Faltava un altre obstacle

Un Girona amb molt bon to cau a Vallecas remuntat pel Rayo i veu molt minvades les expectatives d’acabar atrapant la zona de ‘play-off’

El VAR treu un penal assenyalat que hauria pogut significar el 2-2 (81’) després d’haver-se inhibit en un de clar a Arnau (12’)

RAYO V. 2 GIRONA 1

GOLS:0-1 (36’) Santi Bueno. 1-1 (38’) Comesaña. 2-1 (75’) Isi.ÀRBITRE:Pulido Santana, del col·legi canari.VAR:Varón Aceitón.Targetes grogues:a Comesaña (15’), Trejo (24’), Saveljich (35’) i Advíncula (78’), del Rayo Vallecano; i a Yan Couto (48’) i Stuani (55’), del Girona.Targetes vermelles:cap. RAYO VALLECANO: Dimitrievski Advíncula
RESTA DE CONVOCATS: Ortolá (p.), Calavera, Monjonell i Suli

Perdre partits amb pinta de final causa frustració i ràbia. Si s’hi afegeix polèmica, la irritació s’accentua. El Girona arribava molt minvat a Vallecas, carregat de contratemps i obstacles, i se li’n va afegir un altre de gros. Allà on no va arribar el Rayo, que va topar amb un Girona que no té res a veure amb la versió apàtica i preocupant de no fa tantes setmanes –d’aquí ve el dèficit que tant mal li fa ara–, va aparèixer l’actuació arbitral, que va acabar d’empènyer els madrilenys. Pulido Santana va perdonar una segona groga clamorosa a Santi Comesaña abans del descans i va desesperar els gironins amb gairebé totes les decisions de la segona part, però el més gros va venir del VAR, que continua causant perplexitat. Varón Aceitón no va ni voler entrar a considerar una trepitjada clara a Arnau Martínez dins l’àrea (12’), però en canvi va fer revisar un penal per mans d’Óscar Valentín que l’àrbitre ja havia assenyalat i que hauria pogut significar el 2-2 (81’). La correcció de Pulido Santana va acabar d’irritar tota l’expedició del Girona, que va sortir amb el resultat prohibit que l’allunya de l’objectiu –ja gairebé és més rival a seguir l’Sporting, a set punts, que el Rayo– tot i fer un paper més que digne. És un altre Girona, més convincent i amenaçador, però corre el risc d’haver fet tard.

Sortida valenta

Esvaït el primer maldecap sense cap més positiu per Covid –els jugadors desplaçats a Madrid es van sotmetre a tests l’endemà d’haver-se detectat dos casos–, Francisco havia de resoldre l’entramat al darrere. Va mantenir l’esquema amb tres i va situar Luna a l’eix, amb Santi Bueno (fent per primera vegada de lliure) i el juvenil Arnau. Amb Stuani i Sylla junts al davant, l’equip va fer una arrencada prometedora. De fet, va tenir dues ocasions claríssimes en els primers set minuts d’una primera part que va tenir de tot. L’equip de Francisco va començar tenint més la pilota, amb les idees clares i capacitat per trepitjar àrea. I en una acció a pilota aturada, Arnau Martínez va rebre una trepitjada dins l’àrea, Pulido Santana no hi va veure res i Varón Aceitón, des del VAR, es va inhibir. Com si no hagués passat res.

El Rayo, lluny de la versió autoritària que va exhibir a Montilivi, sabia trobar bé la manera d’arribar a la porteria de Juan Carlos quan agafava la pilota. En el seu retorn a Vallecas, el porter del Girona va tenir feina en una fase d’insistència dels madrilenys, sobretot de Bebé, que ho provava des de tot arreu, fins i tot en un servei de córner. Després d’uns quants minuts sense inquietar gaire, els gironins van treure el verí en una acció d’estratègia provocada per una falta sobre Stuani a prop del córner. Gumbau la va posar i Santi Bueno, amb un gran cop de cap, es va estrenar com a golejador (36’). Com a Sabadell, però, l’eufòria va ser efímera. El Rayo va empatar de seguida, en una acció de defensa sense contundència que Santi Comesaña va rematar. La primera part d’alt voltatge, amb anades i vingudes, gols, ocasions i contactes, va acabar amb una altra acció que va perjudicar el Girona, perquè l’àrbitre no es va atrevir a ensenyar la segona groga a Comesaña –ja se n’havia estalviat una– per una agafada a Monchu.

Menys marxa

La segona part va ser molt més tranquil·la i pausada. En les poques arribades, faltava precisió en l’última acció, com en una pilota que Sylla volia cedir a Stuani –també va tenir un cop de cap a centrada d’Aday– o una arribada de Yan Couto amb centrada massa passada. Tampoc causava cap dificultat grossa el Rayo a la defensa del Girona. Però en una acció aïllada, Isi va recollir una pilota a la frontal i la va posar on va voler, deixant clavat Juan Carlos (75’). El 2-1, en el primer xut dels madrilenys en la segona part, va fer mal perquè era un resultat nefast. Francisco se la va jugar fent entrar Nahuel Bustos i Yoel Bárcenas per Gumbau i Aday. L’esperança va arribar amb les mans de Valentin, en un xut de Monchu, però la correcció del penal va ser una altra garrotada. I l’àrbitre, per si no havia desesperat prou els gironins, no va ser ni generós amb el temps afegit.

EN L’ARRENCADA

El Girona surt fort i té dues ocasions clares i el penal obviat a Arnau en el primer quart

ACCIÓ I REACCIÓ

En un primer acte vibrant, Bueno marca el 0-1 però el Rayo empata de seguida

PULIDO SANTANA

L’àrbitre perdona l’expulsió a Comesaña (43’) i irrita el Girona en la segona part

PENAL ANUL·LAT

Un gol d’Isi (75’) fa mal en un segon acte més pausat que acaba amb polèmica

MINUT A MINUT

2’ Centrada d’Aday per a Yan Couto, que controla sol dins de l’àrea petita i xuta al ninot. 7’ Bona centrada rasa de Gumbau i Sylla, a l’àrea
petita, xuta a l’aire amb tot a favor. 10’ Passada interior d’Álvaro per a Fran García però Juan Carlos tapa molt bé el seu xut. 23’ Internada d’Álvaro García, que xuta des de la frontal, però Juan Carlos bloca bé. 25’ Sylla pentina una falta penjada per Gumbau i no troba porteria per ben poc.
27’ Falta llunyana que xuta Bebé i entre el pal i Juan Carlos eviten el gol. 29’ Jugada individual de Trejo que acaba amb poc angle i desvia bé Juan Carlos.
36’ Gumbau penja una falta lateral amb potència al punt de penal i Santi Bueno remata de cap picant a terra i marca el 0-1.
38’ Juan Carlos desvia una rematada de cap d’Antoñín però la pilota li cau a Comesaña, que a un metre de la porteria marca a plaer l’1-1.
75’ Isi rep la pilota a la frontal de l’àrea i engalta un xut sec que toca al pal esquerra i acaba entrant fent pujar el 2-1 al marcador. 80’ Bustos remata de cap al segon pal però la pilota toca Advíncula i acaba a córner. 88’ Juan Carlos evita el gol de Pozo refusant a córner un xut de molt a prop però sense angle.
91’ Sylla rep dins de l’àrea i de volea, molt forçat, remata per sobre el travesser.