Espanyol

El retorn de l’Espanyol

El conjunt blanc-i-blau ascendeix a l’elit del futbol just després de perdre la categoria

L’equip dirigit per Vicente Moreno és el campió de segona A amb Diego López com a porter menys golejat i Raúl de Tomás com a pitxitxi

Ni un any li va durar la pena a l’Espanyol. El conjunt blanc-i-blau, que va baixar a segona divisió A la campanya 2019/20, després de protagonitzar un curs nefast, es va refer ràpid i en el següent, el 2020/21, en la plata, va recuperar la categoria i va tornar a l’elit. “Era un compte que volíem saldar; aquests jugadors s’ho mereixen i també l’afició. L’Espanyol és un equip de primera”, va afirmar el tècnic, Vicente Moreno, just després de lligar l’ascens a La Romareda amb un empat (0-0) el 8 de maig del 2021, just deu mesos després del descens, que es va produir el 9 de juliol del 2020 al Camp Nou. “Tot ha estat difícil. Hem pujat perquè hem treballat i aquest ha estat un any molt dur”, va manifestar l’entrenador de Massanassa, guia d’un equip que, amb el pressupost més alt de la lliga i de la història en la categoria (72,5 milions), va acabar complint totes les expectatives.

I això que va tenir un tram complicat en el campionat. No s’escapen els equips de la segona divisió A, categoria disputada, igualada i dura, d’un mal moment durant la campanya, i l’Espanyol no va ser cap excepció. El començament de l’any 2021 no va ser bo; en les deu primeres jornades de l’any només va aconseguir tres victòries, amb quatre empats i tres derrotes, i això el va treure de les posicions d’ascens directe. L’equip, però, es va rebel·lar i va començar a anar cap amunt, va encadenar cinc triomfs i va acabar culminant l’ascens i, en l’última jornada, el títol de lliga finalitzant el campionat com a primer classificat, al davant del Mallorca, amb qui va empatar a punts (82), però a qui va guanyar el goal-average.

També des del punt de vista individual va ser superior l’Espanyol, que va tenir en el seu porter i en el seu davanter els guanyadors dels premis de porter menys golejat i màxim artiller. Diego López va encaixar 25 gols en 40 partits, els mateixos que Manolo Reina (Mallorca) i Diego Mariño (Sporting) però tots dos en 39 partits, cosa que va fer que el coeficient del sentinella blanc-i-blau fos millor. D’altra banda, Raúl de Tomás va acabar pitxitxi amb 23 dianes, una més que Uros Djurdjevic (Sporting), que en va fer 22.

De nou, a primera divisió

Ja a primera, l’equip blanc-i-blau està oferint dues cares molt diferents aquesta temporada. Desè, està en una posició còmoda, a vuit punts del descens i a quatre de les posicions que donen accés a jugar a Europa, però la irregularitat mostrada a domicili li està privant de ser més amunt. L’equip blanc-i-blau s’està mostrant intractable a casa, on dels nou partits que ha jugat n’ha guanyat sis, i, de fet, dels 23 punts que acumula, 20 els ha sumat a l’RCDE Stadium. A fora, doncs, el bagatge està sent pèssim, ja que encara no ha guanyat i dels nou desplaçaments efectuats només en tres ha aconseguit empatar, mentre que en els sis restants ha perdut.

CHAMPIONS i EUROPA LEAGUE

El Chelsea i el Vila-real són els triomfadors

El conjunt blue, que a mitja temporada semblava sense rumb i que va canviar Frank Lampard per Thomas Tuchel a la banqueta, va acabar campió d’Europa. Els londinencs es van imposar (1-0) al Manchester City en la final. En l’Europa League, el Vila-real va ser el campió; liderat per Gerard Moreno, autor de 7 gols en la competició, va aixecar el títol després de guanyar el Manchester United (1-1) en els penals.

PRIMERA DIVISIÓ

Any en blanc del Madrid

Onze anys després, el conjunt blanc va acabar el curs sense guanyar cap títol. En la lliga, va quedar segon, per darrere de l’Atlético, que va guanyar el títol en l’última jornada, mentre que en la resta de competicions –supercopa, copa i lliga de campions– es va quedar pel camí abans. La més sonada, l’eliminació a la copa a mans de l’Alcoià. Al final, Zinedine Zidane va dimitir i Carlo Ancelotti va ser nomenat el seu relleu.

EUROCOPA

Itàlia irromp en l’escena

L’azzurra va aconseguir ser campiona d’Europa, aquest estiu, en l’Eurocopa que s’havia de celebrar l’any 2020 però que va ser aplaçada per la covid-19. El conjunt dirigit per Roberto Mancini, que no va ser en l’últim mundial perquè no s’hi va classificar, va irrompre en el torneig europeu i va fer una gran fase de grups, tot eliminant Àustria, Bèlgica i Espanya per plantar-se en una final en què es va imposar a Anglaterra (1-1) en els penals.