El trident de la rereguarda

Juanpe, Bueno i Arnau són els tres centrals que han acabat la temporada amb el Girona i amb els quals l’equip ha assolit la remuntada en la lliga i s’ha classificat per a la final del ‘play-off’

Fins entrat el 2021, no havien jugat junts i no va ser fins fa dos mesos que tots tres van coincidir a la gespa per primera vegada

Juanpe Ramírez, Santi Bueno i Arnau Martínez són els tres centrals que han acabat la temporada formant trident defensiu en el Girona. Cap d’ells havia jugat amb l’altre fins no fa gaire, futbolísticament no es coneixien, però la connexió va ser instantània. Juanpe i Bueno, tot i que l’uruguaià ha estat tot el curs consolidat a la defensa, no havien coincidit, ja que el canari va estar lesionat fins al febrer i no va ser fins aleshores que van compartir línia defensiva. Amb Arnau, que no va debutar fins a finals de març, van jugar-hi encara més tard. Eren, doncs, tres jugadors gairebé desconeguts entre ells quan el 16 d’abril –no fa ni dos mesos– a Montilivi contra el Saragossa (3-0) Francisco els va alinear junts per primera vegada. Tot i que era un moment en què l’equip estava creixent, organitzat en el 3-5-2, també és cert que defensivament no s’acabava de trobar i havia enllaçat dotze jornades rebent almenys un gol, el rècord del club en el futbol professional, igualat amb el conjunt dirigit per Eusebio Sacristán (2018/19), que va baixar a segona A i va calcar la sèrie. D’aquesta manera, si contra els aragonesos hagués encaixat, aquest Girona s’hauria quedat liderant el registre en solitari, però el partit va ser rodó, amb golejada i porteria a zero.

I aquell dia va representar un punt d’inflexió. Des d’aleshores, el Girona no ha tornat a perdre; ha encadenat deu matxs resolts amb un bagatge de vuit victòries i dos empats i 16 gols a favor i només dos en contra. L’última estadística reflecteix clarament que l’equip, que no parava d’encaixar, va aconseguir deixar de fer-ho, sostingut per un treball col·lectiu en què llueix la línia defensiva amb els tres centrals que van jugar en l’esmentat triomf contra el Saragossa. I és que, amb Bernardo lesionat, Juanpe, Bueno i Arnau van tenir continuïtat i s’han acabat convertint en indiscutibles. De fet, en aquesta última sèrie de deu partits, només en dos no han format trident; en un, contra l’Oviedo (0-1), per sanció de Bueno va jugar Antonio Luna, que ha hagut d’actuar de central en un parell d’ocasions, i en l’altre, contra el Cartagena (1-1) en l’última jornada del campionat amb el play-off ja lligat, va haver-hi rotacions i Bernardo va ocupar el lloc de Juanpe, que va acabar entrant els últims 20 minuts en substitució de Bueno.

Comandats per Juanpe (30 anys), que juga al centre de la defensa, Arnau (18) al perfil esquerre i Bueno (22) al dret, s’estan compenetrant de meravella i estan sent una de les claus d’aquest increment tan important de la solidesa defensiva. Bernardo, que havia estat un fix tot el curs, ha quedat a fora en el tram final.