores i volen cobrar a final de mes. I toca rascar-se la butxaca.
Ara ha transcendit però segur que haurà passat molts cops.
Aquest any anem molt tard. Menys la diputació, la resta van molt tard i ens estan fent patir molt. Hi ha hagut anys que també, deu ni do. Hi va haver un moment que teníem un acumulat de 3 o 4 anys de subvencions que encara no havíem cobrat. Al final, tot això, no és cap crítica a ningú. El que estem dient és que s’han de posar les piles: si volen tenir equips d’elit i equips catalans a les màximes competicions necessitem que les coses es facin bé i que quadrin els tempos amb els pagaments. Si no, és complicat.
Fan 20 anys, coincideix amb la desaparició de l’UB Barça i quan no es parlava de futbol, ni esport, femení. I ha passat el procés...
L’Uni té la seva pròpia identitat, molt marcada i no ens m’amaguem. Som catalans, som d’aquí i sempre que hem hagut de donar la cara davant segons què ho hem fet. I així ens veuen la resta, també: pel fet de ser catalans també ho hem patit en altres qüestions.
La sanció a Íñiguez? Si li hagués passat el mateix a un altre lloc?
No ho sé. No t’ho sabria dir i ja sé que la sanció és desmesurada i que a en Roberto ja li tenien ganes. Això també hi ha influït. El que no vull és que sembli que posem excuses. Però aquest any mateix hem patit, entre la sanció i algun arbitratge, que en certa manera ens ha perjudicat.
Fins a quin punt, el següent projecte esportiu passa per la seva continuïtat? S’entén que en no dir que no, no és com fa un any.
Nosaltres, el que et puc dir, és que fa mesos que hi estem treballant, en l’equip. Ell ens ha demanat uns dies i abans de marxar hi vam parlar: vol descansar i reflexionar. Segurament la setmana que ve sabrem alguna cosa però s’ha implicat en la construcció de l’equip.
Ell va dir abans de marxar, a Televisió de Girona, que s’havia de fer un equip ambiciós per a l’Eurolliga. És el missatge que volen transmetre a l’afició?
S’ha fet un equip i ja començarem a anunciar algunes jugadores que no continuaran [la primera Mack, dilluns mateix durant l’entrevista]. S’ha renovat alguna posició però sí que puc dir que hi ha una certa continuïtat en el projecte. L’objectiu és reforçar-se per poder competir amb garanties a l’Eurolliga. També, i sempre dic el mateix, dins les nostres limitacions. Parlar d’una possible fusió, o integració, amb el Bàsquet Girona, no vol dir que el nostre pressupost es dispari. Es tracta de donar continuïtat al què hi ha i per tant hem treballat amb una idea similar a la d’aquest any.
La convivència amb la WNBA, un maldecap o una oportunitat? Han tingut les jugadores i amb l’objectiu complert marxen. Leo Fiebich mateix es queda a València perquè li paguen la multa.
El que hem de tenir clar és que, i per això el dia de la roda de premsa ho vaig dir i vaig posar-hi un punt, que el poder econòmic que és un factor determinant. El problema és que la WNBA té el seu projecte, a la seva manera, i si com a clubs volem continuar tenint jugadores de nivell ens haurem d’adaptar, a les nostres lligues, a allò seu, o haurem d’incrementar els nostres pressupostos per poder retenir jugadores i que no marxin.
Això sembla molt complicat.
Quan vols fitxar jugadores bones ja ho saps, que al final no li podràs pagar perquè no marxin. I aquestes coses passen, no és una decisió nostra sinó d’elles, que volen jugar-hi i a menys que els garanteixis un salari, que no ho pots fer, et posen una clàusula que si els crida alguna franquícia tenen aquesta sortida. I fins que no resolguem l’altre problema, el del calendari, ho haurem d’anar fent com puguem.
I això son els clubs, la federació, la FIBA...? Amb homes no passa, però és un al·licient tenir jugadores que juguen a allà també.
Els clubs. Nosaltres fa temps, i alguns clubs més, no tots, que diem que seria bo reduir la lliga a 14, com abans del covid. La federació és la propietària de la competició i qui ha de dir què fa i què no.
Fer com a Turquia, que la lliga s’acaba abans que comencin la pretemporada als Estats Units?
O començar abans... Ara amb la competició de 16, si també has de fer la prèvia per a l’Eurolliga o les aturades per les seleccions, fa que hi hagi una concentració de partits que és una bestiesa. I després no podem jugar les fases finals com cal, si no d’anada i tornada enlloc de a 3 o 5 partits. Desvirtua molt la competició.
I que ara facin una selecció espanyola B, a més de la de sempre, el 3x3... És esmunyir la baca?
Cadascú té els seus interessos i, el problema, és que qui acabem pagant la festa som els clubs.
Aquest any, havent marxat les jugadores als EUA, s’ha vist que la resta estaven preparades, com Carol Guerrero. Quan parlava de continuïtat, va per aquí?
Bé, hi ha jugadores que en aquest play-off han fet un pas endavant i s’agraeix, el que passa és que la rotació era curta i ho feia molt complicat. Ho han donat tot, son jugadores que quan surten a pista no saben fer-ho d’una altra manera que no sigui lluitant i, això, és el que necessitem com a club: jugadores que ho donin tot.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.