ACB

El front unitari argentí

Els quatre jugadors llatinoamericans han anotat, de mitjana, el 36% dels punts de l’equip aquesta temporada

Juani Marcos, Maxi Fjellerup, Juan Fernández i Francisco Cáffaro tenen contracte el curs vinent

Aquest any han sigut el 27% del total de juga­dors de la plan­ti­lla. Tots qua­tre junts han ano­tat 30,2 punts per par­tit, el 36,78% dels punts de l’equip. El Bàsquet Girona és el club de l’ACB amb una con­cen­tració més alta d’argen­tins i, òbvi­a­ment, les expres­si­ons pibe i boludo bro­llen al ves­ti­dor. El front uni­tari argentí, for­mat per Maxi Fje­lle­rup, Fran­cisco Cáffaro, Juani Mar­cos i Juan Fernández, com­par­teix vida dins i fora de la pista, motiu pel qual la satis­facció d’aquesta pinya és doble tenint en compte que tots qua­tre, amb con­tracte vigent, tor­na­ran a coin­ci­dir el curs vinent.

Fran­cisco Cáffaro (Santa Fe, 2000) acaba de com­ple­tar la seva pri­mera tem­po­rada a l’ACB. La seva pro­gressió es va veure trun­cada en l’etapa uni­ver­sitària, on va pas­sar pel quiròfan en tres oca­si­ons. Tot i això, Caffi asse­gura que forma part de la seva men­ta­li­tat ser opti­mista. “Ha sigut un curs de molts alts i bai­xos, però he après molt. Ha sigut un any d’adap­tació i m’he sen­tit bé i còmode, inten­tant apro­fi­tar els minuts que he tin­gut a pista. Sem­pre intento veure les situ­a­ci­ons amb el got mig ple, perquè es pot apren­dre de tot”, asse­gura el pivot, que reme­mora el seu pas­sat a l’NCAA. “A Virgínia vaig tenir tres ope­ra­ci­ons en els tres pri­mers anys. Allà vaig pen­sar a dei­xar de jugar a bàsquet i avui he aca­bat una tem­po­rada a l’ACB. Crec que quan m’ha tocat he donat el millor de mi i estic tran­quil sabent que puc, que puc entre­nar i tenir el meu rol a dins l’equip. Al final del dia tam­poc et pots tren­car el cap quan les coses no van bé. Mirar les coses posi­ti­ves m’ajuda a estar més tran­quil.” Ara bé, quan les coses no sur­ten o hi ha una set­mana dolenta, hi ha una recepta que mai falla. “Ens men­gem un asado i ja està!”, exposa ria­ller.

El cui­ner d’aquests àpats en què la carn és l’abso­luta pro­ta­go­nista és Maxi Fje­lle­rup (Tres Arroyos, 1997). El més veterà d’aquesta pinya és també el juga­dor amb més par­tits dis­pu­tats al Bàsquet Girona. Dins el club, Fje­lle­rup ha cres­cut expo­nen­ci­al­ment, i s’ha con­ver­tit enguany en una peça fona­men­tal. “Ha sigut la tem­po­rada que més con­fiança he sen­tit per part del cos tècnic. També estava pre­pa­rat, em vaig entre­nar molt per arri­bar a aquest moment. I vull seguir així l’any que ve”, afirma. La resiliència i l’esforç els va apren­dre del seu pare, Lean­dro Fje­lle­rup, amb qui va com­par­tir equip durant tres anys fins que el dei­xe­ble va superar al mes­tre i va cre­uar l’oceà per créixer com a pro­fes­si­o­nal. “D’ell ho he après tot: anava a tre­ba­llar al camp ben d’hora i després anava a entre­nar. D’ell he après que l’única manera de sor­tir dels moments com­pli­cats és tre­ba­llant fort. I vaig gau­dir molt jugant amb ell.”

Cons­ci­ent que el bàsquet pro­fes­si­o­nal pot ser també una escala de gri­sos, Fje­lle­rup recorda el seu com­pa­tri­ota Pato Garino, amb qui va poder com­par­tir moments dins i fora de la pista que ara segueix com­par­tint amb la resta de la tribu argen­tina. “El pri­mer any vaig tenir en Pato Garino a l’equip que em va aju­dar molt perquè al final aquí entre­nes i hi estàs 3-4 hores al dia però després vols sor­tir i anar a fer un cafè o alguna cosa per tren­car la rutina del bàsquet i tenir com­panys per fer això és impor­tant.”

Sobre la situ­ació que ha vis­cut aquest any l’equip, Fje­lle­rup des­taca el fet que tots els juga­dors hagin pres consciència. “Qual­se­vol juga­dor podria estar-se un any en un equip que no va bé, cobrar i mar­xar. Però crec que tots ens hem res­pon­sa­bi­lit­zat quan les coses no han anat bé i hem entre­nat fort per can­viar la situ­ació”, explica l’escorta, que afe­geix que el suport fami­liar és vital. “És impor­tant tenir un bon suport al vol­tant i enten­dre que ens hem d’acom­pa­nyar els uns als altres. La meva mare, per exem­ple, sem­pre ve i es queda tres mesos aquí amb mi i ho pas­sem molt be junts. Tinc la família molt pre­sent i això per a mi és fona­men­tal.”

El cer­vell de l’equip

Una de les posi­ci­ons que més patei­xen un canvi d’entre­na­dor és la de base. El cer­vell de l’equip, aquell que ha de tras­lla­dar a dins la pista allò que el tècnic té a dins del cap. Per a Juani Mar­cos (Rosa­rio, 2000) aquesta ha estat una tem­po­rada d’apre­nen­tatge i crei­xe­ment. “El canvi va ser dur perquè sabia que havia d’aju­dar l’entre­na­dor a aco­blar les coses i tras­lla­dar-les als par­tits; ales­ho­res aquest era el meu rol. M’ho vaig pro­po­sar i en Moncho (Fernández) sem­pre em va donar la con­fiança de par­lar i dir les coses que pen­sava i així ho he fet”, explica el jove, que afe­geix que en el dar­rer duel el gallec li va reconèixer la feina feta. “En aca­bar el par­tit em va dir que part de la sal­vació era gràcies a mi, que m’havia donat molta res­pon­sa­bi­li­tat, i ho valoro molt perquè és un gran entre­na­dor i de la manera que ha con­fiat en mi sent tan jove.”

En els moments com­pli­cats, tenir tres com­pa­tri­o­tes amb qui des­fo­gar-se ha sigut un punt posi­tiu. “Mai havia coin­ci­dit amb tants argen­tins i ser qua­tre és una experiència molt bona perquè par­lem i fem coses dins i fora per aju­dar-nos”, explica el base. I quan arri­ben les visi­tes fami­li­ars, òbvi­a­ment, són tots qua­tre els qui sal­ten d’ale­gria. “Ens cui­den a tots. Just ara mateix tinc la meva mare i les meves dues ger­ma­nes de visita, i ja s’han posat a fer unes postres. Sem­pre que ve algun fami­liar d’algun de nosal­tres orga­nit­zem un asado i al final el grup està sem­pre molt unit.”

El més jove d’aquest quar­tet, Juan Fernández (Santa Fe, 2002), reco­neix que jugar amb els seus com­panys és com jugar amb els amics. “Ajuda molt tenir-los en el dia a dia. Si no estem entre­nant estem jugant a la Play o de viatge junts. Això ajuda molt crec també a la química dins la pista. El pivot con­clou que la seva millor acti­vi­tat, però, és molt carac­terística del seu país: “Sem­pre fem coses i el que fem més quan ve la família és fer uns asa­dos!”

Els car­nis­sers de la demar­cació de Girona, doncs, poden estar més que con­tents perquè hi haurà menú carnívor una tem­po­rada més.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.