Esport i política

La política també competeix

Tòquio 2020. Els Jocs del Japó, tot i el confinament, no van poder esquivar gestos i polèmiques que posen en dubte els “valors” que presumptament defensa el COI

En l’uni­vers de les rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals, qual­se­vol gest o rei­vin­di­cació es mul­ti­plica per mili­ons quan s’arriba a uns Jocs Olímpics. Els de Tòquio no han estat dife­rents en aquest sen­tit. Així, el Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal (COI) no va poder evi­tar que li esclatés a les mans l’afer de Krist­sina Tsi­ma­nuskaia, l’atleta bie­lo­russa que va aca­bar refu­gi­ada a l’ambai­xada de Polònia després de témer per la seva pròpia segu­re­tat si tor­nava al seu país.

El con­glo­me­rat espor­tiu i polític en aquesta antiga república soviètica és espe­ci­al­ment deli­cat, ja que el pre­si­dent del comitè olímpic del país és el fill del temut pre­si­dent Alek­sandr Lukai­xenko i la dis­sidència es paga molt cara. El pre­si­dent del COI, Tho­mas Bach, va haver d’inter­ve­nir dema­nant com a mínim l’expulsió dels entre­na­dors que hau­rien “amenaçat” la velo­cista però recor­dant que el comitè no pot “can­viar règims polítics”. El que sí mira de con­tro­lar el COI des de fa anys són els ges­tos dels espor­tis­tes, sobre­tot al podi. La icònica imatge de Tom­mie Smith i John Car­los als Jocs de Mèxic no és con­si­de­rada, para­do­xal­ment, pel COI com un dels grans èxits d’allò que es coneix sovint de forma etèria com els “valors” olímpics, sinó com un petit mal­son. S’ha d’evi­tar a tot preu.

Però ni a Tòquio se n’han sor­tit del tot. La llançadora de pes Raven Saun­ders, plata, va pujar al podi rei­vin­di­cant no només el color de la seva pell, negra, sinó la seva con­dició d’homo­se­xual. Va aixe­car els braços for­mant una X per repre­sen­tar “la inter­secció on la gent opri­mida ens podem agru­par”. El COI va obrir imme­di­a­ta­ment una inves­ti­gació amb l’amenaça d’una denúncia –el gest estava clara­ment pro­hi­bit–, però aquesta es va tan­car en saber-se uns dies després que la mare de l’atleta havia mort men­tre ella era a Tòquio.

Però de ges­tos i símbols n’hi pot haver de tota mena. Així, molts van que­dar boca­ba­dats quan les cam­pi­o­nes olímpi­ques de velo­ci­tat en pista (ciclisme) xine­ses Bao Shanju i Zhong Tianshi van reco­llir la meda­lla d’or amb un pin amb la figura de Mao Zedong. Fins i tot a la Xina moderna s’inten­tar girar full de l’etapa més fosca del gran timo­ner de la revo­lució cons­ci­ents que l’eco­no­mia moderna no per­met apli­car cap de les recep­tes del fun­da­dor del par­tit comu­nista xinès. La seva apa­rició va vul­ne­rar el polèmic arti­cle 50 de la carta olímpica, que pro­hi­beix fer pro­pa­ganda “política, reli­gi­osa o racial.” El COI va deci­dir tan­car l’afer sense cap sanció després que el comitè olímpic xinès pro­metés que això no tor­na­ria a pas­sar. Pequín, de fet, orga­nit­zarà els pròxims Jocs Olímpics, els d’hivern del 2022.

La Xina ha lamen­tat, això sí, que­dar-se a només dues meda­lles d’or d’endur-se la vitòria honorífica en el meda­ller (38 ors dels EUA per 37 dels xine­sos). Hau­ria estat un tri­omf que el règim hau­ria usat con­ve­ni­ent­ment per al seu relat intern i extern.

CAU L’AUDIÈNCIA

L’NBC, que té els drets olímpics als EUA, ha confirmat que els resultats d’audiència han estat els pitjors des de Seül 88, un 42% menys que els de Rio. En els Jocs del 2016 una mitjana de 26,7 milions d’espectadors van seguir diàriament els Jocs, dada que ha quedat aquesta vegada en uns 15,2 milions. L’any 2012, a Londres, s’havia arribat als 31,1 milions.

El Japó sobreviu a la tempesta

Els conflictes polítics internacionals sovint queden reflectit en els Jocs –només cal recordar els boicots–però a Tòquio tenien aquesta vegada un problema afegit, l’oposició, en alguns casos ferotge, d’una bona part de la població a la celebració de la cita olímpica per una raó, l’expansió de la pandèmia per tot el país i especialment per la capital. Els Jocs es van ajornar un any, després d’uns quants desmentiments, perquè el comitè organitzador i el govern japonès temien l’arribada de milers de joves de tot el món. Amb un any més de marge l’operació bombolla s’ha saldat de moment amb un cert èxit, ja que no hi ha hagut, que se sàpiga, rebrots a la ciutat que hagin sortit dels casos detectats a la vila olímpica, on qualsevol persona sospitosa de tenir el virus ha estat tancada el temps que ha fet falta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)