Espanyol

Lliga F

RCD Espanyol femení

El retorn de les pioneres

L’Espanyol femení debutarà i inaugurarà la Lliga F avui (20 h / DAZN) a la Dani Jarque rebent el Real Madrid després de cinc anys a primera divisió FEF

L’entitat blanc-i-blava és un referent en el futbol femení, el primer equip català a classificar-se per a la Champions i a primera des que es va crear el 1988

“Va ser molt dur quan justament s’inicia la Lliga F i l’Espanyol femení, un dels equips pioners més destacats en l’àmbit estatal, no hi som. Va ser molt dolorós.” Dolors Ribalta (Mafet, 1977) és la directora de la secció femenina de l’Espanyol des de fa tres anys. L’Espanyol és un dels clubs catalans pioners, va néixer el 1970 i des del 1988 que es va crear la primera lliga femenina les blanc-i-blaves van ser-hi, fins al descens del curs 2020/21. Ribalta, abans de ser directiva, va vestir la samarreta blanc-i-blava 12 anys. El primer, l’any 1995, i aquella mateixa temporada van guanyar la primera copa de la Reina, que l’any següent van revalidar. Després dels dos títols de copa, Ribalta va destacar el 2001. “Va ser un any molt important per a l’entitat perquè vam entrar a la ciutat esportiva. Vam passar d’anar variant de camps de terra a tenir un camp propi de gespa artificial i fins i tot a tenir roba entallada de dona.” I després d’aquest avenç va arribar l’època daurada, del 2001 al 2012. “La temporada 2005/06 és la millor de la història. Vam guanyar-ho tot, el títol de lliga, la copa de la Reina i ens vam classificar per a la lliga de campions, el primer equip català a classificar-s’hi. A partir d’aquí, el 2012, el club deixa d’apostar pel futbol femení i passem uns anys complicats, que quan realment es compliquen del tot és amb el descens.” La temporada següent Dolors Ribalta va arribar a la direcció de la secció femenina juntament amb la directora esportiva, Carol Miranda, i Lara Rabal, secretària tècnica. I a partir d’aquí tenen clar què cal canviar. “Quan vam agafar el càrrec hi havia dos elements clars que volíem introduir: primer, talent femení; per tant, tots els equips de l’entitat (femenins) tenen una dona, sigui entrenadora, delegada, preparadora física... I segon, identitat periquita, introduir gent que sentís el club de naixement, per ajudar que fos una bassa d’oli.” I amb “bassa d’oli” es refereix a fer créixer el club tant en millora de condicions com en sentiment. Ribalta posa d’exemple la final del play-off de la temporada passada, que encara s’emociona recordant-la. “En el desplaçament a Pamplona van venir 23 dels 26 entrenadors del futbol de base pagant-s’ho ells. Anaves per l’autopista, t’avançava un cotxe i era una de les nostres nenes.”

Aquest curs, l’Espanyol torna a ser a primera després de cinc anys, i amb una plantilla renovada al 50% i l’arribada de Sara Monforte, del Vila-Real, a la banqueta estan preparades per tornar d’allà on venien. Avui (20 h / DAZN), a la Dani Jarque, les blanc-i-blaves rebran el Real Madrid en el seu debut a la Lliga F. “Tinc molta il·lusió de ser aquí. L’equip arriba molt tranquil, amb ganes i ambició. Ha crescut i es veu amb molta confiança per al partit”, va assegurar Monforte en la prèvia.

Els moviments
Per al seu retorn a primera, les blanc-i-blaves s’han reforçat per poder afrontar la temporada amb condicions tot i les dificultats econòmiques del club
14
altes.
Les blanc-i-blaves s’han reforçat amb 14 arribades, comptant la de l’entrenadora, Sara Monforte. A la porteria Paula Coba; en defensa Laia Ballesté, Arola Aparicio, Paula Perea i Amaia Martínez; al mig Ainoa Campo, Trudi Carter, Amanda Mbadi, i al davant Leandra Smeda, Lice Chamorro, Natalia Montilla, Iara Lacosta.
10
renovacions.
A la porteria Romane Salvador i Mar Segarra; en defensa Daniela Caracas, Júlia Guerra, Lucía Vallejo i Simona Botero, al mig Anita, Carolina Marín, Mar Torras i Aina Duran, i al davant Ángeles del Álamo i Judit Pablos.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)